sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:95/303)

Jasny sos do zapiekanek, warzyw i mięs. Beszamel po raz pierwszy 167

przygotowania, czego szczerze mówiąc się nie spodziewałam. Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek . Składniki (na 400-500 ml sosu): 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 400 ml mleka (w przepisie oryginalnym 500 ml) sól, pieprz biały,  mielona gałka muszkatołowa Przygotowanie: Mąkę podsmażamy na maśle na jasnozłoty kolor (2-3 minuty wystarczą). Rozprowadzamy powoli wlewanym mlekiem - cały czas(...)mieszając. Mój Mąż zrobił to przy użyciu trzepaczki, która idealnie się sprawdziła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.   Sos ma bardzo delikatny smak lecz jest dość ciężki. Nie należy więc przesadzać z jego spożyciem. Pysznie smakuje z żółtym serem, więc będzie stanowił dodatek idealny do wszelkiego rodzaju

Kuchnia po mojemu
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 205

sera żółtego (wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju   rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii.   Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy. Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki(...)śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy do połączenia składników.   Makaron w sosie podajemy z płatkami sera camembert i pokrojonymi na mniejsze kawałki listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zupa meksykańska 351

Składniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule  dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym 150 ml soku pomidorowego  pół szklanki wody  sól pieprz  odrobina cukru do smaku  łyżka masła łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle i oliwie(...)chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej. W tym momencie również wlewamy wodę i dusimy

Mango Papaja
Wegańska uczta : Bezmięsne kulki w azjatyckim sosie ,,pieczeniowym'' 178

wody na dwie łyżeczki mąki) mąkę ziemniaczaną dodaje do sosu i gotuje aż osiągnie pożądaną gęstość, sosu nie wychodzi zbyt dużo ale jest bardzo aromatyczny i wystarczy w nim maczać kulki :)  Przygotowanie :  Wcześniej namoczoną ciecierzycę gotuje do miękkości, a następnie ją mielę lub blenduje w malakserze na gładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można(...)też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora z warzywami, mozzarellą i dojrzewającą szynką / KONKURS!!!! 174

rozmiar M, 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz dodatkowo: rukola, dojrzewająca szynka, mozzarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, cukinia, sos pomidorowy/passata/ ketchup Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i osuszyć! Tak przygotowanego kalafiora zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie dodać starte sery, mielone migdały, przyprawy oraz roztrzepane jajka. Powstałą masę rozłożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia - najlepiej rozrysować

Plate of Joy
Fałszywe gołąbki z sosem pomidorowym 193

Uwielbiamy gołąbki, ale od tradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 361

połowę na porcję dla 2-4 osób): 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 i 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 pudełka (np. Pudliszki) lub puszki krojonych pomidorów(...)łyżeczka suszonej bazylii  2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam) 1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam) SOS BESZAMELOWY: 5 łyżek masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka 3/2 % 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki soli DODATKOWO: 15 płatów lasagne 150-200 g startego sera (parmezanu albo

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek ziemniaczany z piekarnika 251

placka przykrycie z folii aluminiowej i piekłem jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. W międzyczasie przygotowałem prosty sos śmietanowy. 200 ml śmietany 18% dokładnie wymieszałem z dwoma łyżkami białego octu winnego, szczyptą soli i odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu. Szczypiorek z cebuli dymki pokroiłem w półcentymetrowe plasterki. Trzy czwarte szczypiorku dodałem do śmietany i wymieszałem z nią, pozostawiając(...)pozostały szczypiorek do dekoracji. Wyjęty z piekarnika placek pokroiłem na kawałki i delikatnie nałożyłem na talerze. Podałem z sosem śmietanowym, posypując całość szczypiorkiem

Wyprawy kulinarne
Pulpety w sosie pomidorowym 152

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki(...)delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu. Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody. Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym

O kuchni z uczuciem
ŻOŁĄDKI Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 177

seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo mielony, - wywar z gotowania żołądków, pół szklanki. WYKONANIE: Żołądki - dokładnie myjemy, oczyszczamy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw (wyżej wymienione(...)prawie miękkie dorzucamy warzywa. Gotujemy około 30 minut. My gotujemy w szybkowarze, więc skracamy czas gotowania o 15 minut. Żołądki wyławiamy/odcedzamy, kroimy na mniejsze cząstki. SOS: do garnka wlewamy około 1/2 szklanki wywaru w którym gotowały się żołądki, dodajemy umyty, poszatkowany koperek, zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Nie ma się co rozpisywać nad smakiem, bo chyba każdy

Wypisz Wymaluj
Tahini 162

sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzone mielimy w blenderze dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu

mojewypiekiinietylko
Pulpeciki w sosie pomidorowym 151

dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego(...)łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki i następnie lepimy z przygotowanej masy niewielkie kulki (nieco większe niż orzech włoski), które układamy

psgotujemy
Śledzie pod pierzynką 3748

warzyw) Składniki: 2 filety śledziowe a’la matjas 1 burak 1 mały ziemniak 2 jajka 2 korniszony 1 duża czerwona cebula Sos: 100ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Ziemniaka(...)gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę.  Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z korniszonami. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Z powstałych produktów układamy w szklance warstwy, co 3 lub 4 polewając sosem. Przykład warstw: ziemniaki, buraki, cebula, śledź, sos, jajka

Kolizje Smaków
Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :) 185

także jeśli obawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej jajko olej bazylia, oregano(...)Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Mięso mielone mieszamy z pozostałą drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy.   Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju.  Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Wierzch można

Czerwona Porzeczka
Surówka z tzw. ' Chińczyka ' 289

smaku, ale równie dobra :) Składniki: 1/2 główki białek kapusty 2 marchewki Sos: 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek ( ja użyłam oliwy) - ale można dodać olej słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki chilli ( pestki ) 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie: Kapustę kroimy bardzo cienko, a marchewkę ucieramy na tarce. Dodajemy do tego sos  i mieszamy. Odstawiamy di lodówki na 2-3 godziny żeby nam się wszystko dobrze przeżarło.  Możemy obsypać sezamem lub dobrze zmielonymi orzechami włoskimi :) Smacznego

ClauditteMissCooking
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 213

ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Ala piecze i gotuje