sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:72/303)

Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 191

pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej) Do podania

Kulinarna Pokusa
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 210

woda  2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano wg uznania mąka do zagęszczenia sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) pół paczki mozarella w kulkach lub rzodkiewki kilka szt. Przygotowanie: Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni woda i mięso(...)dodatkowo papryką i pieprzem.  Pogotować kilka minut,  dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę (może być też skrobia ryżowa lub kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt gniazdka. Polać sosem.  Udekorować ptaszkami z kulek mozarelli

głodny alergik
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 170

prostu ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej

Kto ugości moich gości?
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM, WIŚNIÓWKĄ I ŻURAWINĄ 112

podstawowym produktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej 1 szalotka 30 ml wiśniówki  2 łyżki żurawiny 2 łyżki pokruszonych, suszonych prawdziwków olej rzepakowy mąka sól pieprz mielona papryka A jak to zrobić: Żurawinę zalać wiśniówką i odstawić, aby nasiąkła. Szalotkę pokroić i lekko zrumienić, zdjąć z patelni. Polędwiczkę pokroić na plastry około 2 cm i delikatnie(...)mięso będzie podsmażone dodać żurawinę z wiśniówką, szalotkę i prawdziwki. Podlać delikatnie wodą i dusić na małym ogniu bez przykrycia, aby alkohol odparował i sos się zredukował. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryką. Można również dodać szczyptę chilli

Kuchnia w opałach
Noc Restauracji - Białystok 100

udowodnił swoim daniem. Kolejnym przystankiem była Trattoria Czarna Owca , gdzie Szef Grzegorz Chlebowicz przygotował delikatne pierogi z ogonem wołowym, skąpane w sosie z lekko palonym masłem. Tu zgodnie przyznaliśmy iż mięso powinno być siekane a nie mielone. Przez zmielenie ogon wołowy stracił nieco swój charakter . Zamiast rukoli zdobiącej danie podałabym przesmażoną na chrupko szałwię zamiast topić ją w sosie

królestwo garów
Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem 303

bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 7 pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez) oliwa(...)umieszczamy bulion, mleko kokosowe, galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut.  2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki

Tajskie smaki
Domowe burgery 145

pietruszki sól pieprz 1/2  łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko olej do smażenia Dodatkowo sałata pomidor ser żółty Sos  mały jogurt naturalny 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania Do mielonego mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać jajko, sól(...)patelni rozgrzać olej i położyć burgery. Smażyć na dużym ogniu ok. 4 min, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć również ok. 4 min.  Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą razem, doprawiać solą i pieprzem.  Bułkę przekroić na pół,  położyć środkiem na rozgrzaną patelnię i podgrzewać przez minutę. Spód ciepłej bułki posmarować sosem i dać sałatę

pink envelope
American Burger 257

kuchni amerykańskiej. Pyszny grillowany wołowy burger z serem, grillowanym pomidorem, cebulką, odrobiną bazylii i rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów(...)dwóch ząbków czosnku. Wrzuciłem je bo blendera, dodałem w całości (wraz z pestkami) jedną papryczkę chili i wszystko zmiksowałem na bardzo drobne kawałki. Następnie dodałem mieloną wołowinę (polecam nie kupować mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również

Wyprawy kulinarne
Bardzo proste i szybkie pulpety w sosie pomidorowym 145

wykorzystać. ;) 500g mieszanego mięsa mielonego 500ml przecieru pomidorowego/soku pomidorowego 300ml wody 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżki soli 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka tymianku przyprawa warzywna uniwersalna olej do smażenia Mięso mielone rozdrabniamy w rękach. Dodajemy(...)kartonika. Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka. Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu pomidorowego wrzucamy pulpety i gotujemy kilkanaście minut. Gotowe! Całość przygotowania zajmuje nie więcej, niż pół godziny, a nie obniża to wcale jakości tego dania

Kuchenna Kontrrewolucya
Zrazy wołowe 305

ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba po prostu udusić zrazy w większej ilości płynu. Częstym dodatkiem są też kolorowe warzywa – w przypadku naszego przepisu duszone w sosie razem z mięsem. Zrazy podajemy z reguły na ciepło(...)kilkanaście cienkich plastrów wędzonego boczku 3 średnie cebule (po 150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 195

carote. E' un piatto perfetto per un pranzo della domenica in famiglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g mięsa wołowego mielonego 600 g ziemniaków 300 g grzybów  250 g sosu pomidorowego 25 g masła 4  ł y ż ki mleka   2  ł y ż ki koncentratu pomidorowego 3 marchewki

La grande e la piccola cuoca
Pulpeciki z kaszy jaglanej 202

zmienić. Dziś przedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką przygotowane na parze. W smaku bardzo ciekawe połączenie. Polecam podawać z sosem.   Pulpety z kaszy jaglanej   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 200 g kaszy jaglanej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz, jajko.   Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie

paapilotkaa
Pasztet z królika według Danusi 139

żeby straciła swój krwisty kolor. Zdjąć z gazu, ostudzić. Jak wystygnie to dodać do gara pokruszoną/pokrojoną czerstwą bułkę, niech sobie nasiąknie tym "sosem".  Teraz mięso oddzielamy od kości i całość dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić

Marder&Marder Manufacture
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym 197

Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka soku z cytryny sól morska

Wanilia i Kardamon
Wołowina w sosie teriyaki z makaronem razowym 186

SKŁADNIKI:  800 g łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania