ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ala piecze i gotujeformie będą pełnym , sytym obiadem. Czas: 20 minut Składniki: 2 duże lub 4 malutkie pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym) 2 łyżki masła 1 szklanka przecieru pomidorowego ( zagęszczany ) 1 szklanka słodkiej śmietanki cukier sól pieprz mielony papryka mielona suszony sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan(...)osoloną wodę na makaron. Wrzucić świderki na wrzątek i gotować ( do miękkości nie al'dente ). Klopsiki pokroić w plasterki. W garnku zagotować przecier pomidorowy z masłem.Dolać śmietankę. Doprawić sos do smaku przyprawami .Proponowała bym nadanie mu lekko włoskiego posmaku tzn.- pomidorowo-czosnkowo-ziołowego. Makaron odcedzić. Wrzucić do gorącego sosu - wymieszać i zostawić na 30 minut by makaron wchłonął
Buniabaje w kuchniudka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą(...)przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany lub p ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżka mi mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też
NA MOIM TALERZUOkazało się, że najprostsze potrawy zupełnie pominęłam w swoich przepisach. Wydawało mi się, że są tak oczywiste , że nie ma potrzeby ich spisywać . Po prostu się
Buniabaje w kuchniząbki czosnku 3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżki brandy 2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietany kremówki garść posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sól świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek olej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE: POLĘDWICZKI(...)łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw je tak na około 8 minut, w tym czasie polędwiczki dojdą. Dzięki temu zabiegowi będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie w środku. SOS PIECZARKOWY: Na patelni rozgrzej
Słodko-Słony Świat Ilonyjajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę świeżego koperku - olej kokosowy - mąka pszenna Umyte mięso(...)patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz, a na patelnię położyłam następną porcję. Gdy kolejne zostały obsmażone, włożyłam ponownie wszystkie na patelnię (sos, który był na talerzu, też wlałam). Zmniejszyłam temperaturę na kuchence, patelnię przykryłam pokrywką i dusiłam na „wolnym ogniu” – obracając, co jakiś czas – przez 20 minut. Następnie wlałam połowę puszki
mojewypiekiinietylkoNaturalnie możesz zwiększyć składniki i zrobić ich więcej 3 łyżki czarnej herbaty liściastej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sherry- bądź zamiennie innego mocnego alkoholu 15 ziaren pieprzu 4 goździki 1 mały kawałek cynamonu 6 ziaren ziela angielskiego, bądź 2 duże szczypty mielonego 2 gwiazdki anyżku 1/2 małej ostrej suszonej papryki łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka soli(...)dekoracji: poszatkowany szczypior odrobina ziaren sezamu olej sezamowy opcjonalnie: majonez opcjonalnie sos ostry: Składniki na ostry sos: sos tabasco 120 ml sosu sojowego Przygotowanie: Jajka: 1.Jajka ugotować na twardo we wrzącej wodzie (ok.15 minut) 2. Jajka ostudzić i delikatnie potłuc skorupki, nie zdejmując ich z jajek 3. Przyprawy wymieszać i utłuc ze sobą w moździerzu 4.Jajka przełożyć do rondelka, dodać
KreatywnePinyszklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonej cebuli 3-4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, doprowadzamy(...)wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Tak przygotowany sos nadaje się zarówno jako marynata jak i sos do mięs. Smacznego
IMPRESJA SMAKUschrupania! Składniki: 3 sałaty rzymskie 1 opakowanie sera sałatkowego 2 pomidory rzymskie 1 cebula czerwona 10 oliwek czarnych Sos 1 jogurt owocowy z ananasem pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano szczypta chili łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę kroimy w grubsze kawałki, ser w kostkę, pomidory w ćwiartki oraz cebulę w pół księżyce(...)oliwki kroimy na trzy części. Wszystkie produkty na sałatkę układamy w misce warstwami posypując solą. Składniki na sos łączymy ze sobą polewamy sałatę krótko przed podaniem. Smacznego
kgwjanczewotakie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało by się zwykły domowy obiad nabrał zupełnie nowych kształtów(...)SZASZŁYKI KEBABKOWE: Mięso mielone doprawiamy według własnych upodobań.Ja osobiście do mięsa dodaję namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko,drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i doprawiam solą i pieprzem. Uformowane "walce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi warzywami w moim przypadku była to tylko papryką. SOS CZOSNKOWY: 2 łyżki majonezu
Kuchnia w opałachcebulka 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy
Wanilia i Kardamonwinnego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar 1/2 sałaty lodowej 1 cebula 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka kiszonego oraz korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki
Symfonia smakowajaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali, SOS: 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem, pęczek bazylii, tymianku lub innych ziół, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek
SzczyptaSmaQserka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła, świeży szczypiorek. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka min. i odcedzamy. Na patelni(...)rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do kurek dodajemy serek i makaron, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smacznego
Moniki Smakołykimięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 czerwonej surowej papryki 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej(...)puszki i bazylii...a ja jednak wolę do takich potraw bardziej zawiesiste sosy. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Fasolę odsączyć i każdą z nich podzielić na dwa lub trzy kawałki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Teraz należy połączyć ze sobą wszystkie elementy. Mięso mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem
Świat Domowej Kuchni