różnymi farszami ale dziś pokażę chyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek bułka tarta sól pieprz Sos: 1 mała Activia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy(...)białko, żeby przypominało całe jajko :) Jajka możemy również podać w takiej postaci, ,muśnięte majonezem i posypane szczypiorkiem. Ja jednak robię ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym. Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem i pieprzem. *do farszu można dodać natkę pietruszki
Olikowa kuchniaWASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE. Zapraszam :) SKŁADNIKI: Sałatka: 10 dag Polędwicy Sopockiej 1/2 słoika selera konserwowego 10 dag sera żółtego tartego 2 jajka 3 ogórki kiszone 1 łyżka natki pietruszki Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: PIECZYWO CHRUPKIE WASA WIELOZIARNISTE NA ZAKWASIE PRZYGOTOWANIE: Polędwicę, ogórki, jajka drobno kroję. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Składniki sosu łączę ze sobą. Mieszam całość. Podaję z PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE
Gotowanie PatkiSkładniki: kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy(...)garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką
Aga w kuchniHańderek 1 mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki bułki tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć(...)pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście
Sama słodycz i szczypta chilipieprzem i pokrojoną na drobno papryczką chili. Gdy szpinak zmięknie. Mieszamy go z ricotta (zostawiamy troszkę ricotty do przystrojenia). Szpinak formujemy w podłużne kulki coś na kształt jajka i kładziemy na sosie. Piec: 15-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni. Po upieczeniu dekorować serkiem ricottą, świeżą chili, liśćmi świeżej bazylii, ziarnami słonecznika i parmezanem. Smacznego
KreatywnePinysię też podczas majówkowych wycieczek. Składniki na 1 porcję: Pół puszki łososia w oleju (75g) Pół pomidora lub 1 mniejszy 1-2 jajka ugotowane na twardo 1,5 łyżki groszku konserwowego kilka liści porwanej sałaty lodowej Sos musztardowy: Jogurt naturalny(...)małego pojemnika Łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć sałatę, na to ułożyć groszek konserwowy, pomidora pokrojonego w kostkę oraz kawałki łososia. Na wierzch ułożyć jajka ugotowane na twardo pokrojone na ćwiartki. Sos: wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Polać nim sałatkę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół(...)łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu słoiczek suszonych pomidorów puszka brzoskwiń 2 łyżki oleju WYKONANIE Robimy marynatę z jajek mąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej. Marynata do indyka Indyka wyjmujemy
W kuchennym oknie Ewysycąca, najlepiej smakuje podana z pieczywem. składniki na 3 porcje 6 jajek ugotowanych na twardo 150 g kabanosa 25 dag wędliny drobiowej 1 duża czerwona cebula sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy 3 łyżeczki(...)oraz wędlinę kroimy w kostkę a kabanosa na mniejsze kawałeczki. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy w plasterki a następnie przeciskamy przez kratkę do krojenia jajek, do miski z sałatką, dodajemy sos i wszystkie składnimki razem łączymy. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki
Smakowite DaniaSzybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy(...)patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu
Kolizje SmakówJajka w koszulce po włosku (dla dwóch osób) 1 bułka typu kebab lub dwie okrągłe bułeczki pszenne 2-3 jajka 2 duże plastry włoskiego salami z pieprzem lub papryką (najlepiej pikantne) 4 plastry mozzarelli 4 plastry pomidora kremowy sos balsamiczny szczypiorek, pietruszka posiekane, do dekoracji Sos: 2 duże łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka siekanej(...)ćwiartki. Każdą połówkę opiecz krótko w tosterze. Na każdej ćwiartce/połówce bułki połóż plaster salami, na to po 2 plastry mozzarelli i gorące jajko. Na to plastry pomidora i sos w dowolnej ilości. Przykryj drugą ćwiartką (połówką) bułki i jedz, polewając sosem w razie potrzeby
Kuchnia PrezydentowejKiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej. 3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 1 opakowanie chleba pumpernikiel 3 jajka ugotowane na twardo 2 średniej wielkości, upieczone(...)buraki 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku 1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku. 4. Bruschetta ze śledziem
SMYKWKUCHNIciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta(...)lekko cierpkim zapachem, zaś o aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną
Ciastka - domowe słodkościmacie ochotę możecie dodać ją nawet do ciasta na kluski. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 300 g twarogu (użyłam półtłustego) ok. 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej 1 jajko 0,5 łyżeczki soli DODATKOWO: sos kurkowy z tego przepisu WYKONANIE: W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z jajkiem i solą. Dodaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne(...)kawałki. Wrzuc kluski w dwóch turach na wrzącą wodę i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia (w środku nie mogą być surowe). Rozłóż kluski na talerze i polej gorącym sosem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonykurczaka, której już miałam powoli dość - urozmaicony smak. Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 25 g (2,5 łyżki) bułki tartej pół roztrzepanego jajka 2-3 łyżeczki sosu sojowego (dałam dwie, ale myślę, że następnym razem dam więcej) 0,5 łyżeczki mielonego imbiru posiekana natka pietruszki (sporo - jak widać na zdjęciu) sól (według uznania) Przygotowanie: 1. Mielimy
Malowane smakiemdobre dobre :) na kolacje, jak i na obiad czy śniadanie :) Składniki (całość około 370kcal) : 2 jajka puszka tuńczyka we własnym sosie (po odsączeniu 90g) łyżeczka musztardy opakowanie serka wiejskiego light szczypiorek sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę serek wiejski odsączamy od śmietanki, tak żeby zostały nam same granulki tuńczyka również odsączamy na sicie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość