łyżkę masła przyprawy: 2 łyżki curry, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru, ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, chili lub ostrą mieloną paprykę (opcjonalnie), sól i cukier do smaku (zupa powinna być tylko delikatnie słodkawa) Dodatkowo: kilka placków tortilli (ilość wedle zapotrzebowania) Krewetki rozmrażamy. Marchewkę kroimy dość drobno (ja pokroiłam(...)przez ok. 1 min. Następnie dorzucamy krewetki. Smażymy je do momentu, gdy ładnie zaróżowią się ze wszystkich stron. Wtedy zdejmujemy je z ognia i odstawiamy na bok. Do do sosu dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. (Mała uwaga odnośnie curry. Należy sprawdzać smak swojej przyprawy. Moje było tym razem nieznośnie ostre. Ta sama przyprawa różnych firm różni się składem i niestety
Ratunku obiadpuszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól morska do smaku ekologiczna komosa ryżowa czarna SYMBIO czarnuszka do posypania- opcjonalnie Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Zmiksuj mieszankę przypraw. Imbir i czosnek(...)wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około pół minuty, , ciągle mieszając. Wrzuć pomidory z puszki, daktyle pokrojone w cienkie plasterki, dosmacz solą. Przykryj i gotuj pomału około 10 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wody. Następnie wsyp ciecierzycę i skórkę utartą z połowy cytryny. Lekko zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie
Z Kuchni Do Kuchnilepiej? :) Zatem dzisiaj przepis na gołąbki z mięsem i kaszą pęczak, a za kilka dni wersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku 1 cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków(...)garnka wykładamy zewnętrznymi liśćmi, których nie wykorzystaliśmy podczas parzenia. Przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z parzenia liści i dusimy ok 1-1,5 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym który przygotowujemy następująco: 1 szklanka wody z kapusty 1 puszka pomidorów pól szklanki wody łyżka masła 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 2 łyżki mąki Zagotowujemy wodę z puszką pomidorów. Blendujemy
Marder&Marder Manufacturetagliatelle 150g młodego szpinaku 150g kurek 1 łyżka suszonych ziaren słonecznika 1 ząbek czosnku 75ml słodkiej śmietany 18% 4 łyżki oliwy sól 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Instrukcje Szpinak i kurki dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Jeśli grzyby są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie(...)pieprz i gałkę muszkatołową. Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną
Kulinarna Pokusamielonego, od tamtej pory robię je bardzo często. Ich największym plusem jest to, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, cebula (ja użyłam czerwoną), 100 g wędzonego boczku, ok. 10 dużych ogórków kiszonych, 3 suszone(...)szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką. Smacznego
Z miłości do słodkościłyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne ** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżki przygotowanie: ziemniaki obrać zalać(...)energicznie mieszając. Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia
Stare Garylepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc. pom. z ziołami bazylia, oregano(...)łyżki koncentratu i razem zasmażamy je, ciągle mieszając przez około dwie minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim
Kuchenna Kontrrewolucyasiadajcie do stołu :) zapraszam na zapiekankę :) Składniki na 2-3 porcje: 7 większych ziemniaków , 2 średnie cebule , 3 jajka , 10-12 grubszych plastrów szynki , pieprz świeżo mielony , sól , odrobina oleju do natłuszczenia formy . Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku(...)użyć kawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennajednych i drugich , i wszyscy je kochamy. Polecam , są miękkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach- po prostu rozkosz :) Zaczynamy: Składniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 1 cebula 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki , koper 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego oliwa Wykonanie: Gotujemy(...)wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj
Smaki Edytypapryka 2 cebule 4 ząbki czosnku korzeń imbiru ( ok 3-4 cm) olej sól pieprz 1,5 łyżeczki gotowej mieszanki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej ostrej papryki ( dla wersji łagodnej) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry ( utartej w moździerzu ) 2 łyżeczki brązowego cukru 1 duży jogurt naturalny Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli(...)koniec wlać delikatnie jogurt cały czas mieszając aby nam się nie zsiadł. W tym czasie nasza dynia powinna juz być upieczona, więc należy ją dodać do reszty sosu. Zamieszać , pozwolić przejść się smakom i gotowe. Podawać z ryżem bądź chlebkami naan. Smacznego
Jemy Pijemyszczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne(...)temperaturze przez 30 minut (z termoobiegiem, bez niego – 40 minut) licząc od chwili, gdy płyn w naczyniu zacznie wrzeć. W międzyczasie warto 2 – 3 razy polać szczupaka maślano-octowym sosem, aby jego grzbiet nie uległ przesuszeniu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-29 {margin: auto;} #gallery-29 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna PokusaMielone kotlety rybne ze świeżej ryby gwarantują nam jakość i smak, wiemy co w nich jest!, można je doprawiać ziołami i podawać z różnymi dipami :), a jak wiadomo ryba ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, więc warto często po nie sięgać :). Składniki na ok 10 -12 kotletów: 1 kg świeżej ryby, u mnie dorsz, ale każda będzie dobra(...)mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy. Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem
Apetyczna babeczkałyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 2-3 łyżeczki mąki pszennej sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Przygotowanie klusek: Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę(...)czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy
Wanilia i Kardamondanie mięsne. Mięso smażyłam na oleju rzepakowym. Składniki : około 50 dag mięsa wieprzowego, gulaszowego 15 sztuk pieczarek 1 cebula, olej rzepakowy do smażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól, cukier pomidory krojone szklanka wina czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone mięso i cebulę podsmażyłam(...)resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze smaki spokojnie może ich nie dodawać... a jeśli już to wyrównać smak łyżeczkę cukru
Proste PotrawyKorma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować
Oryginalny smak