sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:117/303)

Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 178

Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku.  Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki

głodny alergik
Udziec z indyka 147

Składniki: udziec z indyka o wadze ok. 2kg 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować olejem i rozgrzać. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Sos bbq: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki

Moja Galeria Smaku
Domowy sos do sałatek. Ziołowo - oliwna alternatywa dla gotowców 116

mój pomysł jak zastąpić gotowe sosy do sałatek. W sklepach dostępne są różne formy gotowców - butelkowane, w proszku itp. Smaczne to może i bywają. Ale co w nich jest to już zagadka. Pewnie łatwiej powiedzieć czego w nich nie ma. Tymczasem jest wiele sposobów by smacznie i zdrowo doprawić warzywa. Oto jeden z nich. Przygotowany na prędce, bez "wymyślnych" składników(...)Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny  płaska łyżeczka musztardy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta tymianku Przygotowanie: Suszone zioła rozgniatamy w moździerzu wraz z pieprzem. Musztardę rozprowadzamy w oliwie. Dodajemy zioła oraz sok z cytryny. Sos gotowy. Dodajemy do ulubionej kompozycji warzyw ok 15 minut przed spożyciem. Naturalnie, zdrowo, aromatycznie, szybko, tanio

Kuchnia po mojemu
Mizza, czyli mięsna pizza 187

Składniki: Mięso:      400 g   mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych 1 duże jajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek

Mania Gotowania
Pappardelle z pesto bazyliowym 246

SKŁADNIKI (na 2-3 porcje) 200 gram makaronu pappardelle pesto świeżo mielony pieprz parmezan oliwa z oliwek extra virgin WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie ugotowany al dente odcedzamy go (odlewając na wszelki wypadek do szklanki 2 łyżki do rozcieńczenia sosu). Makaron zostaje w garnku, w którym był gotowany. Do makaronu dodajemy

OstryKęs
Marokańska sałatka ziemniaczana. 295

decydują o jego wspaniałym smaku. 7 małych ziemniaków 1 papryka żółta lub czerwona Sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki wody 3łyżki jogurtu naturalnego np. bałkańskiego 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 0,5 łyżeczki zmielonego kminku 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej papryki 1 ząbek czosnku, zmiażdżony(...)osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać. Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min. Przygotowanie sosu. Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry i dymki) ,wlać wodę i gotować

Kulinarny karnet Christophera
Sos BBQ 111

kiedy serwuję grillowane mięso lub burgery- bo to duet idealny! :) Wypróbujcie koniecznie ten sosu, który jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :) * cebula- 1 duża szt.* * czosnek- 2 ząbki * cukier- 2 łyżki * ketchup- 2 łyżki * ocet jabłkowy- 4 łyżki * papryka słodka mielona- 1 łyżka * oliwa- do smażenia Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić(...)będzie już miękka dodać sprasowany czosnek, przemieszać i wsypać cukier wraz ze słodką papryką. Całość przesmażyć około 1 minuty. Następnie wlać ocet jabłkowy, który należy zredukować do momentu, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodać 2 łyżki ketchupu, wymieszać. * Jeżeli wolicie gładką konsystencję, tzn. bez wyczuwalnych kawałków cebuli, to sos należy zblendować. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Torcik makowy z bezami 147

masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą(...)kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu 400

ketchupu dobrej jakości (pół szklanki) 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól morska i świeżo mielony pieprz Surówka z białej kapusty: 1/3 główki białej kapusty (najlepsza jest młoda) 3 łyżki posiekanego koperku(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żeberka z piekarnika: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Żeberka rozcinamy na dwie części. Posypujemy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy keczup. Dodajemy do niego miód, sos sojowy, oliwę, ocet i musztardę. Wsypujemy chili w proszku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy. Smarujemy żeberka za pomocą silikonowego pędzelka obficie z obu stron

Poezja smaku
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 171

serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.   Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 150-200 g fety, rozdrobnionej około 35 oliwek czarnych(...)pokrojonych 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich natka pietruszki, pokrojona mąka, olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów garść świeżych listków bazylii sól, pieprz olej rzepakowy   1. Wszystkie składniki na pulpeciki umieścić w misce a następnie dobrze wymieszać. Formować małe

UgotujmyTo.pl
Izmir Kofte 158

tutaj w towarzystwie ziemniaków i papryki, a całość zapiekana jest w sosie pomidorowym. Podaje się je z ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego(...)ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać

Fabryka pomysłów
Współpraca z firmą Skworcu 176

ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium  może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który(...)wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy

Słodkości i nie tylko
Słodko-pikantny sos chili 136

się do roboty! Tak jak zrobił to Paweł i sam samiuśki zrobił ten sos! :) Potrzebujemy: 5 ostrych papryczek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 200 g cukru 125 ml octu (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Papryczki, czosnek i imbir miksujemy w blenderze(...)małe kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem, octem, solą i wodą. Gotujemy 5-10 minut. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody i mieszając dodajemy do gotującego się sosu. Trzymamy przez chwilę na ogniu, aby zgęstniał do konsystencji rzadkiego kisielu. Gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek. Smacznego Madzia Podpatrzone na osmykolorteczy.blog.pl --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój

Marder&Marder Manufacture
Makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem 255

Składniki: 200 g makaronu casarecce, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 8 pomidorów suszonych, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki ziaren słonecznika, 40 ml oleju rzepakowego, 30 ml oleju z pomidorów suszonych, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 30 g startego sera żółtego, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej(...)dente. Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii

Moniki Smakołyki
Pieczona dorada w folii z roszponką 156

koperek świeży sól i pieprz folia aluminiowa sos winegret Pieczona dorada w folii z roszponką P rzygotowanie: Ugotuj ryż jaśminowy. Ponieważ ryż gotuje się ok 20 minut a ryba piecze 10. zacznij od wstawienia ryżu.  1.  Doradę opłucz , ponacinaj wzdłuż rybę. Posól i posyp grubo mielonym pieprzem. Do  środka  ryby włóż posiekany(...)Folię posmaruj olejem i zawiń rybę tak, aby nie wydostawało  się  powietrze z wewnątrz. Piecz kilka minut. 3.  W tym czasie przygotuj sos winegret: 3 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos. 4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania