kolejny pokazuje, że walka ze zbędnymi kilogramami może być niesamowicie przyjemna. Nie rezygnujecie z sosu, widząc ten przepis na początku chciałam z niego zrezygnować (po prostu nie chciało mi się go robić), jednak warto poświęcić te kilka minut ekstra. Składniki: 4 papryki 250g mielonego mięsa z udźca indyka 125g fety (tej najchudszej) 1 łyżka oregano (jeśli macie świeże(...)środku solą, pieprzem i oregano. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nakładamy kapelusiki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 35-40min. Przygotowujemy sos. Siekamy oliwki, dodajemy jogurt i pokrojony 1 ząbek czosnku. 150 g oliwek siekamy drobno. Doprawiamy pieprzem, lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Smacznego, dietetycznego
Brzuszki Łakomczuszkisię obywamy bez tego. Przygotowanie tortilek: Mięso mielone smażymy razem z drobno posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy. Dodajemy ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe
Kuchnia po mojemupodzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie
W SMAKDzięki pomidorom w puszkach, możemy całą zimę i wiosnę cieszyć się smacznymi pomidorowymi sosami. W domu mam zawsze 2 puszki w zapasie, ponieważ pomagają wyczarować pyszne dania, kiedy nie mam czasu na 3 godzinne pichcenie w kuchni. Odnośnie pomidorów to, ostatnio sięgnęłam po książkę "Każdy może gotować" - Jamie Oliver. Fajna książka, codzienne bezstresowe gotowanie, zarówno dla tych wprawionych(...)misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki. Sos: Drobno kroimy cebulę i czosnek. Papryczka chilli w cienkie plasterki. Rozgrzewamy patelnie z olejem
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pyszna propozycja na syty obiad. Pierwszy raz jadłam w takim wydaniu i nie ostatni. Polecam wypróbowac przepis bo naprawdę warto. Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki ok 2 szkl. mleka gałka muszkatałowa sól i pieprz olej(...)farszem napełnij połówki cukini. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp makę , chwilkę przesmaż mieszając. Rozprowadż mlekiem, gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatałową , sola i pieprzem. Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C. Pychota. Smacznego
Słodkości i nie tylkokupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył po ojcu- Janosu, który był mistrzem komponowania(...)szklanki mleka (310ml) 1,5% tłuszczu 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli 150g mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki mleka (60ml) 2 łyżki rumu 125g cukru 2-3 łyżki rodzynek szczypta startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 50g roztopionego masła Sos czekoladowy: 1 szklanka mleka (250ml) 125g mlecznej czekolady 125g gorzkiej czekolady 1 opakowanie cukru waniliowego
Smakowity Blog Kulinarnymuszą uważać na gluten, w każdej Biedronce można już kupić makaron bezglutenowy :) Postanowiłam go wypróbować i powiem Wam szczerze, że byłam mile zaskoczona :) Składniki: ok 80 dkg mięsa mielonego ( ja używam z łopatki wieprzowej i wołowiny ) 2 puszki pomidorów 2 cebule świeża natka pietruszki 3-4 ząbki czosnku (zależy od ich wielkości) łyżeczka bazylii suszonej oliwa z oliwek(...)podsmażyć na oliwie. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone. Podsmażone mięso dodać do cebuli razem z pomidorami z puszki. Następnie dodać cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną bazylię oraz natkę pietruszki. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Gotować ok 20 minut mieszając co jakiś czas. Makaron polać sosem i posypać startym parmezanem. Smacznego
The Sweet Damselłyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj. Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Domowy ketchup: 500 ml pasty pomidorowej 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku(...)suszonej bazylii ½ łyżeczki kuminu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier. Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu
Food Squareduże cebule 6 ząbków czosnku 4-5 łyżek oliwy 4 szczypty cukru sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: parmezan świeży koperek Przygotowanie: Przygotowanie farszu: Mięso z piersi indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko(...)desce) . Ciasta nie wyrabiać zbyt długo, bo zrobi się gumowate. Wyrobione ciasto włożyć do woreczka lub przykryć folią i zostawić na 15-20 min (w tym czasie można przygotować sos). Pozostałe 1 jajko wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem. Odstawić. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować. Maksymalna grubość ciasta to ok. 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykroić prostokąt (u mnie
Moja Delicjamiałaby ochotę. padło hasło: kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Odkąd pamiętam Babcia lubiła, podobnie z resztą jak świętej pamięci Dziadek pierś z kurczaka wraz ze słoikową wersją tego sosu jednej z popularnych marek spożywczych. Żeby jednak ograniczyć spożycie konserwantów i sztucznych polepszaczy młodemu jak i starszemu pokoleniu, postanowiłam samodzielnie przygotować dla nas to danie. Efekt był zaskakująco zadowalający dla wszystkich(...)oleju. Nie zrumieniamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy na patelni. Dodajemy do ugotowanej marchwi i powstałego z jej gotowania wywaru. Doprawiamy do smaku keczupem i zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać
Kuchnia po mojemukuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini. Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy w piekarnku. Tak przygotowany zawsze wychodzi super! Składniki: 1/2 dużego kalafiora 1 cebula 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne sól, pieprz 2 piersi z kurczaka cytryna(...)oleju. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i syropem z agawy. Dodać drobno posiekaną natkę pietuszki pierś z kurczaka pokroić w ukośne plastry. Podawać na upieczonym kalafiorem i sosem tahini Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Umyte cukinie kroimy(...)każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki
OstryKęsbułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Umyte cukinie kroimy(...)każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki
OstryKęsSoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki: 2 piersi kaczki 1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy 1 łyżka miodu 2 goździki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 mała gwiazdka anyżu 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz Przygotowanie: Skórę(...)patelni, resztę zlewamy do miseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, polewamy nim piersi kaczki. Smacznego
Oryginalny smakoregano. Całość mieszamy. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy
Kredowe Menu