zmielony pieprz do smaku sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekane przygotowanie Składniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary, pieprz. Polać
Stare Garysolimy. Gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy resztę składników. Gotujemy jajka i fasolkę, myjemy warzywa. Kroimy pomidorki na pół, kroimy cebulę, rwiemy sałatę, otwieramy puszkę i słoiczek. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Posiekany czosnek ucieramy z solą i łączymy z resztą składników. Porządnie mieszamy (najlepiej mikserem) tak aby sos zgęstniał. Ziemniaki już się pewnie ugotowały, więc czas je odlać (tylko(...)wszystko ładnie wyłożyć. Na dół wędruje sałata, następnie ziemniaki i fasolka. Teraz już bez znaczenia, układamy pomidory, oliwki, rozsypujemy cebulę, kładziemy w kupkach tuńczyka, rozkładamy anchois i jajka. Całość polewamy naszym cudownym sosem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiczasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :) Składniki ( na 10 porcji ) - 5 filetów śledziowych solonych matias - 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości - 3 jajka na twardo - 1 jabłko - kilka plastrów ananasa z puszki - 2 ogórki konserwowe - pół puszki brzoskwiń - garść rodzynek - śmietana, majonez, sól, ocet, cukier - szklanka mleka Wykonanie Płaty śledziowe każdy z osobna(...)śmietany i 3 łyżki majonezu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety w kopertę. Na każdy zwinięty naleśnik nakładam znów łyżkę sosu, ozdabiam kawałkami brzoskwiń i rodzynkami. Podaję na liściach sałaty. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródstole lądują wszelkiego rodzaju pasty jajeczne. Dziś zaproponuję wam wersję z tuńczykiem. Przygotowanie to tylko 5 minut (nie licząc czasu na gotowanie jajek). Składniki: 4 jajka na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym szczypiorek majonez sól i pieprz Przygotowanie: Pasta jajeczna z tyńczykiem jak sama nazwa wskazuje składa się z jajek (ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę) oraz(...)Mieszamy i już – pasta jajeczna z tuńczykiem gotowa! Proporcje składników możecie w zasadzie dowolnie zmieniać. Dacie więcej jajek pasta będzie bardziej jajcarska a mniej tuńczykowa. W ramach walki ze zbędnymi kaloriami możecie zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Zamiast tuńczyka w sosie własnym możecie dać tuńczyka w oleju. Szczypiorek możecie zastapić drobno posiekaną cebulką. To już tylko kwestia tego co komu
Kulinarna Patilogiaserem feta i szpinakiem smakują świetnie, a smak uzupełnia sos czosnkowy. Takie szybkie sałatki u mnie sprawdzają się znakomicie na kolacje. Sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 3 jajka 50 g sera typu feta light 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku pieprz kolorowy sól Szpinak myjemy, osuszamy i układamy(...)talerzu. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitylko dla mnie Składniki: - 1,5 dojrzałego słodkiego banana; - 2 jajka; - 3 czubate łyżki mąki; - 2 łyżki wiórków kokosowych; - pół łyżeczki sody oczyszczonej; - szczypta soli; - sos czekoladowy; - solone orzeszki ziemne; - kawałki pomarańczy; Wykonanie: Jajka rozbełtać w misce, dodać banana i rozgnieść go widelcem (można użyć blendera, ale ja niestety takowego nie posiadam, bo się spalił), dodać sól, mąkę, sodę
dom-agi.pljajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody Składniki na nadzienie: - 100 g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 jajko - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz Składniki na sos: - 1 łyżka masła - 1 por - 4 pieczarki - sól, pieprz Najpierw robimy ciasto na ravioli. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jajko z żółtkami(...)czasie na łyżce masła dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego pora. Jak por troszkę zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone na grubsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem
Kuchenne WariacjeŚwięta nie mogą obyć się bez jajek- oto jedna z propozycji obiadowych na Święta Wielkanocne I nie tylko. Jajka po szkocku obtoczone są delikatnym mięsem wołowym , a sos chrzanowy dodaje wyrazistości tej potrawie. Pieknie się prezentuje I zapewniam Was że super smakuje :) Polecam I zapraszam po przepis. Składniki: 10 jajek - ugotowanych na twardo 600-700 gr mięsa mielonego wołowego(...)kulek, formujemy placki, układamy jajko I zalepiamy je. Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :) Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad np z sosem chrzanowym lub obiad z ziemniakmi, sosem chrzanowym- przepis tutaj I surówkami. Polecam I życzę smacznego
Smaki Edytyśrodek, po prostu bajka!:) Musicie koniecznie spróbować! Składniki: (na jedną porcję) 4-5 liści sałaty lodowej pół pomidora 1/4 czerwonej cebuli pół papryki czerwonej ser camembert jajko bułka tarta olej do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu
Czerwona Porzeczkaistnieją! Na świąteczne śniadanie podajemy jajka faszerowane na różne sposoby. A chrzan i jajka to główny bohater wielkanocnego stołu. Zobaczcie przepis na koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą i sosem chrzanowym. Możemy również w tym przepisie połączyć te dwa składniki, tworząc pyszne faszerowane jajka z kremem chrzanowym? Jajka faszerowane chrzanem to klasyczny przepis. Wydrążone żółtka z 10 jajek ucieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnapisania posta o tym specyficznym garnku. Składniki : Na farsz : 200g boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 torebki kaszy gryczanej 500g pieczarek sól, pieprz 1 jajko oliwa do smażenia Na sos : 0,5 cebuli 500g pieczarek 1 ząbek czosnku 250ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz Na gołąbki : 1 średnia kapusta włoska Przygotowanie : Przygotowanie farszu(...)Smażyć chwilę, aż pieczarki zaczną mięknąć. Dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Odstawić, aby farsz ostygł. Gdy farsz będzie zimny, doprawić do smaku i wbić jajko - dokładnie wymieszać. Przygotowanie kapusty : Odkroić dolną część głąba i delikatnie zdejmować kolejne liście. W dużym garnku zagotować posoloną wodę (ok. 1 łyżeczki soli). Liście kapusty wkładać partiami i gotować
Codzienne Gotowaniewkładkę do bułki! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż jaśminowy – 150g * maka pszenna – 3 łyżki * czerwona papryka – 1 szt * duże jajko – 1 szt * woda – 125 ml * sezam biały – 3 łyżki * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz, sos sojowy – do smaku(...)dymka / szczypiorek – 3 1 pęczek * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy al dente, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko ,wlewamy połowę wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody. Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki
Ostra na SłodkoSelerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :) Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać, pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić
Apetyczna babeczkaprzygotowanemu jedzonku:) Polecam Wam to danie. Składniki: 500 g makaronu rurki (penne); 500 g mięsa mielonego; 200 g sera fety; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 2 jajka; 1,5 szklanki przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki(...)Wykonanie: Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie należy dodać mięso, a jak już się podsmaży to dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos poddusić przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy: do rozpuszczonego
In my kitchenAceto Balsamico di Modena oregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla ghee Skladniki na sos beszamelowy: 30 g masla-2 plaskie lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa 600-700 g mielonego miesa wolowego 1 cebula 1 jajko 2 zabki czosnku paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE : obrac cebule i czosnek(...)baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowac do mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly czas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!