Polecam , to naprawdę smaczny i prosty posiłek Składniki : 0,5 kg dorsza ( użyłam mrożonego ) 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej 1 jajko sól,pieprz do smaku 1/2 cytryny ( sok ) sos : 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki 1 porządna łyżka masła 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku-mały mały kieliszek(...)można go lekko rozrzedzić dodatkową dawki śmietanki lub wody . Teraz czas na dorsza . Przygotowane wcześniej kawałki obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym . Smacznego Post Dorsz z sosem
Ogrodnik w podróżyziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu(...)mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy
Szefowa kuchnipełni potencjału tych malutkich kotlecików, stąd pomysł na małą modyfikację :) Składniki: - opakowanie kotletów sojowych - dwie kostki warzywne - kawałek czerwonej słodkiej papryki - liść laurowy - 3 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - bazylia, oregano - 2 jajka - bułka tarta - tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostki, ząbki czosnku przekrojone na pół, pokrojoną w mniejsze kawałki(...)paprykę, połamanego liścia, sos sojowy oraz bazylię i oregano. Tak przygotowaną mieszankę trzeba teraz zagotować, a następnie wrzucić do niej kotlety na ok. 5 - 7 minut, tak aby zmiękły. W tym czasie powinniśmy często je zanurzać, by jak najbardziej przeszły smakiem bulionu. Następnie kotlety traktujemy już tak samo jak zwykle - odsączamy, panierujemy w jajku i bułce i wrzucamy na patelnię
Kulinarne zapędy Kokosaimbir – 2 cm * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * czarny, ziarnisty pieprz – 1 szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony(...)potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek i układamy dodatki. Podajemy gorące
Ostra na Słodkodobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie. Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY koszyczek kurek kubeczek śmietany nieduża cebula ząbek czosnku łyżka(...)czasu. Czas na plaski. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (dzięki temu placki szybciej się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące
Kulinarne Inspiracjesię robi? Zobaczcie! SKŁADNIKI: – ozorki wieprzowe – 1 kg – bulion warzywny – 1 l – sól , pieprz , liśc laurowy , ziele angielskie Sos: - natka pietruszki – 1 pęczek – jajka ugotowane na twardo – 2 szt – śmietana 18% słodka – 100 ml – chrzan – 100 g – sok z cytryny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ozorki(...)tłuszcz ( robimy to kiedy są jeszcze ciepłe ). Kroimy w plastry o grubości 1 cm. SOS : Odlewamy 250 ml wywaru , w którym gotowaliśmy mięso. Dodajemy chrzan oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy. Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące
Ostra na Słodkoklimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię w ramię (jak przyjaciółeczki na lunchu
Pink Envelopeparze (lub w wodzie). Pozostałe podsmaż na oleju z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z sadzonym jajkiem. Podałam też z sosem musztardowo-bazyliowym (jogurt naturalny + musztarda + świeża posiekana bazylia + ulubione zioła). Przepis dodaję do akcji: Pewnego późnego wieczoru, w poszukiwaniu czegoś do jedzenia, trafiliśmy do Makarunu przy
Qlinarnie i QlinarnieGalaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami
Tradycyjna Kuchniarazem otrzymamy inny smak :) No i przede wszystkim powinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy
Kolorowy Przepisownikwyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Możemy podać z jajkiem w koszulce. Smacznego
Stare GarySkładniki: makaron duże muszle 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego 1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane 1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej 2 łyżki opłukanych kaparów 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki sól, pieprz czarny do smaku
Malinowe Pocałunkimiękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić. Masa będzie bardzo rzadka. Formę natłuścić, przełożyć część masy. Wzdłuż formy ułożyć marchewki. Jeżeli trzeba dociąć. Przykryć pozostałą masą warzywną. Piec ok. 60 minut
Pełny talerzPolecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy. Dodajemy ugotowane i przetarte jajka, twaróg. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Można zblendować. Osobiście wolę jak są wyczuwalne kawałki. Dodać posiekany szczypior. Trochę posolić i popieprzyć. Tu zostawiam kwestie smakowe każdej gospodyni. Dodać
W kuchennym oknie Ewyosób. Ciasto wychodzi średnio grube i zawsze jest bardzo pulchne i chrupiące. Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli Sos carbonara: 50 g mozarelli 1 szklanka gęstej śmietany 2 żółtka 5 ząbków czosnku ok 250 boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy
Jadło i czytadło