bardzo smakuje z pszenną bułeczką z kubkiem herbaty na śniadanko,polecam małym i dużym..:) Składniki 4 jajka 1 cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo,przelewamy wodą,studzimy,obieramy ze skorupek,trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach
Wanilia i KardamonGrillowany kurczak w sosie serowym na szparagach podałam z kaszą owsianą i surówką z młodej kapusty z winegretem. Składniki: 3 filety z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, rozmaryn, suszony czosnek , sól i pieprz pęczek białych szparagów sól cukier, i pół szklanki mleka olej do smażenia Sos: 2 łyżki
Czerwień i błękittorebki ryżu 2 marchewki 15 g grzybów Mun 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1/2 dużego pora 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka przyprawy curry szczypta pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w lekko osolonej
Kolorowy PrzepisownikDziś na obiad miały być mielone. Ale tak sobie pomyślałam, że dawno nie było żadnych klopsików. No i jak pomyślałam to postanowiłam zrobić. Oczywiście zapomniałam
Ewa w kuchniwieprzowe Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka
Stare Garydanie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut
Bea(u)ty kitchenselera lub 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej wodzie rozpuszczamy 1,5 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana . Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli
Moniki Smakołykipodajemy z surówką. My np. podaliśmy do tego surówkę z roszponki z kukurydzą, pokrojonym ananasem i pomidorkami koktajlowymi. Bakłażany możemy też polać jakimś fajnym sosem, my polecamy tajski słodko-kwasny z chili. Chyba, że będziecie mieli chęć na jakiś inny to proszę bardzo, inwencja należy do Was. Ważne jest aby smakowało najlepiej :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniepoczątkiem do poznania smaków Arabskich. Na 4 porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu
Kulinarna rozmowapietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne! Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko
W SMAKbloga". Dziękuję wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie EwyOstrożnie odkrój guzowatą dolną część selera, obierz go i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Włóż selera do szerokiego garnka i wlej łyżkę oliwy, wsyp
Kredowe MenuJadłonomia ;/ 150g łuskanego słonecznika 5 suszonych pomidorów 1/2 małej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych 2 łyżki sosu sojowego ok. 1/3 szklanki zimnej wody sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz odrobina tabasco Pomidory osączam z zalewy na papierowym ręczniczku. Słonecznik prażę na suchej patelni, aż się pięknie przyrumieni. Cebulę i czosnek
W kuchni Karmel-itkisłoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą . I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk: 1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy 2-3 łyżki zimnej wody 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 4 przeciśnięte przez
Kulinarne przygody Gatityszalotka 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego sok z połowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 300 g piersi z kurczaka 160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowania olej
Kulinarne przygody Gatityzdjęciu. Posiekałem niezbyt drobno około 10 dużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą. Prawie jak na wakacjach
Wyprawy kulinarnebardziej sycąca - no i zjadamy mniej a energii wystarczy na resztę dnia. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 łyżka masła 1 średnia cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnki 100 ml wody garść świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu węgierskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz ok 15 płatów makaronu lasagne ok łyżki oliwy
Niezły MłynekZaskoczeni? Nie ma czym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu, następnie wkrajany bardzo drobno cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy angielskiej (albo bardzo ostrej), jeden ząbek
Niezły Młynekdelikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata -1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy - 3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć
Świat Smakupowiedziałam, że mam ochotę na gołąbki, ale niekoniecznie już na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania... 400 g mięsa mielonego 50g ryżu pół główki kapusty 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka sos Napoli Knorr suszone pomidory w oliwie Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko
bastalenakopiastej stercie klusek. makaron spaghetti na 2 porcje 1 szklanka startego żółtego sera (+ na posypkę) 2-3 łyżki masła 400g mięsa mielonego przyprawy (bazylia, oregano, czosnek, pieprz) 1/2 cebuli 1 łyżka bułki tartej sos pomidorowy sos beszamelowy Makaron ugotowałam 5min. krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. Zlałam wodę, ale nie przepłukiwałam go zimną. Do garnka dodałam masło
bastalenaFarsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka i umieszczamy w misce, do której
Sajkofanka smakusera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce
Buniabaje w kuchnigłowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPost Domowa pizza: ciasto na pizze jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeDziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową . Taki burger zawiera między innymi awokado : W średniej wielkości awokado jest(...)tylko zajadać! :) Składniki na 5 burgerów: 500 g mięsa wołowego mielonego 3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej * 1 łyżka soku z limonki 3 liście limonki kafir, pociętej w paski 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 dymki (biała część), drobno posiekane 1 jajko 2 1/2 łyżki sosu rybnego płatki chilli do smaku Sałatka do burgera: 1 szklanka posiekanej sałaty
Tajskie smakiAz się zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem
Bernika - moj kulinarny pamietnikowocu granatu garść świeżej roszponki świeżo zmielony pieprz sos winegret: 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny po szczypcie mielonego kardamonu i kolendry szczypta soli Wykonanie: -Sałatkę opłukać i osuszyć. -Pomarańcze obrać i ostrym nożem wykroić /filetowa(...)cząstki miąższu spomiędzy białych skórek. -Koper włoski umyć, obrać z grubej warstwy zewnętrznej i cieniutko pokroić. -Owoc granatu przekroić i wyłuskać ziarenka. -Składniki sosu połączyć i wymieszać ,do momentu , aż się połączą. -Plasterki kopru ułożyć na półmisku , dodać cząstki pomarańczy, sałatkę i posypać granatem. -Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. -Przed podaniem skropić
Zakamarki mojej kuchniposiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól do smaku. Wykonanie szaszłyków: Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie(...)masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku. Wykonanie sosu: Cebulę posiekać z czosnkiem, przysmażyć na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny i przyprawić solą do smaku. Podlać odrobiną wody, chwilę podgotować. Podawać osobno w sosjerce do upieczonych szaszłyków
Tradycyjna Kuchnianajbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie. SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa wołowego mielonego 1 jajko 1 sucha bułka -namoczona sól pieprz do smaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Do sosu 2 szklanki wody 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu szczypta cukru WYKONANIE Cebulkę kroimy
W kuchennym oknie Ewymnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce" warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku Sos musztardowy : 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny 2 łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie : Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką i małą pietruszką wkładamy rybę, oskrobaną z łuski, umytą(...)przekrojoną na 4 filety Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciem W tym czasie robimy sos musztardowy ; w małym rondelku z 2 łyżkami masła ( najlepiej sklarowanego) wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki, mieszamy energicznie i przesmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia W małym słoiczku mieszamy dokładnie 2 łyżki musztardy
Proste Potrawy