sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:46/303)

Sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym z dodatkiem oleju rzepakowego 347

którego naturalna słodycz doskonale komponuje się z mięsem. Zastanawiałam się nad serem, który pasowałby do tej sałatki i po spróbowaniu różnych rodzajów postawiłam na ser kozi.  Ważnym elementem sosu porzeczkowego jest pewien olej, a mianowicie, nasz rodzimy - rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest olejem, który najczęściej wykorzystuję w swojej kuchni. Uważam, że każdy(...)sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową masę przetrzeć przez sito, by uzyskać sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty

Pasja Smaku
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 224

Inspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na to danie;) Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera(...)siekamy, dodajemy do mięsa. 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy do smaku. 7. Tortille podrzewamy, wlewamy sos z mięsem do środka, zawijamy. (możemy dodać ser żółty lub mozarelle

Kuchnia Pełna Pasji
Kotlety mielone 189

Kolejna odsłona kotletów ..były kotlety schabowe z sosem Salsa Mexicana Develey ..a teraz pora na dodatek sosu w kotletach mielonych.Kotlety nabrały specyficznego smaku..były po prostu pyszne.. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki sosu Salsa

Moje domowe kucharzenie
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 267

wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby(...)wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki pietruszki sól, pieprz Na sos: Włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/4 cebuli) 1 liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego garść koperku

Ale Proste
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 183

olej rzepakowy – 50 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta * papryka słodka – 1 szczypta FARSZ: * mięso mielone ( łopatka ) – 300 g * czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g * fasola Borlotti – 150 g * kukurydza – 150 g * czerwona papryka – 1 szt * żółta papryka – 1 szt * cebula(...)minut ” do przegryzienia „. Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Ostawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Łopatkę mielimy. Rozgrzewamy olej rzepakowy na głębszej , dużej patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i delikatnie złocimy. Dodajemy mięso mielone oraz odrobinę soli. Przesmażamy mieszając , ok. 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki – czerwoną i żółtą , a po kilku minutach odsączoną

Ostra na Słodko
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 179

też je nazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku(...)Przygotowanie:   Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak Tikka Masala 165

łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu winnego

Kuchnia co dnia
Sos szparagowy 174

zawsze byłam ich zwolenniczką. Do pewnych rzeczy, a także smaków, dorasta się. A szparagi pod taką postacią jadało się w moim domu od dzieciństwa. Taki sos często był dopełnieniem kotleta schabowego, mielonego czy zwykłych jajek sadzonych. Może i Wy się skusicie? :) Składniki: pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1,5 chochli wody, w której gotowały(...)kawałki tej samej wielkości. Ugotować  (około 10-12 minut). W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę. Nie przerywając mieszania wlewać stopniowo wywar powstały z gotowania szparagów oraz mleko. Zagotować. Sos powinien mieć gładką i aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Przepis na ten sos jest również dostępny w najnowszym numerze Chochli :) (zob. prawa strona

My simple kitchen
Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym 139

Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka(...)Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia na wierzch kładę kilka kawałków sera, Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Sos do steków z piwem i whiskey 140

Guinness pochodzącego z górnej fermentacji. Składniki: 120 ml whiskey Jack Daniels 3 łyżki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka mielonego cynamonu 330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych 3 łyżeczki soli 30 ml sosu sojowego Przygotowanie: W rondelku należy wymieszać: whiskey

naRuszcie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 385

mięsem mielonym i beszamelem... Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków. Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą. Przyprawione czosnkiem i słodką papryką. Zalane kremowym sosem beszamelowym. Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule; 150 g startej mozzarelli(...)sosie nie było grudek. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę więcej mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oleju. Na jego dnie położyć 1/2 ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone z cebulą mięso, a na to pozostałą część ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym. Zapiekankę wstawić bez przykrycia

Gospodyni Miejska
Ryż z mięsem i fasolką 144

było pod ręką. Szybkie i smaczne danie polecamy dla zapracowanych ;) Składniki 150 g ryżu 250 mielonego mięsa z szynki 1 cebula słodka pęczek szczypiorku 250 g pieczarek 250 g mrożonej fasolki szparagowej (u nas zielona) mała puszka kukurydzy 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki ,fasolkę szparagową ,smażymy 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone ,rozdrabniamy je widelcem ,oprószamy solą i pieprzem ,dodajemy sos ,smażymy 10-15 min. Do całości dodajemy ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze kilka minut ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,mieszamy

R'n'G Kitchen
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym 104

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.  Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego

Bea(u)ty kitchen
Carpaccio z buraka 199

garnuszku wlewamy niecałe pół szklanki octu balsamicznego i wsypujemy cukier. Gotujemy go redukując sos do gęstości. Studzimy.  Na talerzu układany plasterki buraka i polewamy sosem z octu balsamicznego i pieprzymy świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy talerz do lodówki  na 1-2 h można i dłużej.  Po tym czasie polewamy plasterki na talerzu oliwa z oliwek i jeszcze(...)odrobina sosu balsamicznego kładziemy kiełki, ser feta, bób, uprażone pestki słonecznika wszystko oprószamy pieprzem i mięta. Sam wierzch też polewamy sosem balsamicznym                         Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Recyklingowy makaron 211

dość intensywnym smaku (cheddar będzie w sam raz, ale sprawdzi się także znany wszystkim radamer) przyprawy: sól (niewiele lub nawet wcale ze względu na boczek i sos, które są już słone), świeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę, a opłukany szpinak w paski. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez(...)czasie gdy makaron się gotuje, zrumieniamy boczek. Kiedy ten zamieni się już w chrupiące skwarki, dodajemy szpinak oraz czosnek, mieszamy i na chwilę przykrywamy. Po ok. 2 min. dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania