sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:174/303)

Lunchbox #1 175

zdecydować, co będziemy jedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw.  Do pakowania jedzenia zachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji(...)typu Almette 5 łyżek prażonych ziaren słonecznika 4 plastry suszonych pomidorów sól, pieprz  Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki.   Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam

Czerwona Porzeczka
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 175

równie wielką ostrożnością skusiłam się na te czarne maleństwa. I nie żałuję! Małże okazały się fantastycznie przyrządzone. Nie wiem czy to zasługa małży samych w sobie czy zniewalającego sosu, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu poprosiłam o... dokładkę :) W cataplanie były także kawałki ryb, np. żabnica.  Hiszpańska odpowiedź czyli pajeja , że ojeja Mowa oczywiście o hiszpańskiej paelli (czyt. pajeja(...)zakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam

bastalena
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 151

środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE faszerowana papryka: 5 białych papryk   300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 100 g kaszy jęczmienna pęczak – suchej, przed gotowaniem 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Papryki przecinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i dokładnie(...)drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na maśle, w trakcie smażenia wciskamy ząbek czosnku i podsmażamy razem przez chwilę.   W dużej misce łączymy kaszę jęczmienną pęczak, mielone mięso i podsmażoną cebulkę z czosnkiem.   Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki papryki i wkładamy na ok. 35-40 minut do piekarnika nagrzanego

bistro mama
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 497

zebranych w lesie grzybów . Ta przyprawa ma jeszcze jedną zaletę , gdy zarzucimy do garnuszka łyżeczkę masła , dodamy odrobinę słodkiej śmietanki, pieprzu , 2-3 łyżki tej przyprawy i mamy doskonały sos grzybowy w pięć minut…bez mąki , bez chemii , doskonały , smaczny a nade wszystko zdrowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na słoik o pojemności(...)niż suszarka zeżre prądu, a jak doliczycie leki ..robi się dziwnie tanio , czasem warto mieć to na uwadze . Po tym czasie jak warzywa są już przestudzone i całkowicie suche , mielimy je np. w młynku do kawy , nie na pył , tylko tak ,żeby były widoczne grudki . Wysypujemy do miski . Grzyby suszone , także mielimy , te już dużo drobniej , można nawet na pył

Ogrodnik w podróży
Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie. 132

gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki 4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy(...)gulaszu 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach sól pieprz mielony olej 3-4 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej      Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy

Rozpustne gotowanie
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 220

dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów. Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej grubości piersi. Dzięki temu unikniemy wysuszaniu piersi na jej końcach i surowego środka w ich najgrubszej części. Piersi z kurczaka są praktycznie beztłuszczowe, są doskonałym źródłem zdrowej(...)używanie pośredniej metody grillowania. Nie będą one narażone wtedy na bezpośrednie działanie ognia oraz unikniemy ich przypaleń. Kiedy myślimy o grillowanych kawałkach kurczaka od razu na myśl przychodzi nam sos. My dziś proponujemy wam sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka . Składniki: 350 ml ketchupu 120 ml Bourbonu 120 ml brązowego cukru 80 ml startej cebuli 60 ml octu 2 łyżki

naRuszcie
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 203

posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej, pieprz czarny świeżo

Moniki Smakołyki
Falafele z sałatką z quinoa i sosem jogurtowym 230

łyżeczka mielonego kuminu 1 jajko, pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki razowej orkiszowej 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżki nasion sezamu sól, pieprz Sałatka z quinoa: 100 g quinoa 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki płatków migdałowych, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/2 pęczka natki pietruszki bulion warzywny sól, pieprz Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu

Plate of Joy
Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem 197

cudownym rozmarynowym sosie. Polecam wszystkim amatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki musztardy z gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona

Kolizje Smaków
ŚWIADOME ŻYWIENIE - KASZE... CZYLI WARSZTATY KULINARNE Z ADRIANEM FELIKSEM 147

sosem karmelowym   A najfajniejsze jest zawsze na końcu :) Degustacja, czyli to co tygryski lubią najbardziej :) I tym razem towarzyszyła mi Ania z Cytrynowej kuchni  A oto silna grupa pod wezwaniem "Kasze"  Dorota i Adrian, dziękuję i czekam na więcej. Wszystkim uczestnikom, życzę miłych eksperymentów z kaszami, we własnej kuchni. Jeśli kiedykolwiek będziecie mieli okazję uczestniczyć

Kuchnia w opałach
Sałatka z pieczarkami 206

taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron ugotowany al dente * 2 pomidory rzymskie * 4 ogórki korniszony * gotowana pierś z kurczaka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zupkę chińską

Magiczne Życie Marty
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 199

oliwy, 3 łyżek octu winnego białego, 1 łyżki smalcu, 1 łyżeczki ziaren kolendry, 3 listków laurowych, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 5 jagód jałowca,  szczypty pieprzu kajeńskiego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Najważniejsze w dobrym przygotowaniu wszelkiej dziczyzny jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Dziczyzna nie jest prosta w przygotowaniu, ale odpowiednio potraktowana zapewnia znakomite doznania smakowe, warto jeść(...)czarny pieprz świeżo mielony. Wsypałem na patelnię również 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej. Danie podgrzewałem przez kolejne 15 minut, intensywnie mieszając, aby zapobiec przypaleniu się kaszy. Na tym etapie przygotowania ilość płynu powinna ulec znaczącemu zmniejszeniu, jego część powinna już odparować i zostać wchłonięta przez kaszę. W przypadku jednak, gdyby w daniu było zbyt mało sosu, należy ponownie dodać

Wyprawy kulinarne
Jajka po szkocku 264

miesa mielonego - przyprawiamy 1 lyzka musztardy , starta na duzych oczkach cebula, pieprzem, sola, papryka, dodajemy jajko I 2- 3 lyzki bulki tartej . Mieszamy. Oblepiamy jajka miesem Obtaczamy w mace, w jajku, bulce tartej- kladziemy na rozgrzany olej- smazymy ze wszystkich stron. Zrobilam salatke do tego z pekinskiej, ogorka, papryki,marchewki Jajka podalam z sosem koperkowo - pietruszkowym. Smacznego

Smaki Edyty
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 207

ładnie zachowuje kształt. Żal mi było wrzucać takie cudne maleństwa do gulaszu, dlatego sięgnęłam po prosty i niezwykle pyszny patent. Upiekłam je na blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam(...)Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku można kupić jego autobiograficzną opowieść "Tost. Historia chłopięcego głodu". Ostatnio dowiedziałam się, że na jej podstawie powstał film i już

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 160

Akademii Smaku Siemens . Pyszna przystawka, czyli Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową . Nieraz przyrządzałam w domu panierowany camembert , ale nigdy w takiej postaci z tak pysznymi bakaliami w sosie słodkim. Tak przygotowany ser był niesamowicie smacznym połączeniem smakowym. Przystawka była podana z podpieczonym pieczywem, które był pomocne przy rozpływającym się na talerzu, płynny i ciepłym serem camembert. Ta przystawka(...)namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię