sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:35/303)

Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 185

czarnego świeżo mielonego pieprzu. Golonka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowania, bo trudno ją zepsuć. Trzeba dać jej jedynie odrobinę dobrych przypraw i dużo czasu, aby zrobiła się miękka, a mięso łatwo odchodziło od kości, a odwdzięczy się pysznym smakiem i wielką sytością. Golonki umyłem, pozbawiłem resztek włosków i natarłem je solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem(...)termoobiegiem na 2 godziny. W międzyczasie przygotowałem sos chrzanowy. Do miski dodałem 5 łyżek tartego chrzanu i 5 łyżek śmietany. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz dodałem łyżkę białego octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Po upływie 2 godziny od włożenia golonki do pieca wyjąłem kawałki mięsa z naczynia żaroodpornego, w którym pozostawiłem kapustę

Wyprawy kulinarne
Kaczka na niby, czyli kurczak w pomarańczach pieczony 213

wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Ok 1/2 godz. przed pieczeniem wystawiamy z lodówki i obkładamy miąższem

Kuchnia po mojemu
Bakłażan z mięsem po bałkańsku 201

Dzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki

Kolizje Smaków
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 204

który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody na ziemniaczane łódeczki: 6 ziemniaków

W SMAK
Cheeseburger 212

sezamem - 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu - 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania) - 2 - 3 listki sałaty lodowej - oliwa z oliwek - ocet winny - musztarda - ketchup - majonez - sos worcester - sól morska - pieprz  Mięso mielone dzielimy na równe cześci. Z każdej z nich wilgotnymi dłońmi formujemy kule, które następnie spłaszczamy. Odkładamy na chwilę do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, wkładamy(...)sól dobrze się ze sobą wymieszały) i odstawiamy by cebula mogła przejść mieszanką octowo solną. Następnie przygotowujemy sos hamburgerowy, łącząc ze sobą 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę ketchupu oraz 1 łyżeczkę sosu worcester. Sałatę lodowę drzemy na paseczki i mieszamy z sosem hamburgerowym. Odstawiamy na bok. Ogórka konserwowego kroimy na cieknie plasterki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Wyjmujemy mięso z lodówki. Każdą

W mojej holenderskiej kuchni
Sajgonki z mięsem i warzywami 2925

marchewki 1 cebula 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 mała garść grzybków mun 100 g makaronu ryżowego nitki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 jajko ok 150 g papieru ryżowego 1-2 garście posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Makaron ryżowy oraz grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron(...)obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć a następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie

Monia miesza i gotuje
Klopsiki w warzywnym sosie. 181

przyniosłam świeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej(...)smażenia SOS: 2 fenkuły (kopry włoskie), moje miały 200 g 4 młode, nieduże cebule 1 młoda, mała cukinia 500 g pomidorów tymianek oregano       Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy.       Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 142

szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i przesmażamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 177

towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną  Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej(...)Następnie kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju w raz z 1 posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę aż sos się zredukuje. (Jeśli wg Was nie jest wystarczająco gęsty, możecie dodać odrobinę mąki dla zagęszczenia). Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka

Bon Appetit Małgorzaty
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 203

Dziś zabiorę Was do Grecji! Bohaterką dzisiejszego wpisu jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto(...)przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule

Kulinarne Inspiracje
Pastitsio 170

jeszcze robi piękne zdjęcia przygotowanemu jedzonku:) Polecam Wam to danie. Składniki: 500 g makaronu rurki (penne); 500 g mięsa mielonego; 200 g sera fety; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 2 jajka; 1,5 szklanki przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy(...)smaku solą, pieprzem i oregano. Sos poddusić przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko-wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać sól do smaku i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na makaron wyłożyć mięso mielone, a na mięso dać

In my kitchen
Lazania 354

ustach, ale i na talerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny ale warty swojej uwagi i poświęconego czasu :D Składniki: makaronu lasagne, oliwa, ser żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki, zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz(...)papryka ostra; sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatałowej, sól, pieprz. Przygotowanie:  1. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę, dodajemy mięso oraz wyciskamy czosnek. 2. Pomidory drobno kroimy, dodajemy do reszty składników na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, a także bazylią

Kuchnia Pełna Pasji
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 146

łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie(...)drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy babusa. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nań szalotkę, czosnek oraz paprykę

Kuchenna Kontrrewolucya
Pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym. 239

Soczyste, aromatyczne, mięsne kulki, duszone w pysznym, aksamitnym, pieczarkowym sosie... Pycha! Polecam! Składniki na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku namoczona w mleku mała kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta olej NA SOS: 6 pieczarek (pokrojone

Rozpustne gotowanie
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 156

pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy

Buniabaje w kuchni