sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:228/303)

Curry, curry, curry, wszystko z curry 204

przy wyświetlaniu bloga pojawiają się i migają przyprawiając o padaczkę REKLAMY?) Składniki (około 5 sztuk): naleśniki: 2 jajka 2 łyżki otrębów owsianych, mielonych firmy Kupiec 1 łyżka siemienia lnianego mielonego firmy Oleofarm   1 łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 1 szklanka wody mineralnej 0,5 szklanki mleka szczypta kurkumy 0,5-1 łyżeczka curry szczypta(...)kurczaka na każdą ze stron, aż się usmaży dodajemy kukurydzę, koncentrat, pokrojonego w kostkę, obranego ze skóry pomidora chwilę wszystko dusimy w misce ze śmietanki, skrobi i wody przygotowujemy sos ciągle mieszając powoli wlewamy sos na patelnię, mieszamy, aż zgęstnieje w razie potrzeby jeszcze wszytsko doprawiamy naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut (wtedy siemie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Paprykowe skrzydełka 315

Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka   Marynata  - półtorej łyżki słodkiej papryki  - łyżeczka pieprzy cayenne  - pół łyżeczki mielonej kolendry  - 2 łyżki octu jabłkowego  - 3 łyżki przecieru pomidorowego  - 3 łyżki oliwy  - sól Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne(...)Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić. Uwaga – sprawdzona rada 1)        aby złagodzić smak marynaty, skrzydełka podajemy z sosem musztardowo-ketchupowym ( mały jogurt, 2 łyżki łagodnej musztardy, 1 łyżeczka łagodnego ketchupu, szczypta soli i pieprzu ). Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Kofty 188

też podobno kofty wegetariańskie ( bardzo popularne w Bułgarii) z ziemniaków lub/i cukinii; ja chętnie też je wypróbuję! :) Składniki na ok. 20 małych kotlecików / ok. 4 porcje: 300 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego 1 nieduża cebula bardzo drobno posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone 2 łyżeczki siekanego imbiru sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu(...)kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie

Kuchnia Prezydentowej
Burrito 132

Składniki: -500g dowolnego mięsa mielonego  -jedna lub dwie cebule -puszka kukurydzy -puszka czerwonej fasoli -chilli w proszku -sól, pieprz -dwie łyżki oleju do smażenia -4 gotowe tortille (można kupić w większości sklepów bez problemu) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zeszklenia a następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu(...)środek tortilli i zawijamy ją w kopertę. Po zawinięciu można ją dodatkowo zapiec na grillu elektrycznym ale nie jest to konieczne. Podajemy samo, z dodatkiem sałatki, lub z sosami na bazie śmietany/jogurtu mającymi złagodzić pikantny smak burrito. Z podanych składników otrzymujemy 4 całkiem spore porcje. Na zdjęciu burrito przed zawinięciem Koszt porcji

Tanie przepisy studenckie
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 331

zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Składniki na farsz z mięsem: 30 dag mięsa mielonego wołowego (najlepiej samemu zmielić albo poprosić o to sprzedawcę) 1 duża kulka mozzarelli 30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach) oliwa do  smażenia 1 cebula(...)doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Finał:  Na każdy płat  naleśnika  dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem. Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie dusiłam je w odrobinie wody przez 30 minut a następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety 212

oliwy 1,5 lyzeczka soli 1 plaska lyzeczka cukru 1/2 lyzeczki ostrej papryki 2 czubate lyzeczki slodkiej paparyki 1 lyzeczka suszonego oregano 1 lyzeczka suszonego tymianku 1/2 lyzeczki mielonej kolendry 1/4 lyzeczki chili 1/2 lyzeczki pieprzu 2 cebule swieze ziola oregano i rozmarynu Skladniki na tzatziki: 500 g jogutru greckiego 10% 1 maly dlugi ogorek 2 zabki czosnku ocet(...)szklanka wody ,przykryc patelnie pokrywka i dusic do miekkosci - okolo 20-30 minut.Pod koniec zdjac pokrywe i odparowac nadmmiar wody lub, zagescic 1 lyzeczka maki,by utworzyc apetyczny sos.Zrobilam sos,poniewaz podalam moj gyros z puree ziemniaczanym w miedzyczasie przygotowac tzatziki.Ogorka obrac ze skorki i zetrzec na duzych oczkach tarki.Posolic i odstawic,by puscil sok.Odsaczyc dokladnie ogorka na sitku nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

pisał Dr. Henry Blackburn – „trochę jagnięciny” ). Grecy są mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa z niewielką ilością mięsa , pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades , liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań(...)zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina.  5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać

Chilli Czosnek i Oliwa
BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 135

bajońskich sum na jedzenie na mieście, spokojnie można zrobić pyszne burgery w domu. Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy kilka ulubionych składników, kawał mięsa i ulubiona bułka. Jeśli macie maszynkę do mielenia mięsa zawsze kupujcie mięso w kawałku – wtedy i tylko wtedy wiesz co zostało zmielone i co znajduje się w porcji mięsa. Do dzieła! A good burger(...)mnie łopatka) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, chili 1-2 łyżki zimnej wody 3 ulubione bułki 3 plasterki sera pomidor ogórek świeży ogórek konserwowy/kiszony czerwona cebula sałata/rukola sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, zioła) ketchup, majonez, musztarda u mnie dodatkowo był jeszcze chutney z pomidorów oraz chutney z czerwonej cebuli INGREDIENTS (3 portions): approx 500 g beef (shoulder) salt

Martyna Cooks
Kurczak z czosnkiem i kuskusem 361

piecze. Jeżeli nie oczekujemy chrupiących skór - polecam! składniki 1 cały kurczak (1 1/2 do 2 kg), podzielony na 6 do 8 sztuk i osuszony  Gruba sól i pieprz mielony 1 łyżka  oliwa z oliwek 1 średnia cebula ,przekrojona na pół i  pokrojona w cienkie plasterki 6 ząbków czosnku, przekrojone na połowę 2 łyżeczki suszonego tymianku(...)ustawione na wyższą temperaturę , aż kurczak będzie miękki, około 3 1/2 godziny (lub 7 godzin na niższej  temperaturze). Ugotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać kurczaka i sos z kaszką  kuskus, posypane natką pietruszki. Smaczngo! W Piekarniku Kurczaka podzielić, doprawić i obsmażyć na brązowo w naczyniu z grubym dnem, jak w przepisie powyżej. Następnie dodać pozostałe składniki

Stare Gary
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 192

kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam! Składniki: 1 duża główka młodej kapusty Farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła 500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków Sposób wykonania: 1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i dodajemy masło. Gotujemy przez 15 minut(...)dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C. 9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką ( KLIK ). Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone z pieczarkami 126

Kotlety mielone są powszechnie znane, ale można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj chciałam zaprezentować mój przepis na mielone z dodatkiem gotowanej wołowiny. Może to być jeden z pomysłów na wykorzystanie wołowiny z rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko". ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego(...)wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują polane sosem mięsno-pieczarkowym

Praktyczna pl
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 532

zapiekanki farmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri(...)pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką oregano i zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami kolendry oraz kminu. Dusimy razem do odparowania większości soku z pomidorów i postania gęstego sosu. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzamy i ugniatamy ze śmietaną na gładkie puree. Dodajemy łyżeczkę oregano oraz granulowany czosnek i gałkę muszkatołową do smaku, mieszamy. Żaroodporne naczynie lub naczynia (ja użyłam

Ratunku obiad
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 113

mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy 1 dymkę pokrojoną w kosteczkę, 3 drobno posiekane ząbki czosnku i część ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych(...)farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam je na grillu elektrycznym, a potem jeszcze włożyłam na chwilę do piekarnika razem z marchewkami i niewielką ilością sosu). Sos piwny: Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści. Dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy, aż powstanie zasmażka. W czystym garnku upalamy cukier trzcinowy

noteskulinarnyfiga
Pulpety bałkańskie z sałatką 213

słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.) - 1 jajko - 2 czubate łyżki bułki tartej - papryka słodka i ostra - 2 duże szczypty cząbru (w originale(...)minut. Po połowie czasu odwrócić na drugą stronę.  Pekinkę umyć i pokroić na spore kwadraty. Wrzucić do miski. Dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, posolić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem

W poszukiwaniu inspiracji
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 445

łyżki oleju 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina 50 ml koniaku 100 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz dodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g)'; document.write(" "); Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy(...)ewentualnych błon i podsmażamy na łyżce oleju przez minutę z każdej strony. Wlewamy koniak, nakrywamy pokrywką i dusimy przez minutę. Wątróbki zdejmujemy, kroimy na mniejsze części i zalewamy sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania