sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:121/303)

Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 162

cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią cebulę. Lekko ją dusimy i dodajemy(...)sojowe i kroimy również w grubą kostkę, i odstawiamy. Do gulaszu dodajemy cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego w dłoniach estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. Gulasz jest gotowy :) Kuskus zalewamy gorącym bulionem warzywnym lub klasycznie wodą

vegetanie
Pierożki z sosem grzybowym 160

ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem(...)cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
SOS CZOSNKOWY 398

Sos czosnkowy jest genialny w swej prostocie. Idealny do mięs, zapiekanek, tostów czy nawet wykończenia zup. Dlaczego na bazie majonezu, a nie śmietany czy jogurtu? Bo jest po prostu znacznie smaczniejszy. Składnik opcjonalny wielu naszych przepisów. Wg uznania można dolewać mleka, aby zmienić strukturę na rzadszą. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ROZCIERANIE CZOSNKU(...)gęsty/za rzadki to dodajemy odpowiednio mleka/majonezu. 2. PRZYPRAWIENIE (1 min) Szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), szczypta słodkiej papryki i jeśli macie to poszatkujcie natkę pietruszki – fajnie urozmaici smak i dodatkowo zabije zapach czosnku w ustach, zostający po zjedzeniu sosu. 3. OCZEKIWANIE (1 min) Sos czosnkowy odstawiamy do lodówki na godzinkę, aby smaki sobą przeszły, ale równie dobrze

Nerds Kitchen
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 257

pasowało lepiej niż "wegetarianizm". Taki niezupełny, jak widać. ŚLEDZIE W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM. /własny;/ dla 3-4 osób 4-5 pojedynczych płatów matjasów 1 duża cebula 1 słoiczek musztardy sarepskiej (170g) 3-4 łyżki płynnego miodu, najlepiej akacja lub wielokwiatowy 5 goździków 3 ziarna pieprzu (lub pieprz mielony) Śledzie płuczę i zamaczam, zostawiam na 3-4 godziny, zmieniając(...)przynajmniej raz wodę. Odcedzam i osuszam. Kroję w małe kawałki. Cebulę obieram i sparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości. Następnie kroję w półtalarki. Z musztardy i miodu przygotowuję sos: miód podgrzewam, łączę z musztardą, dodając przyprawy. Zostawiam do ostudzenia. W słoiku układam warstwami cebulę i ryby, przekładając porcją sosu. Zostawiam na 1-2 dni w lodówce, szczelnie zamknięte. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pulpety drobiowe ze słonecznikiem w sosie pomidorowym. 167

Wyśmienite pulpety ze słonecznikiem w pomidorowym sosie .U mnie z makaronem , ale można je podać z czym lubicie najbardziej. Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle(...)masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy: puszka pomidorów 400 g 50 g koncentratu

Ladylaura.
Rzeżuchokłosy 154

Robimy sos- w miseczce mieszamy majonez, keczup, Worcestershire i whisky. Dodajemy sok z połowy cytryny- drugiego pół możemy użyć do podania. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. W kwestii sosu, powiedzenie Jamiego "season to perfection" jest kluczowe- próbujemy i wedle uznania doprawiamy, aż uzyskamy idealny smak. Mocno rozgrzewamy dużą patelnię i wlewamy na nią niewielką ilość oliwy. Czosnek obieramy, rozgniatamy(...)żeby pokrył je tłuszcz i smażymy 10 sekund. Następnie dodajemy sól i pieprz oraz mieloną paprykę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając. Krewetki powinny być chrupiące i złociste. Na talerzu układamy połówki awokado, posypujemy hojnie rzeżuchą i nakładamy porcję krewetek. Polewamy sosem koktajlowym, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy papryką. Podajemy z kawałkami cytryny. *Jamie używa brytyjskiej

les mirabelles
Meksykańskie burrito 249

burrito, w sam raz na niedzielny obiad.  porcja dla 2 osób: Składniki: sos 1 dojrzały pomidor kiściowy 1 ząbek czosnku sok z połowy limonki 1 łyżeczka musztardy Dijon odrobina oliwy z oliwek  0/5 pęczka posiekanej kolendry farsz burrito 300 g mięsa mielonego wołowego 3 ząbki czosnku 150 g pomidorów w całości bez skórki ( mogą być(...)oliwek odrobina wody 1 limonka 1 łyżeczka cukru/miodu przyprawy do smaku: pieprz, sól, odrobina pieprzy białego,  2 duże płaty tortilli Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: sos pomidora myjemy, i kroimy drobno wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy 1 ząbek czosnku, posiekana kolendrę, musztardę, sok z limonki i odrobinę oliwy. Wszystko miksujemy na gładką masę i przelewamy

Niezły Młynek
Kurczak w serowym sosie gorgonzola 148

śmietanki kremówki  * 3 łyżki oliwy z oliwek  * łyżeczka przyprawy do kurczaka, sól, pieprz świeżo mielony  * natka pietruszki Przygotowanie : Fileta pokroić w plastry około 2cm. Przyprawić, odstawić na pół godziny do lodówki. Usmażyć, dodać pokruszony ser i śmietankę. Zagotować. Przyprawić sos do smaku. Posypać natką pietruszki

Magiczne Życie Marty
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 160

makaronu, wsypujemy cały ser i zioła (zostawcie odrobinę do dekoracji), mocno pieprzymy mielonym pieprzem i bardzo dokładnie i dynamicznie mieszamy całość, do rozpuszczenia sera. Rondel ściągamy z ognia, dajemy zawartości 30-40 sekund przestygnąć i wbijamy całe jajko – szybko i dokładnie mieszamy całość, aż jajko zagęści sos i makaron stanie się szklisty– już bardziej rondla nie podgrzewamy , bo jajko

Karo in the Kitchen
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 174

zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości 2 cm 2 łyżki suszonego estragonu 1 i 1/2 szczypty soli morskiej drobno mielonej 2 - 3 szczypty białego pieprzu świeżo mielonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynowania olej rzepakowy do smażenia 750 ml zimnej wody Przygotowanie na dno szklanej miseczki o średnicy(...)plastry indyka. Podsmażone plastry indyka... ...przełóż do szybkowaru i... ...zalej zimną wodą. Sos Składniki 50 g masła (możesz użyć oleju roślinnego, np. rzepakowego) 50 g mąki pszennej 3 szalotki, obierz i drobniutko posiekaj cały wywar z gotowania plastrów indyka, przecedź przez drobne sitko biały pieprz świeżo mielony, do smaku 150 ml zimnej wody  Przygotowanie rozpuść masło w niedużym

Szybko Szybkowar
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 214

pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec(...)szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos kubański 288

cebuli, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonych goździków /proponujemy znacznie mniej dać/, łyżeczka cynamonu,gorczycy, chili,pieprzu cayenne 1 czerwona papryka Wykonanie; Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy około 1.5 godziny. Gdy sos gęstnieje dodajemy ocet i przyprawy. Jeszcze przez kilka

Anioły w kuchni
Lasagne z własnym sosem beszamelowym 112

cebule oraz czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy mielone mięso, smażymy do momentu gdy mięso straci swój różowy kolor.  Dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz, mieszamy.  Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na małym gazie ok. 10 minut.  Na drugiej patelni lub w garnku przygotowujemy sos beszamelowy.  Roztapiamy masło/margarynę, dodajemy

upichcona
Risotto z PRLu 107

zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu.  Składniki 100 g ryżu 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki oleju 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy 5 pieczarek 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy

R'n'G Kitchen
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 129

Tasty na FB. Dla 6 głodnych osób przygotujcie: - ok. 400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka  - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki tartego parmezanu Najpierw przygotowuję klopsiki. Ostatnio przypomniały się nam wyczyny

I tu będę miała takie te