sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:81/303)

Roladki śledziowe 268

czasu potrzebnego na moczenie śledzi) Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas Czerwona cebula 2 ogórki konserwowe Kilka gałązek koperku Sos: 50ml jogurtu naturalnego 50ml majonezu ½  łyżeczki musztardy 1 mały ząbek czosnku ¼  łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin(...)Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki spinając je wykałaczką, by się

Kolizje Smaków
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 294

lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty(...)Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący, ścieramy na tarce pół kuli mozzarelli i mieszamy. Cukinie obieramy i odcinamy końcówki. Kroimy na grube plastry (ok. 3 cm). Za pomocą łyżeczki

Poezja smaku
Wyśmienita surówka na 4 talerze 2583

cukru sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy (z własnej roboty ) sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy z wody.Wszystkie składniki na sos mieszamy dodajemy posiekany koperek. Jabłko i gruszkę myjemy kroimy w plasterki podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron, posypujemy

kgwjanczewo
Kokosowe kulki z piersi kurczaka (na parze) 150

Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 0,5 roztrzepanego jajka 1 łyżka (10 g) bułki tartej 3 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cukru sól Przygotowanie:  1. Mielimy pierś z kurczaka. 2. Połowę wiórków kokosowych rozdrabniamy w blenderze (bez przesady, tylko żeby były trochę drobniejsze) 3. Do zmielonego mięsa dodajemy

Malowane smakiem
Klopsiki rybne z karpia w pikantnym sosie 79

jajo, 1 białko, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 1 ½ szklanki wywaru warzywnego, liść laurowy. Składniki na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić(...)dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Formować kulki wielkości jajka i kłaść do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 20 minut. Wykonanie sosu: Masło rozcieramy z mąką na patelni, rozprowadzamy mlekiem i wywarem około ¾ szklanki i doprawiamy do smaku. Klopsiki włożyć do sosu, chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
DOMOWE HAMBURGERY- ZDROWY FAST FOOD 168

plastrze żółtego sera na każdego hamburgera - kilka pokrojonych liści sałaty lodowej - 1-2 ogórki kiszone pokrojone w dłuższe plastry - sos do Big-Maców Mięso umyć , poodcinać tłuste części gdyby takowe były i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub drobno posiekać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wyrobić. Podzielić na kawałki ok.80-100g każdy i uformować klopsy, które następnie mocno(...)każdym usmażonym kawałku mięsa układamy zaraz po zdjęciu z patelni plaster żółtego sera, wówczas lekko się obtopi. Bułki przekroić na pół. Na każdą dolną połówkę nałożyć 1 łyżkę sosu do Big Maców , Na nim ułożyć pokrojoną w paski sałatę lodową, następnie mięso wraz z serem, na nim układamy dwa plastry ogórka kiszonego i nakrywamy górną częścią bułki posmarowaną 1/2 łyżki

Smaczne Zdrowe
Lniane kotlety z orzechami, morwą, ostrym sosem gryczanym i prażonymi pestkami moreli 163

rondelku. Dodajemy sambal, błonnik jabłkowy, tymianek oraz cytrynę - blendujemy i przeciskamy przez sito do metalowego dzbanuszka z dziubkiem Kotlet: Mielony len mieszamy z wodą aż stworzy się kleista konsystencja, dokładamy nerkowca i morwę, czosnek niedżwiedzi. Doprawiamy sosem sojowym i mieszamy, formując następnie 2 zwarte kotleciki. Smażymy na małym ogniu na oleju z 2 stron ok. 5-6 minut. Reszta

Kuchnia PROzdrowotna
Gołąbki z innej bajki 163

czerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie:  W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli to naprawdę duży(...)zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli, zastąpiłam ją czubrycą zieloną). Wszystko wymieszać i dusić ok. 10 minut. Warzywa (z utworzonym podczas duszenia sosem) i ugotowany ryż wymieszać razem, ew. doprawić do smaku

gutfut
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 414

Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju   Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego(...)tymianku 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej i wyparzonej) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka gruboziarnistej soli 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy   Sos czosnkowy: 6 dużych ząbków czosnku 100 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego

Moja Delicja
Pieczony udziec z indyka 626

pachnący kawałek mięsa z indyka. Składniki na m arynat ę : 4 łyżki oleju, 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego,  1 łyżka miodu płynnego, 1 czubata łyżka przyprawy do mięs (do pieczeni/kurczaka itp.) s ól morska, pieprz świeżo mielony, majeranek, czosnek w granulkach, kilka kuleczek ziel a angielskiego, 2 lub 3 szt. liś cia laurow(...)Olej, wod ę , sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam

NA MOIM TALERZU
Pasterski sos do makaronu 126

bardzo prosta , jak i samo wykonanie. Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany. A oto moja wersja: - Pieczarki 40dkg - Sos pomidorowy 1 litr - szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami

Pasje Jolki
Udka kurczaka słodko - kwaśne 157

Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem(...)osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.   Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut. Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze 30 minut

R'n'G Kitchen
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 260

przekładać, trzeba było faszerować. Tak to jest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :) Składniki: cannelloni , pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki), 3 łyżki oleju , 150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego  > KLIK< ), 150 ml salsy pomidorowo - paprykowej , 400 g mrożonego(...)kupić), 3 łyżki masła , 4 ząbki czosnku , sól , pieprz , gałka muszkatołowa - do smaku, żółty ser do posypania. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Czosnek drobno

Codzienna kuchnia niecodzienna
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 248

jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny obiad czeka:) Bardzo polecam! Przepis ten zgłaszam do akcji Mopsa w kuchni Kuchnia skandynawska 2014   SKŁADNIKI NA KLOPSIKI (na 4 porcje): 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego(...)moździerzu) 2 szczypty pieprzu cayenne 0,5-3/4 łyżeczki soli (lub według uznania) 0,5 łyżeczki pieprzu (lub według uznania) SKŁADNIKI NA SOS: 400 ml ciemnego bulionu wołowego (gorącego) 2 łyżeczki gęstego sosu sojowego (opcjonalnie) 1/4-1,3 szklanki gęstej śmietany kremówki 36% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki WYKONANIE: KLOPSIKI: Bułkę kajzerkę wsadź do kubka lub miseczki i zalej

Słodko-Słony Świat Ilony
Lasagna z kalafiorem 150

smaku, mielona   ostra papryka  - do smaku, łyżka słodkiej mielonej papryki , świeżo zmielony  pieprz  (najlepiej biały) - do smaku, gałka muszkatołowa  (najlepiej starta na świeżo) - do smaku, 1 łyżka ziół prowansalskich , żółty ser  do posypania, 2-3 łyżki oleju . Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej(...)zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką. Przygotować  sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Surowe płaty lasagni obgotować przez

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania