Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, to ja Wam podpowiem :) Zamiast tradycyjnych mielonych może spróbujcie mojej wersji? Fasoli nie powinno brakować w naszym jadłospisie, nie
Kraina Miodem Płynącałososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu, 6 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ryby(...)celu pozbycie się goryczy ze skórki cytrynowej. Tak przygotowaną skórkę z cytryn wraz z sokiem z dwóch cytryn, dwoma łyżkami miodu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu przy użyciu blendera zmiksowałem na gładką masę, którą odstawiłem do lodówki. Truskawki pokroiłem w kostkę o boku około pięciu milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich drobno
Wyprawy kulinarnecytryny, 200 gram makaronu mie, 6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek sosu rybnego, 2 łyżek oleju sezamowego, 4 cm świeżego imbiru, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 goździków, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Jak już wspomniałem przygotowanie dzisiejszego dania jest niezwykle proste. Rozpocząłem(...)dymki - bez szczypioru, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, drobno posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami, sok z całej cytryny, 6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki oleju sezamowego. Całość wymieszałem i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie w woku rozgrzałem niewielką ilość oliwy. Na mocno
Wyprawy kulinarnejajko 3 łyżki zimnego mleka lub wody duża szczypta soli sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól i pieprz marynowana cukinia 1 cukinia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska dodatkowo 2 pomidory(...)szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać. Umieścić w kubeczku razem z pozostałymi składnikami sosu i dokłądnie wymieszać. Odstawić. Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć do miski. Do cukini dodać posiekany tymianek, słodką papryką oraz kozieradkę. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać. Pomidory i mozarellę pokroić
DefinicjaSmakuczarny pieprz mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolo rowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Spo sób przygotowania: 1. Umyte mięso kroimy w grube p lastry, oprószamy solą, pieprzem , papryką i gyrosem . 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy
Kuchnia domowa Aniwcześniej przygotowanym sosem. Makaron delikatnie mieszam z sosem na małym ogniu, dodaję parmezanu i wykładam na talerz. W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry(...)szczypta -sól, pieprz -papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka -oliwa -starty parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki
BaRepaspomarańczami i podałam z makaronem spaghetti. Wyszło pysznie:) składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 1 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki Makaron 2 pomarańcze sól z pieprzem Kamis 1 łyżeczka mielonego imbiru Kamis odrobina oleju do smażenia 100-150 ml śmietanki 30% Pierś kurczaka pokroić w krótkie cienkie paseczki, oprószyć solą z pieprzem. Jedną pomarańczę obrać i wykroić z niej(...)wyciśnięty z drugiej pomarańczy oraz imbir. Następnie dodać pokrojoną pomarańczę i wszystko razem chwilę dusić aby smaki się wymieszały i płyn nieco odparował. Potem dodać śmietankę, chwile dusić aby sos zgęstniał, jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć kawałki kurczaka i polać sosem
Monia miesza i gotujegotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka(...)gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Tażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy
Poezja smakudynię z makaronem. MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół małej dyni - 200 gram śmietany 18% - garść posiekanej natki pietruszki - 1 cebula - 300 gram makaronu penne - pół łyżeczki tymianku - pół łyżeczki papryki słodkiej - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta mielonego imbiru - sól, pieprz - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę(...)dusić do miękkości dyni. Gdy dynia będzie miękka, dodać usmażonego wcześniej indyka i zalać śmietaną. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz gałką muszkatołową. Na koniec do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać. Smacznego
Zgrabne Gotowaniepieprz gałka muszkatołowa mielona - szczypta Przygotowanie: Gotujemy szyję indyczą na miękko - wraz z solą, pieprzem i listkiem laurowym i porem. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy je do obrania, wrzucamy papryki i cebulę posiekane w kostkę oraz fasolkę w kawałkach. Kiedy warzywa są miękkie lecz nierozgotowane dorzucamy koper i szczypior. Wlewamy serek rozrobiony w odrobinie sosu. Doprawiamy do smaku gałką
Kuchnia po mojemuSkładniki: 1 kg wołowiny 1 brokuł 250 g pieczarek ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) ½ nasion kopru ½ łyżeczki anyżu ½ łyżeczki pieprzu seczuańskiego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka mąki z tapioki 3 ząbki czosnku 1 szklanka soku z pomarańczy ½ szklanki sosu sojowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżki wina ryżowego 1 łyżka startego świeżego imbiru nasiona sezamu kolendra
PaleoLifeosoby. Myślę, że trudno byłoby zjeść taką porcję jednej osobie. Jak będziecie mieli kiedyś okazję kupić taki stek, to warto. Składniki: 1 stek typu tomahawk ( długo dojrzewający ) pieprz Sól Olej Masło klarowane Salsa: 1 czerwona cebula 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy Wykonanie: Stek nacieramy porządnie pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut
Smaki EwyPrzedstawiam nieco inną wersję spaghetti. Bardz iej gęste niż tradycy jny sos , z dodatkiem pieczarek. Niezmie nny p ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej
Szefowa kuchniłyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy
Z Kuchni Do Kuchniziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula(...)cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę mięso mielone. Mięso smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos. W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy
Kuchenne Wariacjesiemienia lnianego 1 mały jogurt naturalny sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę opłukać skropić sokiem z cytryny, pomidory myjemy kroimy w ósemki dodajemy do sałaty. Jogurt, cukier, sól oraz pieprz łączymy ze sobą. Sałatę polewamy sosem po wierzchu posypując siemieniem. Delikatnie mieszamy sałatę. Smacznego
kgwjanczewomoim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki sos : 1 słoik koncentratu +1 szklanka wrzątku + przyprawy (oregano, sól, pieprz, papryka wg. smaku) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego 200 ml. kwaśnej śmietany 18% szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce
Kuchnia Beatysery" jeszcze lepsze :) SOS "3 SERY": 4 łyżki śmietany (użyłam 12% zatem obojętnie jakiej użyjecie ;) nie musi być 30% chociaż na pewno byłoby lepiej) 1/3 szklanki wody 50 g. sera Gorgonzola 100 g. serka topionego (użyłam Tylżyckiego) 5 plastrów żółtego sera świeżo mielony pieprz, szczypta pieprzu cayenne mix ziół (ja użyłam bazylii oraz ziół(...)martwić. Podczas rozpuszczania serów będzie wszystko wracać do normy i nie będzie żadnych grudek ze śmietany. (Mi się zważyła, a potem i tak doszła do normy i sos wyszedł gładziutki). Na koniec dodajemy zioła. Sos cały czas należy mieszać. Nie doprowadzajmy go do wrzenia - jeśli będzie się na wierzchu pienił i zaczynał bąbelkować to zdejmujemy z ognia. Jest gotowy
Jedzeniomaniachrzanowym z szynką parmeńska, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Możecie zobaczyć także mój przepis na schab w sosie musztardowym . Składniki: 5 kotletów schabu, 400 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki chrzanu Orzech , kilka kawałków szynki parmeńskiej, posiekany szczypiorek, pieprz czerwony ziarnisty, sól, pieprz czarny mielony, olej ryżowy Oleofarm . Przygotowanie: Rozbite kotlety schabu przyprawiamy pierzem i solą z obu stron
Aga w kuchniLasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty ser gałka muszkatołowa, sól
MarciochaKucharzyDomowa, uniwersalna, prosta, smaczna, przyprawa do sosów, zup i innych dań, zastępuje kupowaną w sklepie wegetę , która zawiera duże ilości soli, glutamin sodu i inne niechciane dodatki . Przygotowanie jest proste - miksujemy lub mielimy a następnie łączymy wszystkie składniki przyprawy i dokładnie mieszamy. składniki na około 300 g przyprawy opakowanie suszonych warzyw 200 g ( marchewka, pietruszka, pasternak, seler, por, cebula
Smakowite Daniacóreczki która lubi makarony a jeszcze bardziej takie mięsne kuleczki. Tym razem zamiast mięsko w sosie podawać z makaronem lub ryżem zapiekłam w naczyniu razem z makaronem. Córeczka była zachwycona:) składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Czaniecki 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1,5 łyżki kaszy manny sól,pieprz oragano 200 g kwaśnej śmietany
Monia miesza i gotujekołderką z mozzarelli :) Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano papryka słodka do smaku jarzynka do smaku 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego 4 łyżki pomidorów krojonych z puszki 3 łyżki kukurydzy masło 8 mini mozzarelli light sól
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół szklanki jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz
OstryKęszapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :) Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta , sos: 400 ml śmietany 12%, 2 jajka, szczypta soli, papryki słodkiej i pieprzu kolorowego. Przygotowanie
Aga w kuchniczosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół szklanki jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz
OstryKęsświeżego * ząbek czosnku * pół małego oscypka * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć razem ze szpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość
Magiczne Życie Martymięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia 1 opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese Kamis ser żółty do posypania Na patelni podsmażyć mięso mielone, gdy mięso zmieni kolor dodać krojone pomidory z puszki oraz przyprawę Kamis. Wszystko razem dusić ok 10 minut. Makaron ugotować, wyłożyć na talerze i polać sosem (można też makaron wrzucić
Monia miesza i gotuje