Pikantny sos porzeczkowy: 100 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka sok z cytryny Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około(...)grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut. Porzeczki podsmażamy przez kilka minut z miodem. Dodajemy sok z cytryny, sos tabasco, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku. Wątróbkę podajemy na plasterku grillowanego jabłka z pikantnym sosem porzeczkowym. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnywalijskim wydaniu :) Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 cebule puszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym 2 łyżki śmietanki kremówki 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilii słodka papryka cukier ostra papryka curry kolendra świeżo mielony pieprz sól olej Wykonanie: Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś(...)słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita
Walijskie Pichceniepomidory mają takiego w sobie, ale nawet niejadki zjadają takie danie, zwykły makaron z sosem pomidorowym. Pamiętam w dzieciństwie, że jeden dzień w tygodniu mama zawsze przygotowywała makaron z sosem pomidorowym, bez mięsa, posypany serem, prostota, a wszyscy się nim zajadali z wielkim apetytem. Ja w domu na szczęście niejadków nie posiadam, sama również od małego uwielbiałam jeść, co się(...)danie przywołuje dzieci do kuchni z pytaniami „kiedy obiad” Składniki: - 1 duża cebula; - 1 ząbek czosnku; - 1 średnia marchewka; - 4 duże pieczarki; - 0,5 kg mięsa mielonego; - 400 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego); - oregano, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w płatkach, cukier Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę i pieczarki umyć i zetrzeć na tarce
dom-agi.plmała) w codziennych potrawach jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. Do przygotowania ok. szklanki sosu potrzebujemy: 3/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz. Olej rozgrzać i dodać cebulę(...)słabym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać rabarbar, podsmażać kolejne 10 minut często mieszając. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić do całkowitej miękkości rabarbaru (musi się rozpaść) a sos musi się zrobić gęsty. Można rozmiksować blenderm na gładki mus lub posiekać tylko widelcem. Można podawać do mięs i serów na zimno jak i na ciepło
Jadło i czytadłoparze Bonduelle 1 czerwona cebula 1 cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie(...)naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym jest pożywna, dlatego możemy ją zjeść jako danie główne, np. z ulubionym pieczywem. Ciekawe przepisy
My Chcemy Jeśćkoperku - 2 zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli - ok.60g mąki orkiszowej białej - ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Składniki sosu: - ok.300g jogurtu naturalnego - 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć) - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Cukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa(...)się przypiekają) oleju kokosowego, kilkakrotnie przewracajając. Ja nakładam łyżkę masy, spłaszczam ją i nakładam następną, przeważnie wchodzą mi po 4 sztuki na patelnię do smażenia naleśników. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym z dodatkiem świeżego koperku. Smacznego
Smaczne Zdroweprawdziwym grillu lub poza nim - na zwykłej patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie(...)ciescie fransuskim :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 filety z kurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek SKŁADNIKI NA SOS BALSAMICZNY Z TRUSKAWKAMI: 2 szklanki truskawek 3 łyżki octu balsamicznego 3 pełne łyżeczki miodu (użyłam lipowego
Słodko-Słony Świat Ilonydrugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy. Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu. Delikatnie rozmasowujemy przyprawy na mięsie. Możesz użyć dowolnych przypraw. Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu. Rozgrzewamy na patelni ponownie dwie łyżki(...)oleju i kładziemy kawałki mięsa. Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrą Smażymy drugą stronę kolejne 4-5 minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym sosem, zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu dusimy 10 minut. Jeżeli jest za gęsty sos podlewamy wod ą i mieszamy. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami i surówką. Smacznego .CMOK
Pasje Jolkipapryka czerwona 1 papryka zielona 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku garść liści natki pietruszki Sos: 8 łyżek stołowych oleju lnianego 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Wykonanie: Pęczak po dokładnym opłukaniu należy ugotować w lekko osolonej wodzie, w proporcji: 100 gramów(...)przecisnąć przez praskę czosnek. Po wystudzeniu pokroić cukinię oraz papryki na drobniutką kostkę, następnie połączyć z przestudzoną kaszą. Dodać pozostałe składniki. Do małego słoiczka odmierzyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i mocno potrząsnąć. Dodać sos do sałatki. Bon appetit
Garniec Magalienaczynia z mięsem mielonym dodać jajko, 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych, 5 łyżek mleka, sól, szczyptę gałki muszkatołowej, drobniutko pokrojoną pietruszkę i ząbek czosnku przekrojony na pół. Dokładnie wymieszać . Jeśli mięso jest zbyt rzadkie, dodać dodatkowo łyżkę bułki tartej. Wyjąć z mięsa połówki czosnku, które zdążyło już nabrać aromatu i zużyć do przygotowywania sosu. Z mięsa
zielonacukinkalistków laurowych - 7 ząbków czosnku - 1/2 kg cukru - 1/2 litra oleju Przygotowanie: Paprykę wydrążamy, myjemy i mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy dodatkowe 15 minut. Sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut
Zainspirowana w kuchniŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Składniki: - 6 filetów matiasa - 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej) - 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej) - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju - 2 łyżki cukru - 2 łyżki wody - 4 ogórki konserwowe - 3 cebule - pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy(...)majonez, dolewamy olej i wodę (ciągle mieszając). Szatkujemy cebulę, ogórki i dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu i zalewamy nim pokrojone filety. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii, a mianowicie o kaloryczności tej potrawy. Porcja
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki
W królestwie smaków Beatyjakoś udziwniam mięso mielone - więc i tak było tym razem. SKŁADNIKI: 3szkl bulionu (rosołu na indyku) 800g mielonego mięsa z indyka 6 paluszków mrożonych surimi pół dużej cebuli 3 gwiazdy anyżu 3 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego łyżka sosu teriyaki 3 plastry świeżego imbiru 2 krople tabasco z papryczek jalapeno (łagodny) 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
dlaSmaQsmaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie
kgwjanczewosolą (po szczypcie). Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do bardzo lekkiego zrumienienia. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze, a na wierzch wykładamy pokrojone kawałki serka brie. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Całość posypujemy mielonym pieprzem. Moje posty
Słodka Stronazawsze mam czosnek, majonez i kwaśną śmietanę i z tych trzech składników powstaje mój ulubiony sos czosnkowy :) Składniki: 3 duże ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru pieprz świeżo mielony sól Przygotowanie: Czosnek przepuścić przez praskę. W miseczce wymieszać majonez
Amatorka kuchennaSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera
Luźna KuchniaSkładniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe 3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki
Gaździnka warzycukinii 1 duża czerwona cebula 100-150 g różyczek brokułu 100 g różyczek kalafioru 1 marchewka 500 g mielonego mięsa wołowego przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza 100-120 g makaronu orkiszowego Składniki na sos: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego 1/2 kostki sera camembert light 1 plasterek sera gouda odtłuszczonego sól himalajska pieprz
ClauditteMissCookingoryginału, najważniejszym jest fakt, że zarówno ja, jak i domownicy czy goście zajadamy się moim spaghetti. Spaghetti szybko znikło, dlatego do zdjęcia została mała porcja. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub innego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 1/2 łyżki oleju 1 puszka krojonych pomidorów 3 1/2 łyżki przecieru pomidorowego niespełna 1/2 szklanki bulionu(...)parmezan) do posypania Przygotowanie: Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut
Słodkie okruszkikostkę. Pomidory dokładamy do kurczaka i gotujemy aż płyny się zredukują do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i oregano. Wyłączamy grzanie i dodaje,my posiekaną bazylię. Soczewicę odsączamy, nakładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym z kurczakiem. Posypujemy siemieniem lnianym i dekorujemy listkiem bazylii
Pyry na Gazwychowałam" sobie prawdziwego krytyka kulinarnego :) Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego! Składniki: 8 ziemniaków 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek) sól, pieprz 2 cebule 200 ml śmietany 18% 20 dag żółtego sera 1 jajko szczypta chili(...)Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez
Pasja SmakuMoja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna
NaKońcuJęzyka