kotlety wieprzowe z cukinią, przygotowałam do nich pyszny dip na bazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki . Co na obiad? Polecam pyszne Kotlety wieprzowe z cukinią z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonej łopatki, 1 cukinia starta na tarce (duże oczka), 1 duże jajko, sól i czarny pieprz do smaku, trochę majeranku, 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone
MarciochaKucharzypotraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniporcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa) 3 łyżki oleju 1łyżka mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie(...)kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu. Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki i dodać do sosu w celu
Fabryka pomysłówząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą(...)zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję
W kuchni Karmel-itkiłyżka mąki, pieprz, sól. sos: 250 g pieczarek, 800 g mięsa z szynki wieprzowej, 1 garść suszonych grzybów, 1 kostka grzybowa, 1 sos borowikowy, pieprz, 1 cebula. Przygotowanie: placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo mielimy na maszynce do mięsa z wkładką do ziemniaków. Następnie dodajemy łyżkę mąki, jajko oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą
Aga w kuchnijakiś czas przychodzi mi ochota na cieciorkę i kasze bulgur. Lubię to zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki(...)czasie dodać cieciorkę a po chwili pomidory. Przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem, i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min. Przed podaniem delikatnie podgrzać klopsa. Podawać razem z cieciorkowym sosem. Smacznego
MarciochaKucharzymiesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :) Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju(...)Doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, jeśli masa jes zbyt rz adka - dodać więcej bułki tartej . Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i sma zyć na z łoto. Na sos: 3/4 szkl. śmietany 18% ser gorgonzoli - opakowanie szczypiorek 1 łyżka majonezu - ja użył a m Majonez czosnkowy Kętrzyński Śmietanę podgrzać na patelni, dodać pokruszony ser - roztapia
kolorowotorcikowośmietany 30% 2 łyżki keczupu 2 łyżki białego wina 1 łyżeczka tartego chrzanu natka pietruszki szczypiorek sól grubo mielony pieprz pieprz kajeński Śmietanę przekładamy do miski, mieszamy ją tam z keczupem, białym winem i chrzanem, aby powstał gładki sos. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi
Marder&Marder Manufactureklasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu. Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości oliwy z oliwek, 3 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 papryczki chili, 40 gram parmezanu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Spagetti aglio olio z uwagi(...)makaron na talerze, delikatnie polewając z góry pozostałą na patelni resztką oliwy. Makaron z góry oprószyłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypałem świeżo startym parmezanem. Polecam użycie oryginalnego sera parmigiano reggiano, ewentualnie grana padano, który świetnie dopełni smak tego sosu. Talerze udekorowałem pozostawionymi plastrami papryczki chili
Wyprawy kulinarnepieprz, do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek 1 kg szparagów, z przyciętymi końcówkami 2 łyżki prażonych nasion sezamowych Przygotowanie: Aby przygotować sos winegret należy wrzucić szalotkę i czosnek do miski robota kuchennego i mielić aż będą drobno posiekane. Dodać sól, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz pieprz i mielić krótko aby wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota(...)drucianym stojaku, wycierając pozostałą wodę dodatkowymi ręcznikami papierowymi. Pozostawić w temperaturze pokojowej i powtórzyć czynność z kolejnym ½ kg szparagów. Trzydzieści minut przed podaniem ułożyć ładnie szparagi na półmisku, skropić sosem winegret. Posypać prażonymi nasionami sezamowymi. Podawać w temperaturze pokojowej. Grillowane szparagi owinięte szynką Składniki: 2 kg szparagów, przycięte 1 łyżka oliwy z oliwek 12-15 plastrów szynki parmeńskiej
naRuszciemusakę: 5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety 1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie) 2 puszki pomidorów 2 cukinie 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 150 g żółtego sera kulka mozzarelli natka pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 1/4 szklanki mąki pszennej pół litra mleka 1 jajko sól, pieprz
Bon Appetit Małgorzatykażdej przyprawy: - majeranek - pieprz czarny -czosnek granulowany - chilli lub pieprz cayenne - papryka słodka - bazylia - oregano - imbir mielony - kmin rzymski -kolendra mielona PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski, następnie przygotowujemy marynatę z sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kolejny etap, to mieszanie
Zainspiruj się kuchniąśrednia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sos sojowy do smaku Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym(...)osuszamy. Kroimy je w niezbyt dużą kostkę i przerzucamy do miski. Oprószamy mięso dość obficie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dobrze jest zawinąć miskę od góry folią spożywczą i dać mięsu przejść przez około godzinę w lodówce. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużą ilość (około łyżki stołowej) tłuszczu. Przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i obsmażamy z każdej strony. W trakcie
Kuchenna Kontrrewolucya