Miałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby. Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie kotlety
Magiczne Życie Martynawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje idealnie. Zapraszam!!!! Składniki: 1 cukinia ( większa), 1 woreczek ryżu, 1 jajko, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Sos jogurtowo-koperkowy 200 ml jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego koperku, sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Odstawiamy(...)lekko solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z nadmiaru wody. Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni nakładając ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził. Smacznego
Passion of Cookingząbki czosnku 2 jajka łyżeczka octu łyżka masła, sól, pieprz u nas obowiązkowo do posypania parmezan Ugotować makaron al dente. W tym czasie na patelni roztopić masło.Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak. Gotować chwilę by szpinak się rozmroził. Dodać czosnek, sól i pieprz a następnie rozkruszony ser pleśniowy. Dusić do momentu uzyskania fajnej konsystencji sosu. dodać odcedzony makaron(...)jajko wbijamy do miseczki i powoli wlewamy je w środek „wiru”. Za chwilę podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy je tak przez ok. 2,5 minuty. Jajko ułożyć na makaronie z sosem... i można zacząć delektowanie się wypływającym żółtkiem :D Smacznego
MarciochaKucharzywięcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta(...)wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka z puszki, odlać do sosu płynną zawartość puszki. W pojemniczku wymieszać wszystkie składniki sosu wraz z ulubionymi ziołami, dobrze wstrząsnąć do wymieszania się wszystkich składników, wlać do sałatki całość wymieszać
kgwjanczewojogurt naturalny – 100 ml czosnek – 1 ząbek sól, pieprz Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu i wyciśniętego czosnku. Doprawiamy do smaku. W misce układamy warstwowo: ugotowane brokuły, jajka pokrojone na ósemki, pokrojone suszone pomidory, sos, ser feta pokrojony w kostkę (najlepiej kupić krojony w zalewie) i oliwki
Gotuj z Misiemjaglanej (przed ugotowaniem) 1 mała cukinia 5 dkg sera żółtego np gouda 5 dkg sera o wyrazistym smaku np parmezanu sól, pieprz chilli w proszku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sos pomidorowy: 5-6 pomidorów lub pomidory z puszki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku oregano sól, pieprz cukier do smaku bazylia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą(...)odciśniętą z soku cukinię oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. W dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i drobno posiekaną cebulę. By cebula była miękka po chwili podlewamy odrobina wody i dusimy przez kilka
Przysmaki Karolkiszpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku, 100 g mrożonego zielonego groszku, ½ papryczki chili, sól himalajska(...)oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny, ½ papryczki chili. Przygotowanie: Babeczki W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 4 min. odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem
Moniki Smakołykiracuchy. ;) Nie różnią się właściwie niczym, jednak przepis wynalazłam kiedyś w książce o kuchni rosyjskiej. Jako, że już nie bardzo go pamiętam, ten podany poniżej (jak i pomysł na sos) jest mój. Pychota. Szczególnie na drugie śniadanie, a do tego pyszna herbata... najlepiej z samowaru... ;) Słodkości, jak z przedwojennej kawiarni. Z podanych proporcji wychodzi po kilka niewielkich sztuk(...)razu na podwajanie ilości składników. :) Ciasto: 350 gramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego z cukrem 330ml mleka cynamon mielony Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko i roztrzepane widelcem jajko. Dodajemy po trosze przesianej mąki
Kuchenna Kontrrewolucyasztuk: 30g drożdży świeżych 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 0.5szklanki wody przegotowanej letniej 0.5 szklanki letniego mleka 2 jajka sezam Dodatki do kebaba: sos czosnkowy, sałata, kurczak, pomidor, ogórek Sposób przygotowania: Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy
Kuchnia w czekoladziepół ogórka zielonego 1 łyżeczka masła pęczek szczypiorku 1 cebula dymka lub 1 nieduży por ( tylko część biała) sól oraz pieprz Sos: 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo ( muszą być twarde) i dobrze studzimy. Szczypior siekamy, a cebulkę lub pora kroimy w kosteczkę/paseczki ( sparzamy wrzątkiem). Ogórka kroimy drobno, i oprószamy solą
Sprawdzone przepisy kulinarnepowodzeniem można zastąpić kurczakiem lub krewetkami. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu ryżowego wstążki 100 g sera tofu szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki pasty z tamaryndowca 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki kiełków fasoli mung spora garść orzeszków ziemnych niesolonych olej z orzeszków ziemnych sok z 1/2 limonki szczypior do dekoracji Szalotkę i czosnek posiekać(...)posiekać. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek. Dodać ser tofu i chwilę podsmażyć. Wlać jajka i zamieszać, aż się zetnie. Dodać makaron, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Wymieszać dokładnie i smażyć około 2 minuty. Pod koniec dorzucić kiełki fasoli mung i orzeszki. Skropić sokiem z limonki i podawać posypane
wyzwania kuchennełyżki startego żółtego sera 1 jajko 1 ząbek czosnku natka pietruszki ulubione przyprawy 1 łyżka masła 1 pomidor zielone oliwki papryczki jalapeno sos taco ostry sos czosnkowy Mięso wymieszałam z płatkami owsianymi, jajkiem, serem na gładką masę. Dodałam sprasowany czosnek, natkę oraz przyprawy. Foremkę posmarowałam masłem i wyłożyłam mięsnym ciastem. Wierzch mięsa posmarowałam w połowie sosem taco
bastalenaSałata z guziczkami z foie grais z malinami Składniki: mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka) puszka foie gras jajko na twardo świeże maliny fasolka szparagowa sos winegret Przygotowanie: 1. Sałaty wypłucz, osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania. 2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij
AZgotuj!minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam sezamem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa
mojewypiekiinietylkodomu króluje karp, który będzie propozycją dla starszej części rodziny, młodsi członkowie rodziny zadowolą się morszczukiem panierowanym z sosem curry. Jest to bardzo smaczna potrawa, która zauroczy nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 4 filety z ryby np. morszczuka 2 jajka bułka tarta olej do smażenia czarny pieprz sól(...)mieszamy. Zawartość miski wlewamy do roztopionego w garnku na małym ogniu masła i ciągle mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Gotowy sos zdejmujemy z ognia. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy a orzechy włoskie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do miski wbijamy jajka doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i rozkłócamy widelcem. Umyte filety z ryby moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce
Smakowite Dania