Dzisiaj proponuję danie znane chyba każdemu, idealne w dni takie jak ten, gdy zmarznięci tulimy się do gorącej miski wypełnionej po brzegi mięciutką fasolą, skąpaną z aromatycznym sosie. W moim wydaniu oczywiście z mięskiem, ale zamiast niego pod koniec gotowania można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój(...)łyżka majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżka kminku mielonego (ewentualnie całego, ale uważam, że mielony bardziej się sprawdza) 1 łyżka papryki słodkiej 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry przyprawa uniwersalna typu vegeta śmietana 18% do zup i sosów- około 1/3 szklanki mąka do zagęszczenia
Rozpustne gotowaniepolędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe(...)łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny, ½ papryczki chili. Przygotowanie: Babeczki W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek
Moniki SmakołykiŻydów irakijskich, a świeży warzywny dodatek ogórków i pomidorów to wpływy arabskie. Za dużo jednak chyba tych dociekań ile procent danego dania można przypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj ten, który macie w szafce) 1/2 szklanki wody 2 łyżki cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli sałatka porwana na kawałki pita lub skórki chleba(...)małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się ziarenka. Mielić do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dolać sok z cytryny, szczyptę soli, czosnek i 1/4 szklanki wody. Zmiksować ponownie. Dolewać wody aż do uzyskania pożądanej rzadkiej konsystencji sosu. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku cytryną lub solą. Na półmisku rozłożyć pitę lub inne resztki
W kuchni wieczoremSkładniki : 15 dużych śliwek mrożonych ( w sezonie można zrobić ze świeżych ), warto też spróbować i dodać gotowe powidła śliwkowe po pół łyżeczki imbiru mielonego i chlii 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru ( jeśli śliwki mniej słodkie to dodać trochę więcej - według swojego smaku ) 1 -2 łyżeczki oleju 1 duży ząbek przeciśniętego czosnku ewentualnie 1 łyżeczka wódki(...)dodawałam Przygotowanie : Rozmrożone śliwki wypestkowałam i ogrzewałam na ogniu do lekkiego zgęstnienia (często mieszać) Dodałam wszystkie pozostałe składniki , jeszcze raz podgrzałam mieszając Po wystudzeniu zmiksowałam Sos taki użyję do kurczaka z mango w mleku kokosowym , przepis już jest na blogu. W sklepach jest gotowy sos śliwkowy, pewnie bardziej wyrafinowany w smaku :), ale ja użyłam właśnie tego zrobionego przez siebie
Proste Potrawyprzechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :) Składniki: 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku ewentualnie sok z cytryny(...)gotujemy na "wolnym" ogniu Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu Gotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale nie tylko, krokiety
Proste Potrawyposiekane świeże listki z małej gałązki rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego) 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (można pominąć) 1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki (można pominąć, ale nada świetnego posmaku wędzonki) sól morska grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebule oraz jabłka(...)ziele, goździki i jałowce, które już nie będą potrzebne. W malakserze lub blenderze miksujemy fasolę wraz z 1/3 szklanki wody, wyciśniętym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, majerankiem, lubczykiem oraz łyżką sosu sojowego. Gdy całość zetrze się na pastę, dodajemy zawartość patelni. Blendujemy (najlepiej pulsacyjnie) tak, żeby część cebuli i jabłek była niezmielona. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastę z fasoli chłodzimy
Poezja smakustronę. W międzyczasie przygotowałem sos tzatziki. Można oczywiście przygotować go na bazie jogurtu greckiego, ale ja osobiście ostatnio preferuję gęściejszą wersję przygotowywaną na bazie serka homogenizowanego. W celu przygotowania sosu starłem na tarce o grubych oczkach ogórka wraz ze skórą, delikatnie go posoliłem, dodałem szczyptę suszonego oregano i odrobinę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Następnie dodałem do ogórka 200 gram naturalnego(...)miseczki wycisnąłem sok z połowy cytryny, który lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą oregano. Dodałem do niego około 3 łyżek oliwy i całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby powstała jednolita emulsja. Sałatę polałem przyrządzonym dressingiem bezpośrednio przez podaniem. Szaszłyki podałem z sałatą, sosem tzatziki i frytkami
Wyprawy kulinarnedużo w tym daniu nie ma , ale za to pyszny sos rekompensuje ten brak. Czas: 45 minut Składniki: 3-4 skrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego kminku ( nie kminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki(...)drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki. Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem
Buniabaje w kuchniwiększą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :) Sos słodko-kwaśny: 1 duża puszka ananasa w syropie , 3 średnie marchewki , 1/2 małej papryki pomarańczowej , 1/2 małej papryki czerwonej , średnia cebula , 4-5 łyżek oleju , pół szklanki gęstego soku pomidorowego , sól do smaku, mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek), pół łyżeczki słodkiej papryki(...)wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu. Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty
Codzienna kuchnia niecodziennaCiekawy pomysł na inne podanie kurczaka. Nuggetsy z sosami. Można dodać też frytki i mamy dobry obiad. Sprawdzi się także jako przekąska. Polecam spróbować. Składniki : * 2 filety z kurczaka * jajko * pół szklanki mąki pszennej * łyżka oleju rzepakowego * łyżka mąki ziemniaczanej * ulubione przyprawy - u mnie papryka czerwona mielona , przyprawa kebab , przyprawa do kurczaka po staropolsku * sól , pieprz(...)kurczaka była panierka. Panierka jest mokra , ale taka powinna być. Smażymy kurczaka krótko z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik żeby troszkę odsączyć tłuszcz z smażenia. Podajemy z ulubionymi sosami
Magiczne Życie Martyprostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu, u mnie chifferi(...)szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Przygotować beszamel. Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Makaron ugotować. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i od razu wsypać do sosu beszamelowego. Dodać drobno starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujenaciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około
Ogrodnik w podróżyMłyn Kopytowa 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz mięsny 700 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 cebula 250 g przecieru pomidorowego oregano sól,pieprz olej do smażenia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej(...)farsz mięsno pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli
Monia miesza i gotujedodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym". Czytaj więcej
Wiem co jem