sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:126/303)

Pekińskie furgoły, czyli gołąbki z kapusty pekińskiej i mięcha! 143

garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, namoczoną czerstwą bułkę, jajko, sól, vegetę i pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony. No i na koniec sos pomidorowy. Do koncentratu pomidorowego dodajemy około ½ szklanki wody i zagotowujemy

Smakowy Raj
Pasta alla bolognese dla dorosłych 279

jest on wyczuwalny jednak aromat podkręca cały smak. Niby zwykły i znany sos dla większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją.  Porcja dla 4 osób. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 680 g p asty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO 50 ml koniaku(...)oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.   Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie komponuje się

Niezły Młynek
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno cytrynowym 107

łyżka oliwy ½ łyżeczki kolendry pieprz syczuański sól do smaku 1 woreczek do pieczenia ryb Sos: 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki pszennej Sok z ½ cytryny 1 żółtko ½ szklanki śmietany kremówki Szczypta cukru sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje(...)pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki, zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut. Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę. Następnie wlać gorący bulion zamieszać doprawić szczypta cukru i pieprzu, dodać sok z cytryny , i posolić

Wanilia i Kardamon
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 386

brokułami w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem żółtego sera. Danie bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Można je również przygotować w wersji dla wegetarian, wówczas omijamy kurczaka :) Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 brokuł 330ml śmietany 12% 100g żółtego sera 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól, przyprawa do kurczaka(...)kolor. Następnie zmniejszamy gaz i dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Smacznego

Kolizje Smaków
Spaghetti Carbonara 154

najprostszych makaronowych dań, ponieważ nie wymaga gotowania sosu. Przygotowanie go wymaga dosłownie kilka chwil, a może być naprawdę smacznym i sycącym obiadem. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 125 g boczku wędzonego 1/2 szklanki śmietany 2  żółtka 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz natka pietruszki - ewentualnie Makaron ugotować al dente zgodnie(...)śmietaną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec dodając wyciśnięty ząbek czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem, doprawić zmielonym pieprzem i podawać. Danie można udekorować pietruszką

wyzwania kuchenne
Bezglutenowe pulpeciki ciecierzycowo-dyniowe 138

piwnicy wciąż dużo dyń, więc trzeba zużywać, zanim się zepsują. Dziś kolej na jej połączenie z ciecierzycą. Do tego ulubiony sos pomidorowy, jakaś surówka i mamy obiad, jeszcze zimowy na pożegnanie zimy i przywitanie astronomicznej wiosny, która przyjdzie tuż przed północą :) Obiad szybki, bo jednak przed południem siedziałam na balkonie, obserwując zaćmienie Słońca ;) Składniki: 4 czubate łyżki zmiksowanej ciecierzycy (używałam(...)jajko łyżka mąki kukurydzianej spora szczypta czosnku niedźwiedziego łyżeczka suszonego lubczyku płaska łyżeczka mielonej kozieradki gałka muszkatołowa sól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety w sosie kurkowym 136

mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz do smaku, papryka słodka pół pęczka natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki 1/4 pora ( gruba część) 1 listek laurowy , 2 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Na sos 25 dag świeżych kurek  1/2 szklanki śmietany

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika) 150

obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu. Składniki  na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Amerykański hamburger - przysmak Deana Winchester'a 218

filmu "Supernatural". Screen z filmu "Supernatural". Poniżej przepis na 4 duże hamburgery. SKŁADNIKI Na kotlet: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego (pół na pół) 2-3 łyżeczki musztardy do smaku: sól, pieprz, majeranek jeżeli posiadacie, to nieco sosu sojowego Pozostałe: 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 1-2 pomidory 3 ogórki kiszone kilka liści sałaty

Passions hobbies life
Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 110

pieczarek por (biała część) 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików) łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Domowy Durum Doner Kebab- oryginalny moczony w mleku 365

łyżeczka soli marynata 2-ga: 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 starta cebula 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (piment) 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub innej ostrej sól i pieprz do smaku na sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kanapka z kurczakiem i żurawiną 249

kurczaka sól 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa brązowego cukru 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Dodatkowo: 8 kromek chleba tostowego 1 mały pęczek rukoli 50 g sałaty lodowej 4 łyżki stołowe majonezu 1 łyżka stołowa sosu chili 50 g suszonych żurawin Dzisiejszy pomysł na pyszne śniadanie - to wyjątkowa kanapka z soczystymi kawałkami kurczaka, sałatą

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki nadziane 115

kapusty kiszonej 1 papryka czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sos: 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy

Kolorowy Przepisownik
Indyk w sosie własnym z pieczarkami 128

kostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut.  2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Do przyprawienia potrawy użyłam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 170

będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania