sos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i mieszanką natarłam mięso. Szczelnie zawinęłam w folię spożywczą
Blondynka Gotujesos, jeśli chcecie uzyskać bardziej łagodną wersję, wystarczy dodać więcej śmietany i sprawa załatwiona :) No to co? Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i mieszanką natarłam mięso. Szczelnie zawinęłam w folię spożywczą
Blondynka Gotujegram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych ząbków czosnku, 5 suszonych pomidorów, kilku plasterków salami, 2 łyżek octu balsamicznego, oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, soli morskiej, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Czosnek i szalotkę obrałem z łupin i drobno posiekałem. Suszony pomidory pokroiłem w dość cienkie paski. W niewielkim rondlu rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej szalotkę(...)czosnek, które lekko zeszkliłem smażąc około 2 minuty. Po tym czasie dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu
Wyprawy kulinarnetylko za jego walory smakowe, ale i za praktyczność. Po upieczeniu większego kawałka nie łamię sobie głowy co mam przygotować na obiad, tylko doprawiam powstały podczas pieczenia sos, wkładam do niego grubsze plastry mięsa i voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan, ćwikła, albo jakiś ogóreczek... pycha(...)Pieczony schab środkowy Składniki: 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki oleju rzepakowego Pieczony schab środkowy Wykonanie: W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek
Kuchenne zapiski Edytyschabowa z cukinią 2. Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka z serem camembert i żurawiną 8. Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka
Czerwona Porzeczkadodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się
Wypieki Renepodaję. Sos polecam ! Pasta paprykowa 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej 15 dkg ostrej papryki 2 główki czosnku 25 dkg cukru 4 ziarna angielskie 1/ 2 szklanki octu spirytusowego 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku ) 1 łyżka grubo mielonego pieprzu sól do smaku
Kuchnia na wzgórzuwiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo mielony łyżka mąki łyżka masła Wykonanie: Boczek myjemy, kroimy
kgwjanczewopostaci tradycyjnych kotlecików. Wyszło pysznie! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, ½ szklanki ryżu, 1 jajko, 2 cebule, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól do smaku pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Ryż ugotować na pół sypko i zmieszać z mielonym mięsem. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy(...)ryżowej razem z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron i podawać z sosami
Tradycyjna Kuchniałyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól, pieprz 450g mrożonej brukselki brukselki Sposób przygotowania: Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smaży z niewielką ilością wody, co jakiś czas mieszając kiedy mięso nie będzie(...)już surowe dodajemy koncentrat, sporą ilość świeżego oregano (listki) oraz sól i pieprz wg. smaku dusimy wszystko na małym ogniu, aż nadmiar sosu wyparuje brukselkę gotujemy w osolonej wodzie (ważne żeby się nie rozgotowała) mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto połowę ciasta wykładamy do pojemnika (nadającego się do użycia w mikrofalówce) lub też do naczynia żaroodpornego jeśli chcemy piec
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćGuacamole - meksykański sos na bazie awokado - podany przepis jest przepisem bazowym. Do Guacamole możemy dodatkowo dodać pokrojona paprykę, papryczkę chili lub pomidory. Guacamole - Oryginalny Przepis - Składniki: 2 awokado 1 limonka (lub połowa cytryny) 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki kolendry szczypta pieprzu Guacamole - Oryginalny Przepis
Słodka Stronaplastry boczku 100 g sera typu mozzarella mielony pieprz Formę do tarty wyłożyć naleśnikami. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek) rozpuścić gorgonzolę z odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki
Weekendy w domu i ogrodzienaturalnie. Wyraźnie widoczny jest makaron i szpinakowy sos z dodatkami :) Zapach: Danie pięknie pachnie, a zapach zachęca do konsumpcji. Czuć tylko naturalne składniki! Podsumowanie: Pyszne, sycące danie o przyjemnym, naturalnym smaku i zapachu :) Jak najbardziej godne polecenia! PS: Pyszne zarówno przed jak i po zalaniu wodą :D Jeżeli będziecie mieli okazję, koniecznie spróbujcie choć malutką wysuszona cząstkę
Zdrowie na języku :PCoś w sam raz na obiad w jesienny dzień.. Zapiekanka z ziemniaków i mielonego mięsa. Jest naprawdę pyszna. Polecam :-) Z podanego przepisu wychodzi cała blacha zapiekanki. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa zmielonego 1 raz 1 puszka pomidorów krojonych 1 koncentrat pomidorowy 250 ml kwaśnej śmietany 10% - 18 % 1 papryka olej 2 cebule drobno pokrojone sól(...)przyprawioną pierwszą warswę ziemniaków nałożyć mięso mielone i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać 2 łyzki koncentratu pomidorowego, sól
Na słodko lub wytrawnieChyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę) cebula sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona(...)smażenia Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym... Serwować z kaszą lub ziemniakami
Walijskie Pichceniewyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy
Mania Gotowania