sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:54/303)

Cukinia faszerowana "Bolognese" pod beszamelem 232

oregano, mięta Wykonanie: cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać lyżką  gąbczasty miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek cukinii łódeczki cukiniowe wypełnić przygotowanym mięsem mielonym "bolognese". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z kaszą gryczaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 203

pierwsze jest mięso i ziemniaki, które zaspokoiły głód mężczyzn, a po drugie jest moja ulubiona cukinia i sos beszamelowy, które kocham Ja. Idealne połączenie i bardzo proste w wykonaniu.    Składniki: 1 duża cukinia 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Amerykański Hamburger – a’la Joe Bastianich 141

Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula czerwona 1 pomidor sałata zielona 4 liście 2 ogórki konserwowe przyprawy- sól, pieprz, papryka ostra olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek Sos oraz jego przygotowanie: 5 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)miseczki. Następnie dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron

ClauditteMissCooking
Zupa jarzynowa z soczewicą 179

nowy składnik :) Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka , cebulka 1/3 szklanki zielonej soczewicy kawałek selera i pora, 2 ziemniaki olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu Przygotowanie;       1. Do garnka wlać około 1,5 l wody i wrzucić do niej listek laurowy, kilka ziaren pieprzu- zagotować(...)Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników       5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować      6. Już na talerzu posypać koperkiem i świeżym majerankiem. Na opakowaniu mojej soczewicy napisano, że powinna gotować się

Proste Potrawy
Zapiekanka brokułowa 1141

mini marchewek * 1 pomidor * 1 podwójny filet z kurczaka * 200 g sera żółtego * 3 łyżki śmietany 18% * 2 jajka * sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra marynata do mięsa * 3 łyżki oleju * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka miodu * 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej * 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej

Mix smaku
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 343

następnie pokroić na plastry. Podać z sosem miętowym. Podałem z dodatkiem  warzywnego chayote. Chayote Składniki. 30dag  chayote 30dag cukinii Sól, pieprz Sos pomidorowy. 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków mielonych 25 dag pomidorów 1 garść rodzynek 1 papryczka jalapeno 1 garść kolendry Wykonanie. Sos.   Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażyć cebulę i zmiażdżony

Kulinarny karnet Christophera
Lasagne al forno 204

dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie

Z Kuchni Do Kuchni
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 176

pomidorów, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu.   Jak już wspomniałem dzisiejsza propozycja nadaje się nawet dla osób obdarzonych antytalentem kulinarnym - przygotowanie dania jest banalnie proste. Gotowanie rozpocząłem od przygotowania sosu. Na głęboką patelnię wylałem 3 łyżki oliwy. Obraną z łupinki cebulę pokroiłem w bardzo drobną kostkę(...)szpinak stracił swoją objętość. Dopiero wtedy przyprawiłem całość niewielką ilością soli i białego mielonego pieprzu. Następnie dodałem na patelnię 150 ml słodkiej śmietany 30% i 150 gram delikatnie pokruszonego sera gorgonzola. Całość podgrzewałem na średnim ogniu, aby ser się rozpuścił, nadmiar płynu odparował, a sos uzyskał pożądaną dość gęstą konsystencję. W międzyczasie przygotowałem prostą sałatkę z pomidorów. Umyte

Wyprawy kulinarne
Klopsiki w sosie koperkowym 349

domyślacie właśnie on jest autorem i wykonawcą tego przepisu. Zapraszam więc w jego imieniu na miękkie, soczyste klopsiki w aromatycznym, kremowym sosie koperkowym z (wbrew pozorom) jedynie delikatną nutką ostrości :) Składniki: Klopsiki: 1,25 kg mięsa mielonego (np. z indyka, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 duża cebula 1 jajko (duże) 1 sucha kajzerka lub 3-4 łyżki bułki(...)tartej 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka soli (można dać trochę więcej) pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsików Sos koperkowy: 1 pęczek koperku 1/2 strączka ostrej papryki (bez pestek!) ok. 1 szklanki kwaśnej śmietany 12% (można dać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli

MyCookBook.pl
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 244

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule(...)czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczkę czosnku w granulacie, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, pół łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki musztardy delikatesowej oraz przyprawy "Kucharek" i pieprzu czarnego mielonego do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki mięsne. Do rondelka wkładamy jedną kostkę rosołową z lubczykiem oraz jedną grzybową i zalewamy wrzątkiem (dokładnie mieszając). Pieczarki obieramy

Mentor Smaku
Spaghetti 207

Najlepsze jakie do tej pory zjadłam. Polecam. Do przygotowania spaghetti potrzebne będzie: 0,5 kg mięsa mielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500 g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie. Pieczarki, paprykę, pomidory pokroić(...)mięso mielone, a gdy już będzie prawie usmażone dodać cebulę i czosnek (może być pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę). Następnie dodać pokrojone pieczarki, odczekać ok. 5 min i dodać pomidory i paprykę. W między czasie rozpuścić kostkę rosołową w 3/4 szkl ciepłej wody i zalać wszystko co znajduje się na patelni. Odczekać aż wszystko odparuje, dodać sos pomidorowy oraz

Malinowe Pocałunki
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 166

zdobycz. JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. /autorski;/ na 4 porcje pęczek świeżych białych szparagów 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem(...)gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,  ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z melonem, ananasem i tuńczykiem (bez glutenu, mleka i jajek) 331

Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. W prawdzie t uńczyk z puszki nie jest  najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne -  wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede(...)łyżeczki pieprz, sól  do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić na drobne kawałki, dosypać ugotowany ryż. Ananasa i melona obrać ze skórki, pokroić. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Polać sosem z majonezu z dodatkiem kurkumy (ewentualnie dosolić), posypać świeżo zmielonym pieprzem

głodny alergik
Lasagne bolognese krok po kroku 338

czerwonej cebuli ½ marchewki ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy (opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę, marchewkę, chili(...)pomidory suszone. Gotować sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawić sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy

Mania Gotowania
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 209

dania z jednego.        Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę(...)mieszam i gotuję na średnim ogniu 10- 15 minut. Po tym czasie wyciągam pulpeciki. Do wody, w której się gotowały dodaję pastę pomidorową, czosnek, oregano, pieprz ziołowy i zagotowuję, sos zagęszczam albo sosem pomidorowym/pieczeniowym z torebki lub dwie łyżki mąki rozrabiam w małej ilości zimnej wody wlewam do sosu i dobrze mieszam. Gdy się zagotuję dodaję znowu pulpeciki i chwilę

NA MOIM TALERZU