okazję pierwszy raz przygotować dziczyznę . O nie, jednak drugi , bo robiłam jeszcze bażanta za którego otrzymałam nagrodę od firmy Hortex. Przepis na bażanta napiszę Wam wkrótce. Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam. Składniki: 2 polędwiczki z dzika 2 łyżki smalcu do smażenia sól 1 łyżeczka mąki Marynata: 2 szklanki wody 2 liście laurowe(...)szklanki zalewy, dodajemy zmiksowaną cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut lub dłużej .( zależy jak duże mamy polędwice). Po tym czasie mięso wyjąć, a sos w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu.. zagotować. Polędwicę pokroić w plastry i polać sosem. Smacznego polędwica z dzika
O kuchni z uczuciemmięsa mielonego 1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie zanurzać kapustę(...)gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim KROK 5: Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły) Gotować na średnim ogniu około 45 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :). Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą rumianego koloru. SMACZNEGO!!! Ilość
smacznieinatematsłoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :) Składniki: wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony, marchewka, dymka, cienka parówka, delikatna musztarda (np. kremska), grubo mielony pieprz, sól, masło (najlepiej klarowane), cebula, odrobina mąki. Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek wkładam do czystej foliowej torebki, wtedy mięso równomiernie się rozbija(...)zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić. Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaRumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka(...)woda w naczyniu żaroodpornym zacznie delikatnie bulgotać, jednocześnie w tym momencie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy gołąbki z piekarnika możemy na bazie zalewy przygotować sos. Odlewamy 4 chochelki płynu do garnka, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego i gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy nią sos. Gotujemy kilka minut mieszając. Gołąbki podajemy polane
Smakowity Blog Kulinarnypołowę i połączyć z odcedzoną redukcją z białego wina. Przyprawić solą a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, aż sos odpowiednio zagęści się. Cukinia: Cukinie pokroić w plastry wzdłuż warzywa i zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody(...)Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki: 300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata
Plate of Joychoć przygotowania kosztowały mnie sporo stresu, (bo kto o zdrowym umyśle na ważną imprezę przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto! Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem(...)też trochę pękać, ale pęknięcia stają się niewidoczne, kiedy sernik ostygnie i opadnie:) Po ostygnięciu na środku ciasta utworzy się wgłębienie, które postanowiłam wypełnić orzeźwiającym owocowym nadzieniem. Przygotowałam sos z mrożonych wiśni (450g) cukru (3 łyżki) i odrobiny mąki ziemniaczanej (płaska łyżka), która zagęściła sos. Wszystko wymieszałam, wrzuciłam do rondelka, dodałam łyżkę wody i gotowałam na wolnym ogniu ciągle
Kulinarne Inspiracjesmażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków 150 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka kardamonu łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka curry łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka sambal oelek pieprz Z mąki, wody, 1/2 kostki masła i soli wyrabiamy twarde ciasto, odstawiamy do garnka i przykrywamy ściereczką. W czasie kiedy ciasto "nabiera mocy" robimy farsz(...)patelni). Odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Generalnie roladki są gotowe i tylko jedna sprawa. Z czym to podać ? My podaliśmy to z surówką i sosem jogurtowym, który przygotowaliśmy w prosty sposób. Jogurt w typie greckim rozmieszaliśmy z dużą łyżką mango chutney. Wyszedł wspaniały sos, który idealnie pasował do roladek. Mamy nadzieję, że wypróbujecie naszą wersję
vegetanieprzygotować w najprostszy, można powiedzieć, że klasyczny sposób. Przygotowałam Małże duszone w pomidorach, białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i natki pietruszki. Wystarczyło kilka minut, abyśmy z Piotrkiem mieli pyszne danie dla dwojga. Małże w pomidorach z natką pietruszki: 1 kg świeżych małży/omułki 1 cebula sól z czosnkiem z ziołami 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml białego wytrawnego(...)winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 minut (potrząsając garnkiem) aż muszle się otworzą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i trzymamy jeszcze pod przykryciem ok. 1 minuty. Mule wraz z sosem wykładamy na talerz, my jedliśmy je z bagietką, ale doskonale będą smakować również z makaronem np. typu spaghetti. Smacznego! The post Małże w pomidorach z natką pietruszki appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBaba ghanoush to obok hummusu jedna z najpopularniejszych past kuchni Bliskiego Wschodu. Jej podstawą jest miąższ upieczonego bakłażana i sezamowa pasta tahini . Podaje się ją zwykle
Food Squarepłaskie i dość lekkie główki kapusty. Takie główki, to mniej zbite liście, dzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze. Drukuj Gołąbki po krakowsku Składniki 1 kapusta biała 500 g mięsa mielonego 100 gr ryżu białego 1 łyżka masła klarowanego 1 mały koncentrat pomidorowy/ domowy przecier 1,5 l bulionu sól, pieprz 1 cebula 2 łyżki mąki Wykonanie Kapustę myjemy(...)górę wrzucamy poszatkowane pozostałę liście kapusty. Zalewamy całość gorącym bulionem i jeśli potrzeba wodą po kapuście. Gotujemy po przykryciem ok 60 min. Po tym czasie gołąbki wyjmujemy a pozostały sos zabielamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/golabki-po-krakowsku/ BosowKuchni Artykuł Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkutypu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli i cukru ew. łyżka kwaśnej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia Drożdże ucieramy z cukrem(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko
Kuchenna Kontrrewolucyajabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 owoców jałowca 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania(...)stopni. Pieczemy przez 2 godziny. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami, duszoną kapustą kiszoną z ananasem i jabłkiem oraz sosem z pieczenia, albo jako zimną przystawkę, np. z majonezem i pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-88 {margin: auto;} #gallery-88 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center
Kulinarna PokusaSkładniki: 50dag łopatki 1 kajzerka 1 małe jajko sól, pieprz, mielona słodka papryka 3 ogórki kiszone 1 cebula musztarda (użyłam sarepską) 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody koperek (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Łopatkę i namoczoną kajzerkę zmielić. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Wbić jajko i dobrze wymieszać(...)mięso wyciągnąć z garnka. 8. Do garnka dodać 3 łyżeczki musztardy, a następnie zaciągnąć rozrobioną w wodzie mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 9. Mięso ponownie przełożyć do sosu i gotować na małym ogniu przez kolejne
A Ty Smakuj MnieCoś ostatnio mam wenę na zupy. To dobrze, bo są smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe. Tym razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką
Wyprawy kulinarnekilka pomysłów: Faszerowane Papryki 1. Papryczki faszerowane mięsem Papryki czekają na upieczenie! Składniki: 500g mielonego mięsa, 1 szkl. ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 250g mozzarelli, Ketchup, 3 łyżki oleju, Sól,pieprz, 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka tartej bazylii. Sposób przygotowania: Każdą paprykę(...)nasion. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić na małe kwadraciki, do garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mielone mięso i pozwalamy,aby się podsmażyło. Następnie dodajemy do garnka ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią według własnego upodobania
Chocolate Stop Tempting