sos do jajek - 5296 przepisów (strona:39/354)

Mielona karkówka z pieca 145

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego(...)opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, jajko. Przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szpinak

Gaździnka warzy
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 125

również polubić ten przepis. Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1’4 szklanki ciepłej wody łyżeczka cukru 3 łyżki mąki 2 szczypty soli 2 szklanki mąki 1 jajko mleko, olej Dodatki: sos pomidorowy/ ketchup 10-20 dkg pieczarek 20dkg żółtego sera 1 serek topiony 1 filet z kurczaka 1 mała cebula przyprawy Przygotowanie: Ciasto: W ciepłej wodze wymieszać drożdże, cukier(...)troszkę podrośnie, dodać do mąki i jajka. Podczas wyrabiania dolać troszkę mleka i oleju. Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę i uformować. Ja w brzegach ciasta zapiekałam serek topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można

Za drzwiami kuchni
Spaghetti Carbonara - podwójnie czarna 174

nazwa pochodzi ponoć od czarnego pieprzu, bez którego Carbonara nie istnieje. Sekretem udanej Carbonary jest jednak  nie dobór składników, a refleks kucharza, by nie ściąć sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą. Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti.To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gdy sobotni poranek doświadcza zbyt mocno. 131

moja propozycja jak uprzyjemnić sobie dzień po - śniadanie mistrzów czyli jajko w bułce z boczkiem. Składniki: masło 1 bułka do hamburgerów lub 2 tosty 2 jajka 2 plastry boczku sos barbecue  Na patelni rozpuszczamy masło - dużo masła (przepis, który się inspirowałam kazał rozpuścić masło w rondelku i nasmarować tosty z 2 stron, jak dla mnie za dużo roboty(...)następnie przerzucamy na drugą stronę. W dziurkę wbijamy jajko. Na tej samej patelni obok podrumieniamy boczek. Możemy przykryć patelnię (wtedy białko szybciej się zetnie). Całość przekładamy na talerz (jak się rozwali po drodze - nic się nie stało i tak już dokonaliście wiele jak na taki stan). Możemy obficie wszystko polać ketchupem, sosem barbecue (w końcu jest to mokre, a mokrego

Brzuszki Łakomczuszki
Pieczona ciecierzyca z pomidorowym sosem i jajkiem, czyli zestaw śniadaniowy 166

małe jajka - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka Ciecierzycę wymieszaj z pesto, pokrojoną kiełbasą, oliwkami. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do kokilek i polej sosem pomidorowym. Rozbij po jajku do każdej kokilki. Piecz 15-20 w 180 stopniach, w zależności od tego jakie jajka lubicie

Corner With Recipes
Sos serowo - brokułowy 213

mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie. Pulpety: 500g mięsa mielonego mała czerwona cebula 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz do smaku jajko  3 łyżki bułki tartej  Sos 1 brokuł (500g)  2 średnie czerwone cebule 100g serka topionego o smaku cebuli  100g żółtego sera 200ml mleka sól, pieprz 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę(...)drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i przekładamy na talerz.  2. Brokuł gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy. 3. Przygotowujemy sos: cebulę kroimy, szklimy. Dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony, mleko, sól

Szefowa kuchni
Pieczona owsianka napakowana antyoksydantami i...fioletowy język 201

płatków owsianych 2,5 szklanki mleka 1 łyżka cynamonu 1 spore jabłko ok. 1 szklanka jagód 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli garść owoców granatu 2 białka jajka 2 łyżki soku jabłkowego SOS: 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,1 łyżka mleka,1/4 łyżeczki cynamonu+ odrobina miodu Przygotowanie: Płatki zalej mlekiem, dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, sól, sok jabłkowy. Jabłko obierz ze skórki(...)pokrój w kosteczkę. Dodaj do mieszanki płatków, razem z jagodami. Wmieszaj białka jajek. Przelej do naczynia żaroodpornego, posyp owocami granatu.  Piecz ok. 30 min. w 180 stopniach Celsjusza. Podawaj polane sosem! Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:   Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Sałatka śródziemnomorska z wędzonym łososiem 179

jajkach umieszczamy po kilka plasterków łososia, a dookoła fetę. Całość posypujemy solą. Oliwę dokładnie mieszamy z koperkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Powstałym w ten sposób sosem polewamy przede wszystkim jajka (aby nie wyschły), w dalszej kolejności pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem. Gotową sałatkę dobrze jest wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby wszystkie składniki

Kulinarna Pokusa
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 166

tego ciasta. Po przeczytaniu przepisu nie mogłam go nie zrobić. Zwyczajnie byłam ciekawa smaku, zwłaszcza, że ciasto jest drożdżowe, a to, coś co przecież lubię. Ciasto po wyrośnięciu polewamy sosem miodowym z prażonymi orzechami. Wkładamy do piekarnika, a następnie przekładamy kremem waniliowo-miodowym. Jest drożdżowo, miodowo, orzechowo… Jest pysznie. W smaku lekko przypomina drożdżówkę z budyniem. Mamy wakacyjnego gościa(...)ciasto jej bardzo smakowało. Takie inne, pyszne, takie mniam. Składniki na ciasto: 150 ml letniego mleka 21 g świeżych drożdży 285 g mąki 40 g cukru 1 jajko 50 g masła Sos miodowo-orzechowy: 100 g masła 5 łyżek miodu 200 g prażonych orzechów ziemnych Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże i zalewamy połową letniego mleka

Made By Mom And Son
Schabowy z pieczarkami 184

Składniki:  schab bez kości sól, pieprz, tymianek, rozmaryn czosnek kilka kropel sosu sojowego pieczarki 2 cebule jajko mąka i bułka tarta do panierki pesto z grzybami  Przygotowanie: Kotleta rozbić, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem i sosem sojowym.  Pieczarki obrać, pokroić na cztery części. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem

Gaździnka warzy
Moussaka-tradycyjne greckie danie 128

g.mielonego mięsa baraniego cebula 2 ząbki czosnku 3 dojrzałe pomidory po jednej łyżeczce oregano i bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Na sos baszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 600 ml. mleka 2 jajka 20 dag. sera startego Przygotowanie: Oczyszczone, ale nie obrane bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Na patelni(...)masłem. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Dodajemy sól, pieprz nie przerywając mieszania. Dodajemy jaja i ser. Wymieszaj i odstaw żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane jajka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając łyżką. Włącz piekarnik. Ustaw termostat na 200°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne lub okrągłe naczynie żaroodporne średniej

Smaczne Potrawy
Pizza 173

Pizza Składniki: ciasto: -0,5 kg mąki  - 1 szklanka mleka  - 30g drożdży - 1 jajko  - sól do smaku  sos: -200 ml wody  - 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego  - 4 ząbki czosnku  -  łyżka śmietany  - bazylia, majeranek, oregano  - papryka słodka/ostra - sól pieprz  farsz: (tak jak na obrazku) - pieczarki  - papryka (zielona(...)cebula - ser  (według uznania np.) - kukurydza - szynka  - ananas - pierś z kurczaka itp. Sposób przygotowania: 1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić na 10 minut pod ściereczką. 2.Sos: Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować , dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać

Gotuj Z Muzyką
Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem 390

faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem: składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry żółtego sera 1 łyżka sosu majonezowego wiosennego Winiary sól i pieprz do smaku siekany szczypiorek do dekoracji: wąskie paseczki sera i szczypiorek Przygotowanie: Ser kroimy w kosteczkę. Jajka obieramy(...)przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do sera. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos majonezowy, posiekany szczypiorek i mieszamy. Pastę można schłodzić, wypełniamy farszem połówki jajek. Dekorujemy szczypiorkiem oraz serem. Smacznego!                 The post Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 210

danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj ten, który macie w szafce) 1/2 szklanki wody 2 łyżki cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli sałatka porwana na kawałki pita lub skórki chleba 1 duży bakłażan 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru garść pokrojonej natki 3 jajka ugotowane na twardo sok z połowy(...)partiami i dolewać oleju. Usmażone bakłażany przełożyć na półmisek z pieczywem. Polać sosem. Następnie na półmisku ułożyć sałatkę z pomidorów i ogórków. Na wierzchu położyć pokrojone jajka na twardo. Całość skropić resztką sosu. Posypać pieprzem

W kuchni wieczorem
Ciasto francuskie ze szparagami 183

rozwijamy i dzielimy na 4 części. W każdej z tych części zawijamy rogi (jak na jednym z poniższych zdjęć, gdyby nie chciało się kleić - można użyć rozbełtanego jajka lub odrobiny przygotowanego sosu czosnkowego), smarujemy wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Wykładamy pokrojonymi w plasterki (duże pomidory) lub w połówki (pomidorki koktajlowe) pomidorami i szparagami. Solimy, pieprzymy i posypujemy drobno startym serem. Wkładamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania