kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody(...)Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na złoty kolor. Dodajemy do niej wątróbkę i podsmażamy ok. 1 min. delikatnie mieszając. Dodajemy 8 śliwek pokrojonych w plasterki, sos sojowy i sok z ½ pomarańczy (ok. 3 -4 łyżki soku). Wszystko razem podgrzewamy, tak aby sok z pomarańczy nam się zredukował. (wszystkie smaki przenikną się wzajemnie). Całość doprawiamy pieprzem
Moniki Smakołykiokazji, nie zapomnijmy ususzyć parę dorodnych grzybowych kapeluszy. Będą jak znalazł do pierogów czy do świątecznej zupy. Sos grzybowy Składniki: 500 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 duża cebula 150 ml śmietany 18% sól pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Grzyby czyścimy szczoteczką, nie powinno się(...)garnka, dorzucamy do niej pokrojone grzyby, przyprawy i zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy na wolnym ogniu około 30 minut, do momentu kiedy grzyby będą miękkie. Następnie do sosu dodajemy śmietanę i jeszcze chwilkę gotujemy. Jeśli sos wyjdzie za rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki. Podajemy posypany natką z pietruszki. insertCookd("1d4664eca7d1222e7072be68238aded0"); insertCookd("1d4664eca7d1222e7072be68238aded0
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego Ogródek Dziadunia 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Sos pomidorowy : 600 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól , pieprz
Sama słodycz i szczypta chiliMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki(...)gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki. Sosem obficie polewamy ugotowany wcześniej makaron
Walijskie Pichceniecebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy(...)smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, do lekkiego zrumienienia. Podsmażone klopsiki przekładamy do płaskiego rondla, a na patelni z kolei podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Do podsmażonych pulpetów dodajemy sos pomidorowy, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Pulpety dusimy na małym ogniu około 30 minut. insertCookd("bbf04473036e1b5b175534dd0d0abf3d
Kulinarne przygody Gatitydrobną kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu(...)resztę składników, oprócz soku z cytryny, gotujemy kolejną godzinę. Wyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy
Kuchnia PrezydentowejTagliatelle pomidorowe z kurczakiem Składniki: sos: - podwójny filet z kurczaka - papryka czerwona - pieczarki - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny ziarnisty - zielone chilli jalapeno - bazylia, oregano - sól dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - makaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju(...)dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości. W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam
Kuchnia co dniawrzątku z przyprawami Cebulę dodać pod koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranek Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody
Proste Potrawymakaron typu noodle lub makaron ryżowy/shirataki sos 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć) 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru lub galangalu mielonego 1 papryczka chilli bez pestek lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne dodatkowo szczypiorek biały(...)Makaron przygotowwać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę należy pokroić w nieduże słupki, cebulę w piórka, a mini marchewki przekroić na połówki. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego lub innego oleju o wysokiej temperaturze palenia. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli wrzucamy paprykę oraz marchewki i smażymy kilka minut. Odcedzamy
DefinicjaSmakusera ricotta * 1 jajko * około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka ) * sól NA SOS SEROWY: * 150 ml śmietanki 30% * 50 g sera cheddar * 30 g sera żółtego rottdamer lub ementaler * pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, ewentualnie bardzo dobrze pognieść tłuczkiem. Do ziemniaków dodać(...)dociskać widelcem, formując klasyczny wzór. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wlać łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Przygotować sos serowy. Śmietankę podgrzać w rondelu - nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodać starty na małych oczkach ser - mieszać aż ser się rozpuści. Można delikatnie podgrzewać sos, ale nie gotować. Na koniec
kolorowotorcikowowłoskiego 500 ml bulionu wołowego 1,25 l bulionu warzywnego mała kapusta pekińska 2 łyżki ryżu jaśminowego ocet ryżowy mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy(...)bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego
R'n'G Kitchensałatkę z pomidorów równie prosty: Kupujemy na tagu świeże, pyszne pomidorki, kroimy, skrapiamy octem winnym, dodajemy sól morską, świeżo mielony kolorowy pieprz, troche cebuli cukrowej i trochę czerwonej i i to by było na tyle ;) Ja podaje to z sosem czosnkowym robionym na bazie jogurtu naturalnego i śmietany. Pyszne i proste (o ile w pobliżu jest Auchan
Z butelką mleczka w tlepiórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z sokiem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z sosem. Odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody foremka z wysuwanym dnem z wysokim rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony
W Mojej Kuchni Lubię