jedną... i tak przepis po przepisie odkryła, że kocha gotować! Było to lat temu z trzynaście i miała jeszcze wtedy przyjaciółkę Michalinę. Wtedy też Ruda odkryła, że maminy mielony jest owszem pyszny ale mięcho to nie wszystko. Zaintrygowała ją kuchnia wegetariańska i nawet gotowała trochę wg instrukcji Hare Krishna. Kiedy wyprowadziła się z domu i zamieszkała(...)powtórzyć a upał sprzyjał daniom bezmięsnym. Danie nadal mi smakowało i powiem więcej dzieciom też, ot taki mały wyjątek od diety... Brokuły w słonecznikowym sosie 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany al dente 1/2 szkl. słonecznika 1 łyżka masła 3/4 szkl. kwaśnej śmietany koperek do posypania Ziarna słonecznika prażymy na patelni bez tłuszczu ze szczyptą
Dzieje kuchennej Wiewiórydługoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, żeby nie zmyć z jego powierzchni skrobi - jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem gor ą cy bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Groszek cukrowy i bób do przygotowywania naszego(...)młodych strąków groszku cukrowego 1 średniej wielkości cebula 200 ml białego wytrawnego wina ok. 400 ml gorącego bulionu kilka nitek szafranu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Strąki groszku cukrowego umyć i usunąć z nich szwy. Wrzucić na wrzątek, gotować 3-4 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową
W SMAKzawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki wrocławskiej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)powinno być prawie miękkie. Po tym czasie dorzucić obrane, pokrojone w drobna koskę jabłka i musztardę. Przykryć i dusić kolejne 15 minut... jabłka powinny się prawie rozpaść tworząc gęsty sos. Dodać łyżkę miodu, majeranek, pokrojoną papryczkę, ewentualnie trochę soli. Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Życzę smacznego
Gosia gotujeSkładniki: 0,5 kg mielonego indyka 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko pęczek pietruszki estragon 1 cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz 30-40 dag fasolki maslowej olej, WYKONANIE Oczyszczone mieso ,myjemy i mielimy.Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko(...)stron w płatkach kukurydzianych Na grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej wodzie fasolke do miękkości. SOS Skladniki 1 szkl. porzeczki czarnej,2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,sol,pieprz do smaku,1-2 łyżeczki
w mojej kuchnijest nieograniczony dostęp do warzyw, a ich ceny nie są też duże. Zawsze jednak można skorzystać np. z pomidorów z puszki. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 450 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 320 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 puszki pomidorów 1 duża śmietana 18% (330 g) około 400 g makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki(...)smażenia opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Do dużego garnka lub brytfanny wlać nieco oliwy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać mięso mielone, wymieszać. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać i poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać
Passions hobbies lifezdrowsze!) przekąski. Czego więc można się spodziewać? - wino! - oliwki - bagietki oraz sery (które, co ciekawe, we francuskich restauracjach oraz domach często traktowane są jako desery) - warzywka pokrojone w słupki - sosy (coby warzywkom smutno nie było): czosnkowe, hummus, guacamole - wędliny - pasztety... ...i wiele, wiele innych. Ja -pani domu z powołania- osobiście zakochałam się w tej formie przyjmowania gości, których chyba szczerze(...)guacamole (niedługo podam Wam przepis), krakersów i białego, czosnkowego serka (tu wybór jest ogromny, np. Almette), kiełbaski ( saucisson), sera, bagietki oraz różnych koreczków (nr 1: pulpecik z mięsa mielonego + kosteczka żółtego sera + ogórek konserwowy, mniam!) oraz wina. Czy przygotowanie takich rzeczy nie sprawia więcej radości, niż zwykłe kupienie chipsów? A wy co przygotowujecie bądź przynosicie
Kitchens Alphabetjuż z modyfikacjami;/ na około 10 średnich kotlecików 300g suchej ciecierzycy 1 czerwona mała cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą i zostawiam na 12 godzin (najlepiej(...)patelni rozgrzewam olej (2-3 cm warstwa) układam kotleciki i smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podaję z sosem na bazie jogurtu naturalnego. UWAGI: * Dodatek sody powoduje, że kotleciki są w środku delikatne i szybciej smażą się właśnie od środka, przez reakcję sody ze związkami w ciecierzycy
W kuchni Karmel-itkiząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy(...)pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać
Poezja smakusię co to jest, próbowałam gdzieś u znajomych, ale jakoś nie przypadło mi do gustu. Okazało się, że są różne rodzaje: z serem, z szynką, z grzybami, z mięsem mielonym... i nie każde mi smakuje. Próbowałam różnych, ale to tortellini z szynką podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini(...)mamy w kawałku). Ser, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce. Dodajemy kukurydzę. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko co mamy w misce zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula zielony groszek listek laurowy ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony(...)dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Jeśli użyjemy groszek konserwowy, wystarczy dodać go pod koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi gęsty sos , można go zaciągnąć łyżką mąki wymieszanej z odrobiną wody no i oczywiście pogotować jeszcze z 5 minut ciągle mieszając lub też śmietaną. Przepis tutaj SMACZNEGO
zielonacukinkaprzykład na ogrodową imprezę. Je się je o wiele wygodniej niż klasyczne wielkie burgery. Te duże uwielbiam, ale nigdy nie potrafiłem ich jeść, zawsze na koniec jestem cały umazany sosami i dodatkami. A te miniburgery doskonale chwyta się w dłoń i po kilku gryzach znikają w żołądku. My je pokochaliśmy, mamy nadzieję, że wy również obdarzycie je gorącym uczuciem(...)naprawdę doskonale. Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy na to, że te burgery zostaną hitem nadchodzącej wiosny. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 50 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy
Marder&Marder Manufacturegłówka młodej kapusty 100g kaszy jaglanej 250g mięsa mielonego drobiowego 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Z kapusty(...)Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu. 5. Podajemy z ulubionym sosem
Szefowa kuchniFLORINA . O brytfannie pisałam w tym miejscu Do szerokiego rondla o grubym dnie wlej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szczypior. Podsmaż. Dołóż mięso mielone, smaż ,a następnie duś pod przykryciem. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.Wmieszaj w mięso. Dopraw pieprzem i estragonem. Dodaj sól i suszony lubczyk. Gdy mięso się udusi, odstaw(...)wysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam
Z Kuchni Do Kuchnikujawski do smażenia 1 cebula do pokrojenia na patelnię 1 łyżka masła kilka gałązek świezego tymianku Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości ( u mnie w domu nie uzywamy gotowego mielonego), umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę(...)smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli i ziemniakami. Smacznego
Gosia gotujeSkładniki: bób 1 kg, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 2 łyżki, bazylia świeża 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba bób opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości bez soli około 30 minut - ugotowany wylać na sito(...)gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano z obu stron i odkładać na ręcznik papierowy kotlety są po prostu przepyszne i na ciepło i na zimno, można podać z sosami, surówkami lub same zajadać.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową(...)ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypiękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać... Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny, wasabi to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie lub marzą poznać(...)pełne uroku i szlachetności, bogactwa i przepychu rodem z krainy Bollywood... Już w progu Centrum wita nas pięknymi bajkowymi intensywnymi kolorami a wchodząc dalej nie będziecie mieli ochoty opuścić tego miejsca Takimi oto słowami Centrum zachęca nas do odwiedzin... ... " Świątynie Świata – tajemnicze „miejsce mocy” w samym sercu Lublina, gdzie skosztujesz luksusów dla ciała oraz odnowy
NaKońcuJęzykaprzyrządzania, temperatury pieczenia i stopnie wysmażenia mięsa. Jeśli ktoś wcześniej o tym nie wiedział - a przyznam, że gdy z wieloma osobami rozmawiałam jeszcze kilka tygodni po warsztatach, to nie mieli pojęcia o niektórych rzeczach - to mógł się dowiedzieć, a przede wszystkim przekazać to dalej. Po warsztatach przyszła pora na degustacje i ...pierwsze rozczarowanie. Otóż wbrew nadziejom dotyczących naocznego zgłębiania(...)lepsze niż to, które kupujemy i przygotowujemy na co dzień. Mięso było delikatne, rozpływało się w ustach i z pewnością jeszcze długo będę pamiętać ten smak. Wspaniałe były także sosy, a przede wszystkim danie "na pożegnanie": polędwiczki z sosem borowikowym i żubrówką. I na koniec zdjęcie wszystkich blogerek na tyłach hotelu: mi trochę rozwiało włosy ;) mam nadzieję
Pasja Smaku