sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:101/303)

Papryka z kaszą gryczaną PYSZNA! 153

aromatyczna. Składniki 12 papryk (10 do nadziania, 2 do farszu) 0,5 kg mięsa mielonego 1 woreczek kaszy gryczanej   1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek  Sos  3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść laurowy(...)przepisu na opakowaniu, wraz z 1 kostkę rosołową. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w plasterki, bądź kosteczkę pieczarki.  Do miski wrzucić surowe mięso mielone, ugotowaną kaszę, podsmażone pieczarki z cebulką, dodać 2 czerwone papryczki pokrojone w kostkę, oraz stary żółty ser. Całość przyprawić i wymieszać. Nadzieniem wypełnić papryki, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, poukładać

Kuchenne aromaty
Paprykarz z tuńczykiem 146

ziarenka ziela angielskiego szklanka  passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150  ryżu pełnoziarnistego  mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę  pokroić w  kostkę , marchew i seler  zetrzeć

Zakamarki mojej kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 193

strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej; - sól, pieprz, gałka muszkatołowa; - 3 szklanki bulionu(...)wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć. Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać do garnka, podgrzej. Sos doprawić solą i pieprzem. Włożyć pulpety i podgrzać. Smacznego:)     function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Papryka faszerowana i zapiekana 196

takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko zapieczone w papryce, polane pomidorowym sosem. Cóż można chcieć lepszego. Składniki 12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte) 500 g  mięsa mielonego 200 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 puszki pomidorów 1,2 szklanki wody 1 łyżka majeranku(...)Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać

O kuchni z uczuciem
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 465

przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego

Fabryka pomysłów
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 340

żółtego sera, startego na tarce 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego  2 naleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa mielonego wieprzowego 80 g żółtego sera, startego na tarce 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie(...)Posypujemy pieprzem, nacieramy olejem i sosem sojowym, odkładamy na bok. 2. Przygotowujemy nadzienie. Na suchą patelnię wrzucamy posiekane pieczarki. Smażymy, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy wino i odparowujemy całkowicie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. W misce łączymy mięso mielone, łyżkę śmietany i majonezu

My Culinary Art
Musztardowa karkówka na patyku 227

Dziś polecam przepis na duszoną karkówkę w sosie musztardowym. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę(...)szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości.  3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tofu z cykorią 94

Tardivo. Składniki 2 opakowania  tofu, osuszone 1/2 szklanki sosu śliwkowego 3 łyżki keczupu 2-3 łyżki sosu sojowego-do smaku 1 łyżka wina ryżowego Shao Hsing 2 łyżeczki olej rzepakowy 3 szalotki,  pocięte na plasterki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 4 cykorie przekrojone podlużnie 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka prażone(...)łyżki dżemu truskawkowego WYKONANIE Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone w kwadraty tofu. Obciążamy deseczka do osuszenia z pozostałego płynu. Następnie mieszamy skladniki na sos- powidła  śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup, sos sojowy i wino ryżowe,zagotowujemy. Podgrzewamy olej 2 łyżeczki w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy  szalotki, czosnek i imbir,podsmażamy  mieszając, w ciągu

w mojej kuchni
Kotlet. Bez mięsa. Kotlety z kapusty w sosie koperkowym 25836

mielony czyli klasyka naszej kuchni i dania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos

Smaczna Pyza
Brokuły z sosem śmietanowo – serowym 130

niestety wysokokaloryczny. Jednak mimo to, tak przyrządzony z sosem  wart jest grzechu. Składniki: 1 brokuł Woda Sól Sos 100 ml bulionu warzywnego 3 czubate łyżki śmietany 18% gęstej 1 łyżka masła 50 gram serka topionego śmietankowego Pieprz biały mielony Wykonanie: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( tak aby był lekko al dente ). Do garnka wlewamy bulion(...)można użyć wody + odrobinę bulionu z kostki ), dodajemy śmietanę. Porządnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy masło i serek topiony. Całość gotujemy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem. Gotujemy tyle czasu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji ( będzie lekko gęsty ). Ugotowany brokuł polewamy przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym 169

sama za mięsem nie przepadam. Pulpeciki polecam Wam zrobić z mięsa mielonego samodzielnie (ew. zmielonego przy Was, w sklepie, z wybranego kawałka mięsa), bo w gotowcach można znaleźć niespodzianki, które niekoniecznie chcielibyście jeść ;). Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej Sos: 2 puszki pomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 400 g makaronu Sposób przygotowania: Zacząć od przygotowania sosu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, aż stanie się szklista

Obiad za dychę
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 199

typu tortilla 1 papryka 1/2 cebuli 4-5 liści sałaty lodowej 1 nieduży ogórek zielony 1-2 pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam(...)czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście mogłabym nic innego z grilla nie jeść. Nasz Chrześniak Bartek z resztą też. Był zachwycony i zjadł podwójną porcję. Cały czas zastanawiam się

Kuchnia po mojemu
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 202

papryk  - podłużnych  farsz ok 200 g mielonej jagnięciny ( u mnie udziec) 4 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 spora cebula - drobno posiekana 1 szklanka ryżu ok 1 szklanki bulionu oregano, mięta, bazylia garść pietruszki 1 łyżeczka  papryki w płatkach sos 1 puszki pomidorów łyżeczka płatków chili 1 szklanka bulionu sól(...)oliwek przygotowanie Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować

Stare Gary
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 253

łyżeczki cukru waniliowego Masa śmietankowa: 300 g zimnej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 125 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki cukru trzcinowego 30 g masła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli(...)połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia

Ladylaura.
Twister jak z KFC 425

średni pomidor; Opakowanie tortilli (4 sztuki); Panierka do kurczaka: 100 g mąki pszennej typu 500; 1 łyżeczka mielonego imbiru; 1 łyżeczka białego pieprzu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego;; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżczka soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; Sos: 3 łyżki majonezu; 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania