czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli Sos 200 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon szczypta białego pieprzu Do podania 150 g makaronu muszelki świeży
Kulinarna PokusaZapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowym Pulpety: 600 gr mielonej wolowiny 1 cebula bulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min) pieprz sol jajko Do miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta. Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej(...)rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki , plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min. Na koniec mozna do smaku dodac ser starty , musztarde ( doprawiamy sos wedlug swojego smaku ) Posypujemy zielona pietruszka. Salatka : I obiad gotowy Smacznego
Smaki EdytyGołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej
Przepisy i porady kulinarnePyszne klopsiki w sosie koperkowym.. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka marchewka cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele śmietana koperek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki
Moje domowe kucharzeniefarszu będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła(...)drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory i szpinak kroimy w paseczki. Najpierw dodajemy
Ratunku obiadSkładniki 500 g filetu z podudzia kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 50 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz szczypta tymianku Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie solimy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki. W garnku(...)rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy kilka minut. Dodajemy pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Potrawkę nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Można podawać z ulubionym pieczywem. Gotowanie mięsa ma swoje zalety i wady
My Chcemy JeśćSos a'la Big Mac: Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Przełożyć do słoiczka i zakręcić. Wstawić do lodówki na około 2 godziny w celu przegryzienia się smaków sosu. Całość: Dolną część bułek wysmarować niewielką warstwą ketchupu. Na to kłaść burgera z rozpuszczonym serem. Na burgera 2 palasterki chrupiącego boczku i 2 pomidora oraz sałatę. Następnie polać sosem(...)bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z frytkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 burgerów. Do przygotowania burgerów można użyć mięsa mielonego dowolnego gatunku, np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego itp. Sos a'la Big Mac można zastąpić innym, np. swoim ulubionym. Może to być też sos hamburgerowy , kupny lub domowy. Bułki do burgerów mogą być
Gospodyni Miejskapiersi z kurczaka sos sojowy sól pieprz roszponka - garść mix sałat do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielimy, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, doprawiamy sosem sojowym i przesmażamy. Dodajemy ugotowany ryż oraz posiekaną sałatę doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z pomidorków odcinamy wieczka, wydrążamy środek, wypełniamy farszem, zapiekamy w 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwodą i dodawać razem. Ważne żeby cały czas mieszać, inaczej zrobią nam się kluchy. Mieszamy dość energicznie, aż do zagotowania wszystkich użytych składników. Na końcu dodajemy starty ser, wcześniej sos jest dość rzadki, ser go zagęści. Dokładnie mieszamy i odstawiamy z palnika. Mięso: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej doprawione solą(...)obsmażeniu z obu stron przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na tę samą patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera
Smaczne ZdroweHortex (saszetki z ziołami nie używamy) + kilka różyczek mrożonego kalafiora i brokuła Ok. 1,5-2 łyżki curry (u mnie Kamis) Ok. 4 łyżki sosu sojowego Ok. 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Ewentualnie pieprz Olej Kilka łyżek wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej 2 łyżki sosu sojowego oraz imbir. Wymieszać. Wstawić
Fabryka pomysłówPierwszy raz robię pasztet z ryb. Łosoś dla mnie czasami jest mdły i muszę dodać sporo świeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie(...)już samemu aby ostrza nie zmieliły pieprzu. Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką. Podawać schłodzony z sosem koperkowym lub chrzanowo -cytrynowym. SMACZNEGO
AZgotuj!dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek(...)bułki tartej (ok. 3 łyżek powinno wystarczyć). Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy
Ratunku obiadosób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc. ok. 50 g kaparów (użyłem tzw. jabłuszek) szczypta rozmarynu mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym i nie ma potrzeby jej rozbijania tłuczkiem - wystarczy użyć do tego dłoni. Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy(...)kaparowy: Kapary (pąki kwiatowe lub owoce, czyli tzw. jabłuszka) ucieramy blenderem z odrobiną śmietany. Powstałą masę przekładamy do rondla, dodajemy rozmaryn, nieco mielonego czarnego pieprzu i wlewamy resztę śmietany. Cały czas mieszając, sos redukujemy na małym ogniu do pożądanej gęstości. Kupowane w zalewie kapary są dość słone, więc do sosu nie trzeba już dodawać soli. Polędwiczki wieprzowe
W SMAKpieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku
Moniki Smakołykibyły schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili 3. Poza tym potrzebujemy(...)przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę mleka. Gdy całość zgęstnieje ponownie dolewamy odrobinę mleka... i tak cały czas aż wlejemy pół litra mleka. Podgrzewamy całość do momentu aż uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos
Mango Papaja