mała główka) 1 duże jabłko 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego kminku lub kminu sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować za pomocą ostrego noża (można też zetrzeć(...)Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz mielonego kminku lub kminu rzymskiego (jeśli nie lubimy pomijamy). Do kapusty dodajemy jabłko i cebulę, mieszamy (najlepiej znowu chwilę pougniatać) i wlewamy
Poezja smakuosobnych miseczkach. Wszystko razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru(...)cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru sezam do posypania SKŁADNIKI SOSU II – SOS ORZECHOWY 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu
Karo in the Kitchencebula 2 szt grzyby około 500 g olej około 4 łyżki orzechy nerkowca lub piniowe 1/4 szklanki sól, pieprz, kolendra mielona do smaku skrobia kukurydziana lub inna 2 łyżeczki sos sojowy bezglutenowy (niekoniecznie) 1 łyżka Przygotowanie: Orzechy zalać gorącą wodą i pozostawić aby trochę zmiękły. Grzyby pokroić na plasterki, usmażyć razem z posiekaną cebulą. Mięso pokroić
głodny alergikrazem dusić jeszcze przez kilka minut. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pieczarki i cebulę, gotować przez kilka minut. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać(...)rozgrzanym oleju. Pulpeciki rzucić do sosu i pogrzać. Podawać z makaronem lub ziemniakami. Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka
Pasja SmakuFarszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą(...)mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazamiast ryżu - dodatek kaszy jaglanej. Zamiennik był strzałem w 10-tkę! Gołąbki wyszły pyszne, mięciusieńkie, farsz odpowiednio doprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki) 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz ziele angielskie liść laurowy(...)sos: 750ml soku pomidorowego 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól, pieprz do smaku śmietana 18% łyżka mąki koperek Wykonanie: Ostrym nożem wycinany w kapusty głąb. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 10-15 minut, do momentu, aż będzie można ściągać z niej liście. Wody od gotowania kapusty nie wylewamy. Na sicie o drobnych oczkach płuczemy
Walijskie Pichcenieosób, będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki(...)startą marchewkę. Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez 20 min. Masło ucieramy z mąką i po upływie 20 min, dodajemy do sosu aby zgęstniał. Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem. ! GOTOWE ! ________________________________________________________ Pulpeciki można podawać na różne sposoby, ja podaję na dwa sposoby :) 1. Z ziemniakami i ćwikłą
Kolejny blog o gotowaniumięsem mielonym w pomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki(...)listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. -Wymieszać i dusić na małym ogniu ok.30 minut. -Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki szałwii, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Upieczone ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć na półmisku / jeśli wystygły można wstawić na chwilę
Zakamarki mojej kuchniSkładniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek(...)warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami
Ugotuj to sam ...marchewkę i pietruszkę. Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie nabierać porcje wielkości dużego jajka, formować kulki, i lekko spłaszczać. Uformowane klopsiki obsmażyć z obu stron na rozgrzanym(...)klopsików dodać resztę startej marchewki, startą pietruszkę, wlać wrzącej wody tak aby zakrywała klopsiki lub nieco więcej w zależności ile chcemy mieć sosu. Dodać kostkę bulionową, po 1 łyżeczce natki pietruszki, lubczyku, mielonej słodkiej papryki, soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie dodać płatki ryżowe i dalej dusić
Mix smakumakaron spaghetti / pasta spaghetti 500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos spaghetti Łowicz / spaghetti sauce(...)Łowicz Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 25 min, ilość porcji: 6 Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Potem dodajemy przyprawy, sos i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Ser ścieramy na tarce. Na talerzu układamy makaron, mięso i posypujemy
Projekty ze smakiemkapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory 2Sztuki pierś z kurczaka 2Sztuki przyprawa do gyrosa łyżeczka pieprz łyżeczka papryka słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone 2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez 250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki 1/4 z pęczka przyprawa chili ; pół
pichcisztonożyczki, kolorowe flamastry i kredki. W międzyczasie znikam w kuchni byśmy nie umarły z głodu. Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy
Przysmaki KarolkiUsielnie stara się promieniami łaskotać mą twarz. Wkońcu mgła opada, a ono, z uśmiechem na swym złotym, pyzatym obliczu, wita wysiadający tłum. PULPECIKI W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. (autorstwo: ja.) 500g mięsa mielonego (u mnie - z łopatki) 1 jajko łyżka majeranku 2 ząbki czosnku mała cebula sól, pieprz, 1 czerstwa bułka ew. odrobina bułki tartej Bułkę, uprzednio namoczoną(...)między czasie śmietankę. Wrzuciłam także osączone z tłuszczu pulpeciki i zostawiłam na małym ogniu pod przykryciem na ok. 15 minut, mieszając co chwila. Ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty - dolać wodę. Można także dodać więcej musztardy - sosu wyjdzie więcej, będzie gęstszy. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiłyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka/M, natka pietruszki 2 łyżki, pieczywo pszenne - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: jogurt grecki 200 ml, szczypiorek 1 łyżka, koperek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki(...)godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie suchą patelnię grillową mocno rozgrzać i kłaść porcje kotletów o 1,5 cm grubości kotlety z każdej strony grillować po 4 minuty
W Mojej Kuchni Lubię