główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości mielonej wołowiny (używam polędwicy) · ½ cebuli drobno posiekanej(...)przyprawa do hamburgerów · 1 łyżka sosu worcestershire · gałka muszkatołowa · pieprz Cayenne · czosnek granulowany · 1 łyżka sosu sojowego Dodatkowo
Mania Gotowaniapomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego. Tak powstały gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym :) Szybko się robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :) Polecam!:) Składniki: Gołąbki: 500 g mięsa mielonego(...)wieprzowego) kapusta pekińska (około 400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie
Czerwona Porzeczkaprzygotować pełnowymiarowe dania dla 2 osób. Tym razem przygotowałam po 3 kofty na głowę, czyli 6 sztuk mięsnych szaszłyków na patyku. Bo Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa(...)czyli szaszłyki z grilowanego mięsa. Pyszne były te kofty! Polecam. Polecam też przygotować inne grillowane dania w tym stylu: Ćevapčići – Cevapcici Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – Cevapcici Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) Mini kebaby (meksykańskie) Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania Mini kebaby grillowane z ryżem Składniki 60 dag mięsa wieprzowego 2 utarte ząbki czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChoć szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka(...)czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie
Kolizje Smakówchrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego
Szczęśliwa kuchniacukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę(...)podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pod koniec dodajemy sos słodki chili i doprawiamy solą. Na drugiej dużej patelni (w tym samym czasie co smażymy mięso)rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem
Moniki Smakołykizmiany. Składniki na 2-3 porcje Farsz: 1 łyżka oleju 1 cebula 1- 2 papryczki chili 50 dag mięsa mielonego 15 dag startego sera żółtego 1 ząbek czosnku Sól pieprz 5 tortilli Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 op. krojonych pomidorów lub 400 ml przecieru(...)sól, pieprz Przygotowanie: Podgrzać olej na patelni. Włożyć posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku i chili. Zeszklić. Dodać mięso mielone, zwiększyć ogień do średniego i smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, słodką paprykę
Fabryka pomysłówidealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało mi, aby szarlotka nie była zbyt słodka i miała wyraźny posmak(...)nich gniazda nasienne, a następnie starłem je na tarce o grubych oczkach. Na średnim ogniu podgrzewałem starte jabłka, dodając do nich 15 gram cukru wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka podgrzewałem, aż zrobiły się wyraźnie miękkie i na dnie naczynie prawie w ogóle nie było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem
Wyprawy kulinarnemniejsze kawałki, po czym posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego(...)dolewać śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj
Szybko Szybkowarmielonego z dodatkiem quinoa. Niezwykle delikatne, aromatyczne dzięki przyprawom i sycące. Z sosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad! Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki – można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny(...)mięsa mielonego, wbijamy jajko oraz 2 kromki namoczonego wcześniej w ciepłej wodzie albo mleku chleba. Wbijamy jajko, dodajemy posiekany koperek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku. Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące np. z sosem śmietanowo-koperkowym
Ostra na SłodkoUprzedzając pytania - wiem, że leczo i mięso mielone to dość niespotykana kombinacja. Słyszałam ostatnio, że takie "oszukiwane leczo" powinno się nazywać ratatouille, ale skoro nie
Kulinarne zapędy KokosaPrzedstawiam dzisiaj klasyczne danie sezonu grillowego – szaszłyki. Tym razem proponuję go z soczystym, marynowanym w miodzie i sosie sojowym stekiem, plasterkami cukinii i kawałkami czerwonej papryki. To danie jest zwyczajnie skazane na sukces, nie wspominając już o jego niskiej kaloryczności:) Polecam! Scroll down for recipe in English Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią (8 porcji) Składniki na marynatę(...)szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki miodu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 szklanki sosu sojowego Składniki na szaszłyki: 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski 2 młode cukinie pokrojone w plasterki 2 czerwone papryki
karmelowysmacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną(...)mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pl