małych): 400 g mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży 2 cebule średnie sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie 4 łyżki sera Corregio sałata olej Przygotowanie: Skrój cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem, aż się ładnie zeszkli. W międzyczasie wsadź mięso mielone do miski, posiekaj(...)Dodaj do mięsa podsmażoną cebulkę. Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści
Gotowanie to kochanieKotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami... Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej. Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli. Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego. U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym . Zapraszam! Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g); 250 g pieczarek; 1 średnia cebula; Jajo; 1 duża, czarstwa bułka pszenna; Bułka tarta; Sól; Pieprz
Gospodyni Miejskaimbiru: - przyspiesza krążenie krwi - ułatwia trawienie - leczy przeziębienia - pomaga przy chorych stawach - łagodzi bóle miesiączkowe - sprzyja odchudzaniu za poradnik zdrowie.pl A jak się robi sos? Majonez Ketchup (tyle samo co majonezu) Mielony imbir, do smaku Natka pietruszki lub rzeżucha Smacznego
chwile dla mniehope You will engoy it :) Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki (można też dodać mięso z udka
Tajskie smakiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam Post Papryka faszerowana po grecku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeumyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący
bastalenaPity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj
Mania GotowaniaSkładniki : * pół kostki twarogu pół tłustego * 2 łyżki gęstej śmietany 12 % * garść drobno posiekanego szczypiorku * łyżeczka balsamico Przygotowanie : Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Dodać sos balsamiczny, spróbować i ewentualnie dodać świeżo mielonego pieprzu. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem
Magiczne Życie Martyulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki w sosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyzki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie
Słodkości i nie tylkonajlepiej świeżo starta ale może być też mielona) W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do momentu spienienia- wtedy mamy pewność, że mąka nie jest surowa. Dolewamy mleko ( można je wstępnie podgrzać dzięki czemu zyskamy jedwabisty sos)- mieszamy. Co jakiś czas mieszamy(...)kontrolujemy, aby nie wykipiało. Dodajemy pieprz, sól i gałkę do smaku ( ok. pół łyżeczki soli i gałki + trochę mielonego czarnego pieprzu do podkreślenia smaku). Gotujemy do momentu zgęstnienia. Aby uniknąć tworzenia się kożuchów na sosie należy przykryć folią spożywczą. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościsosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. SKŁADNIKI: 20 dag kurek 20 dag mięsa mielonego z szynki 100 g ryż Parboiled Kupiec, 1 cebula(...)kapusta: 6 liści kapusty chili w młynku Kotanyi sól do smaku 1łyżka oleju do smażenia na sos: 25 dag kurek 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku, może być suszony Sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowana 1 mała, papryczka chilli 1 średnia, cebula 1 mała, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 8 sztuk, czosnek ząbki 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - do smaku mielone wołowo-wieprzowe dobrze wyrobić z rozgniecionymi tłuczkiem ugotowanymi ziemniakami, marchewką, dodać jajko, tartą bułkę, cebulę drobno(...)odkładać je na talerz umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu następnie włożyć kotleciki do sosu i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut te kotleciki smakują na ciepło do makaronu, ryżu, ziemniaków ale też można
W Mojej Kuchni LubięBardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory(...)mielonej wieprzowiny 50 bułki tartej 8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście
My Culinary Artogórki zaczną się nim oblepiać). Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól czosnkowa do posypania Wykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować(...)każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem oraz solą czosnkową. Zostawić w ciepłym miejscu
Krakowskie smaki Animłodych listków nasturcji( w tym momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie ) polski twardy ser "Rubin Old Poland" kilka dużych kaparów marynowanych ulubiony gęsty sos balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Buraki należy ugotować w skórce, tak aby były miękkie. Można też kupić ugotowane. Pokroić je w cieniutkie , niemal przeźroczyste plasterki i ułożyć(...)nachodzić. Na burakach rozsypać rukolę i botwinkę, dodać kilka cieniutkich plastrów sera ( ja do tego używam obieraczki do warzyw ).Na wierzchu ułożyć kapary, kwiaty i listki nasturcji. Doprawić oliwą, sosem balsamicznym, solą i pieprzem
Jemy Pijemy