sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:242/303)

Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 144

nocnych stolikach? Już odpoczęliście po szaleństwach sylwestrowej nocy i powoli wdrażacie się w lepszą, noworoczną codzienność? My - przede wszystkim - postanowiliśmy zrewolucjonizować naszą kuchnię. Koniec z ciężkimi (i jakże pysznymi!) sosami, tłuczonymi ziemniaczkami (mmm...) i mięskiem do każdego obiadu. No dobra, może trochę przesadzam, aż tak źle to z nami nie było... Ale chcemy jeść lżej i zdrowiej, więcej sałatek(...)koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych). Makaroniki kawowe na bezie włoskiej Składniki: (na 24 sklejone makaroniki) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek galaretka: 200 ml mocnej, gorącej kawy 3 listów żelatyny 20 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 178

filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól morska do smaku Pierś indycza jest bardzo krucha i delikatna, więc(...)stopni i umieszczamy w nim naczynie z mięsem. Pieczemy w folii przez 45 minut. Następnie z góry odwijamy folię i dopiekamy dwa kwadranse polewając co jakiś czas roladę powstałym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 183

waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki(...)dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.” Gorąco polecam i życzę smacznego. Zastępując cukier puder stevią* lub ksylitolem* otrzymamy bułeczki dla diabetyków. * Stevia nadaje się

mojewypiekiinietylko
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet(...)ułożonym menu, tak nie będzie.  Każdy chce spróbować  nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym stopniu zależy

Kulinarny karnet Christophera
Torcik warzywny z pesto 205

łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie(...)minut. Gdy torciki się pieką przygotowujemy pesto. Bazylię , czosnek, sok z cytryny, oliwę, parmezan i podprażone na suchej patelni orzeszki lub pestki wkładamy do malaksera. Blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczone torciki polewamy obficie pesto. Upieczony wcześniej parmezan odsączamy na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki – chipsy. Każdy torcik ozdabiamy takim chipsem. Podajemy

Poezja smaku
Pulpety nadziewane pieczarkami 146

razem zamiast pieczarki nadziewać mięsem postanowiliśmy mięso nadziać pieczarkami. Bardzo smaczna wersja z pewnością przypadnie do gustu każdemu ,kto lubi kotlety mielone. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku kilka pieczarek bułka tarta jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso płuczemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy (najmniejsze oczka). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 374

borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku, 3 liści laurowych, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sprawienia królika. Najpierw odkroiłem jego nogi, następnie łapy. Odciąłem część ogonową i obciąłem cąber tuż za żebrami. Następnie przekroiłem cąber na dwie części(...)zbyt dużo mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu. Poporcjowanego królika z każdej strony oprószyłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, lekko skropiłem oliwą, a następnie dodałem do niego około 2 łyżeczek posiekanego świeżego tymianku. Mięso przełożyłem do miski, aby całe pokryło się przyprawami i odstawiłem do lodówki

Wyprawy kulinarne
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 216

   Kasza jaglana króluje u nas już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 157

gołąbki. Jeszcze nie wie, że to ona na koniec źle skończy. Czego potrzebujemy? -duża kapusta włoska -puszka pomidorów -3 duże starte pomidory z sokiem -śmietanka 18% -0,5kg wołowiny mielonej na Waszych oczach z kawałka, który sami wybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany(...)góry, połowa płynu powinna już wyparować, podlewamy to śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego

BaRepas
Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką 227

kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, z owocowym sosem, solo. Jeśli pozbawicie go spodu z krakersów – będzie całkowicie bezglutenowy. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić go w większej tortownicy, np. w standardowej(...)tortownicy ostrym nożem, następnie odpinamy obręcz. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami – świetnie pasują i truskawki, i wiśnie. NA SERNIK 0,5 kg sera na sernik, z wiaderka, trzykrotnie mielonego 0,5 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery-2/3 szklanki) 0,5 szklanki świeżo zagotowanej wody 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki stołowe zimnej wody 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 154

mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią.   Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli(...)się o nieodpowiedniej porze w nieodpowiednim miejscu. Autor szokuje czytelnika klimatem tamtych czasów, uwypuklając sprawę korupcji, dążenia do władzy i utrzymania jej za wszelką cenę. Nie lada gratkę będą mieli ci czytelnicy, którzy interesują się astronomią i obserwacjami nieba

Weekendy w domu i ogrodzie
Tahini - pasta sezamowa 126

Dzisiaj mamy dla Was przepis na tahini, czyli pastę z sezamu. Tahini najbardziej znane jest chyba w krajach Bliskiego Wschodu i stosuje się je (albo "ją

Marder&Marder Manufacture
Kotlety z kaszy jęczmiennej 199

Kotlety z kaszy jęczmiennej... Złociste i chrupiące na zewnątrz. O deliktanymi i miękkim wnętrzu. Z dodatkiem podsmażonej cebuli. Pycha! Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej; 1 duże

Gospodyni Miejska
Dlaczego mięsa nie lubię... 214

Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych(...)zakładach przetwórstwa); mięso jest nawadniane nawet wtedy, gdy jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej (znacie to - wkładacie do piekarnika dorodnego kurczaka, a on się jakoś kurczy i pływa we własnym sosie? - to nie jest naturalne). Tak więc nawet jeśli robisz wędliny w domu i tak nie jesz prawdziwego mięsa... :( zwierzęta jedzą paszę, która też naturalna nie jest, rośliny są nawożone

pyszne zdrowości
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 218

kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy zdjąć skórę(...)nieco zarumieniona (nie smażcie jej za długo bo będzie zbyt sucha). Pod koniec smażenia dolewamy pozostałości marynaty, ewentualnie dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę dusimy rybę, podlewając ją powstałym sosem (ok. 2 min). OM NOM NOM! 9. ZIEMNIAKI (1 min): sprawdzamy czy są już upieczone, wkładając widelec w jeden z nich – jeśli ziemniak nie stawia większego oporu, znaczy, że jest

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania