sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:208/303)

Karp w czerwonym winie 147

glutenu. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 kawałki karpia Cebula Marchewka Garść rodzynek Kieliszek wina Łyżka masła ½ łyżki mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, liść laurowy, goździk, ½ łyżeczka cukru Rodzynki umieszczamy w miseczce i zalewamy wodą. Karpia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy go solą i pieprzem(...)pieprz. Całość smażymy 5 minut mieszając co chwilę. Na samym środku patelni robimy miejsce i układamy karpie. Smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy na ciepło, polane sosem. Smacznego

Kolizje Smaków
Gołąbki po tuningu ;) 159

zmierzył się z nimi wie, że są one dość czasochłonne, dlatego czasami trzeba pójść na łatwiznę i zamiast tradycyjnych gołąbków upichcić szybszą ich wersję ... Składniki: 500 gram miesa mielonego u mnie indycze 500 gram Przecieru z pomidorów 1 marchewka 170 gram ryżu (szkl.) przyprawy: czosnek, chili, natka pietruszki, rozmaryn, bazyli oregano 2 łyżki otrębów 300 gram kapusty Ryż(...)strony...Zalewamy przecierem pomidorowym...i dusimy na bardzo małym ogniu przez okolo 30- 40 min. w razie konieczności podlewamy woda gdy część przecieru wyparuje...Po tym czasie wyjmujemy gołąbki...sos doprawiamy do smaku przyprawami... Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol

NaKońcuJęzyka
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 204

Mężem do Lidzbarka Warmińskiego na Festiwal Czas na Ser . Z kolei jutro wybieramy się na degustację oliwy do Hotelu Regent w Warszawie w ramach imprezy Flos Olei - będziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji tego złotego nektaru. Jak widzicie, czeka mnie weekend pełen wrażeń, już nie mogę się doczekać:)))  Po powrocie oczywiście przygotuję dla Was relacje(...)fasoli ( akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach ), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym . Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity ciemny kolor i jest tak pyszny, że dowolne warzywo skropione odrobinką tego dressingu przemieni się w coś bardzo pysznego:) Do sałatki dodałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 191

szklankę) oraz połączyć je razem z olejem kokosowym w jednolitą masę. U mnie było łatwo, wrzuciłam do Vitamixa orzechy, daktyle i olej wszystko razem od razu i mieliło się pięknie :) Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, formując prostokąt o szerokości przyszłego makowca i grubości ok. 1 cm, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne do zrobienia. Teraz masa makowa(...)Gotowego makowca wkładamy do lodówki i szykujemy czekoladę do polania.  TUTAJ  macie oryginalny przepis, w którym możecie podejrzeć, jakiej czekolady użył Adam, ja natomiast polałam swojego makowca sosem czekoladowym, znalezionym w innym miejscu tego smakowitego bloga, dokładnie  TYM. Mieszamy więc: - 4 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego, - 2 duże łyżki syropu klonowego, - 3 duże łyżki kakao w proszku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasztet z cukinii i soczewicy 208

wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki(...)dnem na średnim ogniu do momentu, kiedy woda się wchłonie, a soczewica rozpadnie. Jeśli woda odparuje za wcześnie można soczewicę podlewać gorącą wodą. Dobrze ugotowana soczewica nie musi być mielona, ale jeśli ktoś chce mieć gładki pasztet, nie widzę przeszkód żeby ją zmielić :) Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku

Trzeci talerz
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 386

kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka słodka, sól, pieprz(...)formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na  Porcelana Bogucice

Aga w kuchni
Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 165

przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem(...)kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam

Kuchnia po mojemu
Kawa, wiśnia z rumem w czekoladzie 183

Składniki: kawa świeżo mielona- na 2 espresso bita śmietana 36%- około 50 ml pół łyżeczki cukru pudru rozpuszczona czekolada deserowa o min. 70% zawartości kakao, 1 paseczek wiśnie- mogą być mrożone, około 1 garści 1/2 łyżeczki rumu 1 łyżka mleka 2 plasterki suszonej truskawki- opcjonalnie Przygotowanie: Kawę zaparzyć w zaparzaczu, nalać kawę do szklanki. Śmietanę ubić z odrobiną cukru(...)poczekać aż puszczą sok, dodać odrobinę rumu, poczekać nadal podgrzewając aż syrop  trochę odparuje. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na odrobinie mleka. Polać śmietanę syropem wiśniowo-rumowym naprzemiennie z sosem czekoladowym. Ustrajamy kawę na wierzchu owocami wiśni i opcjonalnie suszonymi truskawkami. Smacznego

KreatywnePiny
Sałatka z tuńczyka 594

dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód poganiał). Zapewniam jednak, że z jej smaku powinien być zadowolony każdy. Składniki: 1 puszka (170 g) tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej) 1 torebka ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) pieprz(...)dużych oczkach. Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą, rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu i posypać szczyptą soli i pieprzem. Wyłożyć

Kuchcik gotuje
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 309

czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron(...)było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rodzaje mąk bezglutenowych 179

Mąka Ryżowa Mąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane) są bardzo drobno mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast(...)zawiera glutenu. Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych.  3. Mąka Ziemniaczana Mąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym

NaKońcuJęzyka
Kurczak curry 216

łyżeczki mielonego kardamonu  ½ łyżeczki mielonej kurkumy  ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)  ½ łyżeczki suszonych płatków chili  ½ gałki muszkatołowej  ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu  1 płaska łyżeczka soli  Wykonanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy(...)czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody.  Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane, a można pominąć składniki, których się

bistro mama
Klopsiki z natką pietruszki 191

też kotleciki z mięsa mielonego. Tym samym dzisiaj przygotowałam klopsiki z natką pietruszki, które poddusiłam z esencją do duszonych mięs Knorr. Esencje te dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-)  Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI : 500 g mielonej łopatki  1/2 pęczka natki pietruszki(...)mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mielone ze szparagami 255

Lubię warzywa w każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy -   Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule 150-200 gr pieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki 200 ml śmietany oliwa do smazenia 3-4 łyżki(...)obiad :) Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy Obiad poałam z ryżem- ale makaron lub ziemniaki też będą dobrym dodatkiem. Smacznego

Smaki Edyty
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 192

gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com