sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:134/303)

Shakshouka (Szakszuka) 194

śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru mielona słodka papryka garść posiekanej natki oliwa Paprykę i cebulę(...)niej cebulkę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Wrzucić paprykę, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Zamieszać i dusić, aż pomidory się rozpadną. Ewentualnie doprawić.  Gdy powstanie gęsty pomidorowy sos zrobić w nim 2 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posolić je i popieprzyć.  Przykryć patelnię i smażyć, aż białka będą ścięte. Gotowe danie posypać natką i podawać z ulubionym pieczywem

wyzwania kuchenne
Kacze udka z orientalną nutą 166

papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku (obrane) 1 szalotka (obrana) 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka posiekanego imbiru 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 czubata łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią(...)malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki odlać nadmiar tłuszczu. Podsmażyć przygotowaną pastę przez ok. ½ minuty. Dodać sok z pomarańczy, połowę bulionu, rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i pozostałe przyprawy. Do sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 40 minut aż mięso będzie zupełnie

Pełny talerz
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 188

sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę(...)zalewą. Dodać liścia laurowego i ziele angielskie oaz wszystkie przyprawy. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie usunąć ziele i liścia laurowego i całość zblendować na gładki sos. Podsmażone pulpeciki dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. insertCookd("892c918f6cd7dd890e30963952cf1c1a

Pasja Smaku
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 167

Jest to mój ulubiony sos do pizzy który nadaje się idealnie na ciasto jak i do polania pizzy po upieczeniu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zapraszam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ząbki czosnku * 5 łyżek oliwy z oliwek * garść świeżej lub suszonej bazylii * cukier, sól , świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany czosnek. Dodać pomidory i przecier. Gotować aż cała woda odparuje. Odstawić do przestygnięcia. Dodać bazylię. Zmiksować na gładki gęsty sos, gdyby był za rzadki można dodać oliwy. Przyprawić do smaku

Magiczne Życie Marty
Słodko - Ostry Sos Chili 252

żółta średnia, 4 zielone małe) 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru (ja użyłam 1 łyżeczkę mielonego) 200 g cukru 125 ml octu winnego greckiego (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej  Skworcu 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Papryczki umyłam, osuszyłam, pozbyłam się gniazd nasiennych(...)rondelu gotowała się woda z cukrem, octem, solą i papryką mieloną. Do gotującego się płynu wyłożyłam paprykową pastę i gotowałam około 5 minut. Do małej miseczki wsypałam mąkę ziemniaczaną i dodałam kilka łyżek wody, wymieszałam i dodałam tą mieszankę wody i mąki do gotującego się sosu. Chwilkę podgrzewałam mieszając, do czasu aż uzyskałam konsystencję "kisielu" :) Gorący sos przełożyłam

Blondynka Gotuje
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 203

Bułki moczymy w wodzie a następnie dobrze odsączamy z wody.   Dwie cebule kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu aż się zeszklą. Mięso wraz z bułkami   mielimy dwukrotnie , dodajemy   suszony majeranek,   drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku   i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy(...)jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos) Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼   część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą

Na słodko lub wytrawnie
Klopsiki z kurkami. 158

Klopsiki  z sosem kurkowym. Składniki  na 4 porcje :                                      1porcja =  730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)około 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebul

Przepisy i porady kulinarne
Domowa pizza najpyszniejsza 212

żółtko 3/4 szklanki ciepłej wody płaska łyżeczka soli odrobina cukru Sos do pizzy: 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 4 duże plastry szynki pokrojone w paseczki 500 g pieczarek(...)minut. Na końcu dodać czosnek.  Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić  w patelni  na  oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonia na posmarowanej oliwą blaszce.  Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką

Gosia gotuje
Tagliolini z klopsikami 184

jesteśmy w stanie zliczyć na ile sposobów można podać makaron... chyba nie. W naszym domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z klopsikami z sosem pomidorowym. Szybkie do zrobienia, aromatyczne a przy tym klopsiki są mięciutkie. Klopsiki tym razem zrobiłam wieprzowe, jeżeli nie lubimy wieprzowiny świetnie też się nadadzą drobiowe, wołowe itd. Oczywiście makaron wykonany własnoręcznie(...)możemy równie dobrze wykorzystać kupny) mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1szt kaszkę manną 2 łyżki  bułkę tartą 2 łyżki sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidora płatki pomidorów suszone  woda 50 ml  bazylia świeża kilka listków  parmezan po kilka wiórków na każdy talerz  Sos puszkę pomidorów  szalotka

Basia w kuchni
Quesadillas meksykańskie 203

słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem  wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata... Do przygotowania dania użyłem: 500 mielonego mięsa wołowego, 2 zielonych papryczek chili, 1 średniej cebuli, 3 ząbków czosnku, 3 pomidorów(...)upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu

Wyprawy kulinarne
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 196

greckich przypraw. Słowem keftedakia określa się w Grecji właśnie klopsiki małych rozmiarów, w odróżnieniu od keftedes - dużych klopsików. Keftedakia są kuzynkami bliskowschodniego dania o nazwie kofta (tamtejszych klopsików z mielonego mięsa). Keftedakia to prawdopodobnie najprostsza i najbardziej typowa mięsna potrawa przygotowywana w greckich domach. W dawnych, tradycyjnych gospodarstwach klopsiki robiono zawsze z mięsa zmielonego w maszynce. Każda gospodyni(...)cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kopytkowe placuszki 360

mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć je z mąką, jajkiem

Krakowskie smaki Ani
Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 151

Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: bita śmietana Przygotowanie: Orzechy włoskie posiekać(...)Wymieszać i chwilkę gotować, aż składniki się połączą. Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 12-15 minut. Następnie figi wyjąć, a powstały sos przelać do rondelka i zredukować. Upieczone figi ułożyć na talerzykach

Oryginalny smak
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 238

przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 do 2 papryczek jalapeno, z usuniętymi nasionami(...) kolendry 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli (więcej jeżeli lubisz pikantne dania) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego 800 ml przecieru pomidorowego (passata) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru (mniej

karmelowy
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 241

masła Świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Pęczek koperku Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente. Smażymy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania