sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:135/303)

Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 191

moje archiwalne zdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu.  Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda, że tak rzadko robię rybkę na obiad.  Przy tej okazji zastanawiam się jakie inne suszone zioła stosujecie do ryb? Ja zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy? Składniki(...)inne ulubione zioła) olej do smażenia mielona gorczyca suszony estragon świeży koperek świeża bazylia Rybki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i pieczemy an papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 - 30 minut. W tym czasie jak rybki się pieką robimy sos: cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety mielone z jajkiem. 240

ostygły i mięso stężało, podałam je przekrojone na pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne!!! Składniki na kotlety mielone z jajkiem 8 jajek ugotowanych na twardo 500 g mięsa mielonego 1 spore surowe jajko 1 bułka namoczona w mleku

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 219

Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia  świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć

Jemy Pijemy
„pączki” z oliwkami 145

gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze

królestwo garów
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 147

najmniej 1/2 kg (jeśli nie macie maszynki do mielenia to użyjcie gotowego mięsa mielonego) 1 mała cebula 1 twarda kajzerka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 jajko mąka do obtaczania świeży koperek śmietana 30% i mąka do zagęszczenia sosu 1. Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w dużą kostkę, zmielić za pomocą maszynki. Na sam koniec dodać

Ugotować
Faszerowana cebula 142

Składniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul  kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce

Gaździnka warzy
Giouvarlakia-cypryjskie klopsiki w sosie cytrynowym 120

Składniki: klopsy 600 g mielonej łopatki 1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej 1 mała cebula 2 białka ¼ szklanki ryżu długoziarnistego Mąka pszenna do panierowania Sól pieprz czarny Sos 1,5 l bulionu z kurczaka 2 ziemniaki 2 żółtka 1 pęczek natki pietruszki Sok wyciśnięty z 2 cytryn 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną

O kuchni z uczuciem
Schab w sosie rozmarynowym 212

Wariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki , zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec. Składniki: 5 grubszych plastrów schabu bez kości 1 cebula słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta chilli sól, pieprz, cukier liść laurowy ziele angielskie kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Warzywna zapiekanka 246

ryż w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, połączyć z mięsem mielonym i podsmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać mrożone warzywa, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie zalać śmietaną i zredukować do gęstego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i podpiec

Garnkowe fanaberie
Naleśniki po meksykańsku 169

smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos: woda 2 szkl vegeta 1 łyżka śmietana 0,5 szkl serek śmietankowy topiony 2 trójkąciki pieprz

NA MOIM TALERZU
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 231

Maca): 1 cała bułka do burgerów 1 spód bułki do burgerów 100g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebulka, drobno posiekana szczypta soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a ( http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html ) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

My Culinary Art
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 182

znaczy latający talerz...   Makaron z klopsikami i warzywami na ostro. Składniki: na klopsiki: mięso mielone ok. 300 g; cebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła

Miksturownik
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 173

pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki

Buniabaje w kuchni
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym 177

zjedzeniu gwarantowany :) Zainspirowane przez  FP Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia -  natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła - 60 g mąki - 1,5 szkl. mleka - 1 łyżka gałki

Słodkości i nie tylko
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 242

łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania