plasterki sera żółtego jajko pietruszka suszona lub świeża przyprawa kebab sól pieprz olej z pestek winogron domowy sos czosnkowy Przygotowanie: Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno pieczarkowych nóżek. Mięso mielone wymieszać z przyprawą kebab-gyros i dorzucić do niego pokrojone drobno grzyby - wszystko razem podsmażyć. W tym samym czasie(...)patelni na oleju z pestek winogron obsmażyć z dwóch stron pieczarkowe kapelusze, aż będą miękkie. Kapelusze osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze. Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju
Lawendowe Niebołyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej soczewicy, a następnie przelewamy ją zimną wodą. Dopiero teraz
Bananowe PoleŻółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć . Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym
Wanilia i Kardamonsól, pieprz sos sojowy olej do smażenia sos słodko-kwaśny do namaczania 1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor(...)szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz ostudzić. 3. Papier ryżowy namaczać w ciepłej wodzie przez około 15 sekund. Namoczony papier stanie się lekko śliski i prawie przezroczysty. Należy uważać, aby go nie rozerwać. Zamoczony papier przełożyć na duży talerz, a na środek umieścić przygotowany farsz
Ugotowaćzupa meksykańska czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos... Czerwone burrito z meksykańskim ryżem 300g mięsa mielonego 1/2 pomidorów w puszce czerwona papryka czerwona fasola przyprawy (kumin, chili, sól, pieprz) ryż po meksykańsku sos tacos ostry (gotowy) starty żółty ser tortille oliwa z oliwek Ryż po meksykańsku torebka ryżu 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa(...)30min.), aż ryż zmiękł i cała woda odparowała. *** Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda z pomidorów odparowała. Tortille posmarowałam sosem tacos. A potem kolejno rozłożyłam ryż, mięso, paski papryki, starty ser. Całość zamknęłam w rulon (przynajmniej bardzo próbowałam ;)), spięłam wykałaczką
bastalenatheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na dużych 9 sztuk: ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała marchewka mały Por – biała część 50g makaronu ryżowego 9 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 3 liście kapusty pekińskiej mała cebula 25g grzybków Mun – ja kupiłam opakowanie 50g grzybków(...)pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki (sparzyć). Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, cebulę, pora, startą marchewkę, kapustę pekińską i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ewentualnie papryką w proszku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość
Fabryka pomysłówzimno, kiełki pora, ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku, 1/2 łyżeczki rozmarynu. Mieszanka przypraw: 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne czerwony pieprz do przybrania. Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 5 średnich korniszonów, 1/2-1 chili. Przygotowanie: Śledzie
SzczyptaSmaQDzisiaj propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ostrych, meksykańskich smaków. Placki do tortilli z ostrym farszem z mięsa mielonego, czerwonej fasoli, papryki i pomidorów. Całości dopełnia sałata i sos w postaci jogurtu naturalnego. Jeśli jednak ktoś nie lubi ostrych dań, wystarczy zmniejszyć ilość przyprawy i mamy bardzo smaczny, intensywny w smaku obiad dla całe rodziny. Czas przygotowania: 25 minut
Kolizje Smakówcytryny krewetki wrzucamy na patelnie. Smażymy bardzo krótko. W międzyczasie gotujemy makaron. Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przekładamy makaron, mieszamy i możemy podawać. Smacznego
Miksturownikchodził za mną już od dłuższego czasu :) Oto i ona... lasagne we własnej osobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku(...)Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą
ChilliJemydodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną ciepłą przystawką. Składniki: 1 średnia cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 duża szczypta chili 1 duża szczypta mielonego imbiru Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać. Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy(...)się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć. W takiej samej zaprawie można przygotować cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować w nich cukinię na 15 minut przed grillowaniem, a po ugrillowaniu
Trzeci talerzDostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto
Codzienna kuchnia niecodziennaPulpety kojarzą mi się z dzieciństwem. Dobre do ziemniaków (moja wersja), ryżu czy kaszy. Lubię w sosie pomidorowym jak i koperkowym. Drugą wersję przedstawię Wam później :) Składniki na ok 22-24 pulpeciki : pół kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 duża cebula natka pietruszki 3 ząbki czosnku jedna bułka sucha i trochę mleka do jej namoczenia sól, pieprz(...)oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra jajko mąka SOS: puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża cebula natka pietruszki przyprawy bulion ok 3 szklanki Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem i namoknięta bułką (musi być bardzo miękka). Wymieszać i doprawić do smaku. Wyrabiać małe kulki
ChilliJemyjajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej(...)około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły. 2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue. 3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę
Szefowa kuchnitahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw solą, pieprzem
Chilli Czosnek i Oliwa