sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:208/303)

Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 207

się skusicie :) Potrzebne nam: - 500g wędzonych brzuszków łososiowych - duży kubełek śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy(...)żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne

W poszukiwaniu inspiracji
Spaghetti alla Carbonara 110

przyjechać moja najlepsza przyjaciółka Marta. Wyprowadziła się dawno temu do Krakowa, ale co jakiś czas nas odwiedza. No i miała przyjechać ze swoim nowym facetem. I kilka dni mieli u nas spędzić. Ale jej facet postawił specyficzny warunek: za to że będzie mógł u nas pomieszkać to będzie nam jedzenie robił. A zacząć chce od carbonary właśnie. Hmm, zadumałem się(...)przecież mu z nogów dupy powyrywam! Ale jako kulturalny gospodarz zgodziłem się. I zacząłem tłumaczyć chłopakowi jak ma to zrobić. Że to ostrożnie trzeba, bo to ma być sos jajeczny, a nie jajecznica i takie tam gadanie... A facet po prostu stał, cierpliwie słuchał i mi przytakiwał. Taki po prostu pokorny uczeń. A potem zrobił najlepszą carbonarę jaką jadłem

Marder&Marder Manufacture
Domowe hamburgery 125

I doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się

Mama Gotuje
Golonka w piwie 151

składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt(...)folią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował. Moja golonka była dość ostra w smaku :) Świetnie smakowała z  chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym

Proste Potrawy
Lasagne z dynia 193

mniej widocznym miejscu. Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-) Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil(...)lyzki smietany 50g tartego parmezanu papryka w proszku (ja mam mieszanke slodkiej i ostrej papryki w stosunku 1:1) sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 150g wedzonego boczku sos beszamelowy: 75g masla 50g maki 0,5 litra mleka 70g tartego parmezanu sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce

Przysmaki Karolki
Gołąbki greckie dolmades 145

Pierwszy raz te gołąbki jadłam 12 lat temu, gdy w naszym domu przygotowała je goszcząca u nas Bułgarka pochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 113

użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałości i odporność na zarysowania. Wyposażony został w długą rączkę oraz specjalny(...)wykrawacz do pierogów i ciast .Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami, pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi .Wykrawane pierożki lub ciasteczka zawsze będą miały ładne jednakowe kształty i pięknie zarobione brzegi. Do kupienia w Dom Akcesoria

Podróż w kulinaria
Mussaka 104

nigdzie w pobliżu nie ma bakłażanów a ja tak bardzo nastawiłam się na Mussakę,musiałam wprowadzić małe zmiany.....   Składniki: 3 cukinie bakłażany w pomidorach (Lidl) 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 kg pomidorów 3 duże ziemniaki cynamon pieprz  sól mąka masło mleko oliwa z oliwek mozzarella bazylia (ja zawsze kupuję w Lidlu,gdyż tylko ta mi potem(...)mięso(gdybyśmy używali świeżego bakłażana-przed smażeniem trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory. Następnie układamy plastry mozzarelli i zalewamy całość sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni (najpierw potrawę zakrywamy folią do pieczenia,na koniec dajemy zrumienić się Mussace). Jak zrobić sos beszamelowy: Na suchej patelni rozpuszczamy masło.Dodajemy

Wielki apetyt
Pieczeń chwała południa 172

oryginalnym smaku, pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się jako danie główne lub przystawka dla gości, a także jako zamiennik wędliny. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka  mleko do namoczenia bułki 5 łyżek pikantnego keczupu + 3 łyżki do posmarowania pieczeni 2 łyżki ostrej musztardy(...)bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała. Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry

Kto ugości moich gości?
Carbonara po mojemu 324

robię w domu. Nikt nigdy nie narzekał. Dla dwóch osób w 30 minut: - makaron spaghetti Barilla - 15-20 dkg wędzonego, surowego boczku - 3 żółtka - pieprz czarny grubo mielony - szczypta gałki muszkatułowej - 6 łyżek startego parmezanu - szczypiorek, sól -100 g słodkiej śmietany 18 lub 30% Wstaw wodę, gdy się zagotuje posól i włóż makaron, gotuj w/g instrukcji na opakowaniu.Podczas(...)małym ogniu odparuj, mieszaj co chwilę.Do reszty śmietany wbij żółtka, dodaj pieprz i gałkę, wymieszaj. Odlej pół szklanki wody z makaronu, odcedź i gorący wrzuć do sosu z boczku i śmietany. Wymieszaj, zmniejsz ogień i wlej jajka. DOBRZE POŁĄCZ SKŁADNIKI.  Podlej odrobiną wody i takie wilgotne spaghetti podawaj,posypane parmezanem i szczypiorkiem. JA SOSU NIE SOLĘ, GDYŻ BOCZEK

Pasje Jolki
Mięso mielone zawijane w cieście 201

kostkę cebulę i czosnek.    Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną , odciśniętą bułkę   i zeszkloną cebulę z czosnkiem  mielimy przez maszynkę.    Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.    Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.    Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części.    Każdą z części(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C  a kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy, czyli do rondelka wlewamy  szklankę rosołu i 1/4 szklanki słodkiej śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy

Maminek kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 139

masła 150 g śmietany kremówki 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej Wypełnienie jabłkowe: 3 cytryny 6-7 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mąki Dodatkowo: 1/4 łyżeczki płatków soli morskiej cukier perlisty 1 roztrzepane jajko Przygotowanie: Solony karmel(...)natychmiast, ale powoli dodajemy śmietanę (uwaga, bo mieszanina szybko zacznie parować i "bąbelkować"). Karmel dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia. *Z podanych proporcji otrzymamy więcej sosu karmelowego niż potrzebujemy do szarlotki (dzięki większym proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Kruche ciasto:  Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti z kaparami 241

kaparowe", w smaku są takie same tylko większe. Wyglądają jak duże zielone oliwki z ogonkiem. Zatem zapraszam do gotowania... :).  Spaghetti z kaparami SKŁADNIKI:  -0.5 kg mięsa mielonego wołowego  - słoiczek kaparów - 1 cebula cukrowa  - 4 ząbki  czosnku - garść świeżych liści bazylii zwykłej i tajskiej (jeśli ktoś posiada)  - 2 puszki pomidorów  - pół(...)resztę przypraw oraz parę listków świeżej bazylii (aby mogła wydobyć swój aromat na początku potrawy jak i na końcu). Doprawiamy do smaku.  Gotowy sos podajemy z makaronem jakim lubimy, posypujemy startym serem lub mozzarella oraz dodatkiem kaparów.  Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Pierogi z mięsem 114

uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można(...)falbankę lub (jak w Naszym przypadku) odciskamy na brzegach ciasta widelcem drobne paseczki. Tak przygotowane pierożki gotujemy partiami w bulionie aż do wypłynięcia. Podajemy posypane prażoną cebulką oraz z sosem czosnkowym

Wspólne smaki
Klops nadziewany w sosie grzybowym 122

czekamy aż zmiękną. Następnie gotujemy je i kroimy w paseczki. Trochę wody wyparuje więc uzupełniamy ją tak żeby było 1,25 szklanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę (2 łyżki), sól, pieprz i majeranek i dobrze wyrabiamy mięsną masę. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry(...)minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić cienko i jeść z kanapkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki z kurczaka z boczniakami królewskimi w kremowym sosie 424

kurczaka 3 boczniaki królewskie 1 szalotka 200 g śmietanki kremówki 30% 50 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Na początek marynujemy polędwiczki z kurczaka. Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Rozmaryn bardzo drobno siekamy i posypujemy nim polędwiczki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką(...)kurczaka z obu stron. Usmażone przekładamy do miski. Na tej samej patelni z dodatkiem masła szklimy posikaną szalotkę. Dodajemy grzyby, smażymy, aby delikatnie się zarumieniły. Następnie dolewamy śmietankę. Sos mieszamy i redukujemy o połowę. Doprawiamy solą i pierzem. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koniec w sosie zanurzamy wcześniej usmażone polędwiczki z kurczaka. Wszystko razem podsmażamy i możemy

kulinarnyJa
Pieczarki duszone na maśle 168

trzeba się trochę namęczyć przy ich myciu, ale wyglądają znakomicie. Składniki (dla 3-4 osób): 500 g drobnych pieczarek 3 łyżki masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru szczypta kurkumy mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Pieczarki płuczemy, by pozbyć się resztek podłoża i osuszamy na sicie. W rondlu rozgrzewamy nieco masła - tylko tyle, by grzyby nie przypaliły się, zanim puszczą(...)odkrywamy i zwiększamy płomień pod rondlem, tak by większość wody wyparowała. Gdy zostanie jej już naprawdę niewiele, dodajemy resztę masła. Mieszamy do czasu, aż masło się stopi, a powstały sos nieco zagęści

W SMAK
Naleśniki z mąki jaglanej z musem jabłkowo- bananowym 162

mączki z zmielonej kaszy jaglanej 3 jajka 2 szklanki mleka olej do smarowania patelni SKŁADNIKI NA MUS 1 kg jabłek  pół łyżeczki cynamonu 2 banany WYKONANIE: Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy, tak żeby otrzymać mączkę. wsypujemy do miski mąkę, dodajemy jajka i mleko- miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść(...)ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy na mus. Smarujemy ciasto naleśnikowe- składamy, np w trójkąty. Naleśniki możemy podsmażyć na masełku lub podawać takie . to zależny jak lubimy. Podajemy polane sosem jogurtowym z odrobiną miodu. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kotleciki brokułowo - jajeczne 341

Składniki: (6-7 kotlecików): 150 g brokułu 1 ugotowane jajko 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów 1 mała cebula przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 minuty. Po ugotowaniu od razu rozgniatamy go widelcem. Gotujemy jajko na twardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), studzimy(...)formujemy kotleciki i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam podawać je z pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania