sos do jajek - 5296 przepisów (strona:45/354)

Pytt i panna, Makarun 160

parze (lub w wodzie). Pozostałe podsmaż na oleju z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z sadzonym jajkiem. Podałam też z sosem musztardowo-bazyliowym (jogurt naturalny + musztarda + świeża posiekana bazylia + ulubione zioła). Przepis dodaję do akcji:     Pewnego późnego wieczoru, w poszukiwaniu czegoś do jedzenia, trafiliśmy do Makarunu przy

Qlinarnie i Qlinarnie
Przepisy konkursowe- głosowanie ! 173

Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami

Tradycyjna Kuchnia
Pasta tuńczykowo-jajeczna 106

razem otrzymamy inny smak :) No i przede wszystkim powinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy

Kolorowy Przepisownik
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 167

wyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Możemy podać z jajkiem w koszulce. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach 139

Składniki:   makaron duże muszle   1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę   1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego   1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane   1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona   1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej   2 łyżki opłukanych kaparów   1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki   sól, pieprz czarny do smaku

Malinowe Pocałunki
Pasztet warzywny 134

miękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić. Masa będzie bardzo rzadka. Formę natłuścić, przełożyć część masy. Wzdłuż formy ułożyć marchewki. Jeżeli trzeba dociąć. Przykryć pozostałą masą warzywną. Piec ok. 60 minut

Pełny talerz
Pasta ze szprotek w sosie pomidorowym. 179

Polecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy. Dodajemy ugotowane i przetarte jajka, twaróg. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Można zblendować. Osobiście wolę jak są wyczuwalne kawałki. Dodać posiekany szczypior. Trochę posolić i popieprzyć. Tu zostawiam kwestie smakowe każdej gospodyni. Dodać

W kuchennym oknie Ewy
80. Domowa pizza carbonara z porem 124

osób. Ciasto wychodzi średnio grube i zawsze jest bardzo pulchne i chrupiące. Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli Sos carbonara: 50 g mozarelli 1 szklanka gęstej śmietany 2 żółtka 5 ząbków czosnku ok 250 boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy

Jadło i czytadło
Zielone szparagi pod pierzynką jajka sadzonego 148

Gotowanie i eksperymentowanie w kuchni sprawia mi wiele frajdy, a gdy potrawa wyjdzie smaczna (i na dodatek dostanę pochwały od męża czy gości) jestem szczęśliwa i

Ana Mari's world
Burgery z Lososia czyli Srodowe Rybki odc.52 187

kroku". Burgery z Lososia na 4 małe kotleciki: 300 g łososia bez skóry i ości szczypta płatków chili pół łyżeczki soli 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej pół jajka pół łyżki masła sos: pół startego jabłka pół pęczka szczypiorku, posiekanego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szparagi z sosem holenderskim 106

szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.  Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pampuszki z polewą czosnkową 158

Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki: 1 jajko 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 30 g drożdży 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania Polewa czosnkowa: 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przegotowanej

Oryginalny smak
papryczka ostra Iranian Cherry w miodowej marynacie... 179

zostawić je do wystudzenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu - do jedzenia będą dobre po miesiącu papryczki są smacznym, ostrym dodatkiem do mięs na zimno, wędlin, jajek, twarogu, sałatek, surówek, sosu, zupy..........SMACZNEGO!!! papryczka jagodowa odmiana Iranian Cherry to roślina obficie owocująca, daje owoce o przekroju 2-2,5 cm i bardzo ostrym smaku - dla mnie jest bardziej ostra

W Mojej Kuchni Lubię
Omlet z łososiem 137

Omlet z łososiem i sosem tzatziki SKŁAD: 2 jajka L 50 g łososia wędzonego  50 g jogurtu przyprawa tzatzyki (użyłem z prymatu najlepsza jest)    PRZYGOTOWANIE : Oddzielamy żółto od białek  Ubijamy białko na sztywno Dodajemy żółtko do białka, lekko mieszamy Dodajemy łososia pokrojonego w kawałki, sól,pieprz  Na patelnie wlewamy niewielka ilość oleju i rozsmarowujemy papierowym

Sylwetka Od Kuchni
Sajgonki z kurczakiem 355

garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz 10 krążków papieru ryżowego olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 2 łyżkami sosu

Kulinarne przygody Gatity
Kiełbaski w glazurze na puree ziemniaczanym z krążkami cebulowymi. 182

kostki masła 1/3 szklanki mleka sól białe kiełbaski koktajlowe 100 g miodu lipowego 50 g ziarnistej musztardy 50g musztardy delikatesowej 1 łyżka oliwy ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego duża cebula jajko bułka tarta mąka olej Myjemy ziemniaki i gotujemy w skórce w osolonej wodzie. W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy kiełbaski, a przepis na nie tutaj: klik . Możemy

Brzuszki Łakomczuszki
Grzybowe kotlety 126

Miałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby. Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie kotlety

Magiczne Życie Marty
Ryżowe placuszki z cukinią 347

nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje idealnie. Zapraszam!!!!     Składniki: 1 cukinia ( większa), 1 woreczek ryżu, 1 jajko, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Sos jogurtowo-koperkowy 200 ml jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego   koperku, sól, pieprz   Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Odstawiamy(...)lekko solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z nadmiaru wody.   Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni   nakładając   ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził.   Smacznego

Passion of Cooking