bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka, 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 jajka, 3 łyżki śmietany, mały jogurt naturalny, oliwa, ser żółty, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki. Myjemy(...)cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, szklimy na złoty kolor. Paprykę myjemy i kroimy dodajemy do mięsa z cebulą, dodajemy także brokuła. Przygotowujemy sos. Śmietanę z jogurtem mieszamy z jajkami. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser żółty trzemy na tarce i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, dodajemy sos i pozostałe składniki. Wierzch
Kuchnia Pełna PasjiDziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową . Taki burger zawiera między innymi awokado : W średniej wielkości awokado jest(...)drobno posiekanej trawy cytrynowej * 1 łyżka soku z limonki 3 liście limonki kafir, pociętej w paski 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 dymki (biała część), drobno posiekane 1 jajko 2 1/2 łyżki sosu rybnego płatki chilli do smaku Sałatka do burgera: 1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej 1/2 szklanki posiekanych listków mięty 1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie) 2 dymki (zielona część
Tajskie smakiwykonaniu, zdrowa i bardzo ładnie prezentująca się na talerzu. składniki: - opakowanie kostek z mintaja ( 6 kostek) - masło, oliwa z oliwek - świeży tymianek - sól morska - pieprz cytrynowy sos: 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka potrawka pomidorowo- paprykowa: opakowanie pomidorków koktajlowych czerwona papryka pól szkl. kolorowego ryżu 1 łyżka masła (do wysmarowania formy) pół kostki bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)oliwek. Pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy tymianek, listki które przyschną możecie zostawić na rybie, będzie bardziej aromatyczna. Po tym czasie zalewamy sosem, przygotowanym w następujący sposób: śmietankę mieszamy za pomocą trzepaczki (tzw. rózgi) z jajkami, na jednolitą masę, dodajemy pieprz cytrynowy, i doprawiamy solą. Zapiekamy kolejne 20 minut (180-200 stopni C) W drugim naczyniu mieszamy pokrojoną w kostkę
SMYKWKUCHNIprzygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :) Inspiracje z bloga Doroty i Asi Składniki na brownie: 120 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny(...)garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę
Czerwień i błękitSkładniki : * dowolny mix sałat * pomidor malinowy * pół zielonego ogórka * 2 jajka ugotowane na twardo * pierś z kurczaka * łyżka oliwy z oliwek * łyżka przyprawy do kurczaka * sos czosnkowy Przygotowanie : Mięso natrzeć przyprawą i usmażyć. Jajka i pomidora pokroić w ósemki, ogórka w pół plasterki. Na sałacie układać składniki sałatki. Polać sosem czosnkowym, ewentualnie przyprawić do smaku
Magiczne Życie MartyPolecam , to naprawdę smaczny i prosty posiłek Składniki : 0,5 kg dorsza ( użyłam mrożonego ) 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej 1 jajko sól,pieprz do smaku 1/2 cytryny ( sok ) sos : 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki 1 porządna łyżka masła 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku-mały mały kieliszek(...)można go lekko rozrzedzić dodatkową dawki śmietanki lub wody . Teraz czas na dorsza . Przygotowane wcześniej kawałki obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym . Smacznego Post Dorsz z sosem
Ogrodnik w podróżyziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu(...)mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy
Szefowa kuchnipełni potencjału tych malutkich kotlecików, stąd pomysł na małą modyfikację :) Składniki: - opakowanie kotletów sojowych - dwie kostki warzywne - kawałek czerwonej słodkiej papryki - liść laurowy - 3 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - bazylia, oregano - 2 jajka - bułka tarta - tłuszcz do smażenia Na początku musimy przygotować bulion - do ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostki, ząbki czosnku przekrojone na pół, pokrojoną w mniejsze kawałki(...)paprykę, połamanego liścia, sos sojowy oraz bazylię i oregano. Tak przygotowaną mieszankę trzeba teraz zagotować, a następnie wrzucić do niej kotlety na ok. 5 - 7 minut, tak aby zmiękły. W tym czasie powinniśmy często je zanurzać, by jak najbardziej przeszły smakiem bulionu. Następnie kotlety traktujemy już tak samo jak zwykle - odsączamy, panierujemy w jajku i bułce i wrzucamy na patelnię
Kulinarne zapędy Kokosaimbir – 2 cm * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * czarny, ziarnisty pieprz – 1 szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony(...)potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek i układamy dodatki. Podajemy gorące
Ostra na Słodkodobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie. Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY koszyczek kurek kubeczek śmietany nieduża cebula ząbek czosnku łyżka(...)czasu. Czas na plaski. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (dzięki temu placki szybciej się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie i w plackach bardzo fajnie łączy dwa elementy dania). Doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące
Kulinarne Inspiracjesię robi? Zobaczcie! SKŁADNIKI: – ozorki wieprzowe – 1 kg – bulion warzywny – 1 l – sól , pieprz , liśc laurowy , ziele angielskie Sos: - natka pietruszki – 1 pęczek – jajka ugotowane na twardo – 2 szt – śmietana 18% słodka – 100 ml – chrzan – 100 g – sok z cytryny – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ozorki(...)tłuszcz ( robimy to kiedy są jeszcze ciepłe ). Kroimy w plastry o grubości 1 cm. SOS : Odlewamy 250 ml wywaru , w którym gotowaliśmy mięso. Dodajemy chrzan oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy. Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące
Ostra na Słodkoklimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię w ramię (jak przyjaciółeczki na lunchu
Pink Envelopeparze (lub w wodzie). Pozostałe podsmaż na oleju z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z sadzonym jajkiem. Podałam też z sosem musztardowo-bazyliowym (jogurt naturalny + musztarda + świeża posiekana bazylia + ulubione zioła). Przepis dodaję do akcji: Pewnego późnego wieczoru, w poszukiwaniu czegoś do jedzenia, trafiliśmy do Makarunu przy
Qlinarnie i QlinarnieGalaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami
Tradycyjna Kuchniarazem otrzymamy inny smak :) No i przede wszystkim powinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy
Kolorowy Przepisownikwyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Możemy podać z jajkiem w koszulce. Smacznego
Stare GarySkładniki: makaron duże muszle 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego 1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane 1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej 2 łyżki opłukanych kaparów 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki sól, pieprz czarny do smaku
Malinowe Pocałunkimiękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić. Masa będzie bardzo rzadka. Formę natłuścić, przełożyć część masy. Wzdłuż formy ułożyć marchewki. Jeżeli trzeba dociąć. Przykryć pozostałą masą warzywną. Piec ok. 60 minut
Pełny talerzPolecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy. Dodajemy ugotowane i przetarte jajka, twaróg. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Można zblendować. Osobiście wolę jak są wyczuwalne kawałki. Dodać posiekany szczypior. Trochę posolić i popieprzyć. Tu zostawiam kwestie smakowe każdej gospodyni. Dodać
W kuchennym oknie Ewyosób. Ciasto wychodzi średnio grube i zawsze jest bardzo pulchne i chrupiące. Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli Sos carbonara: 50 g mozarelli 1 szklanka gęstej śmietany 2 żółtka 5 ząbków czosnku ok 250 boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy
Jadło i czytadłoGotowanie i eksperymentowanie w kuchni sprawia mi wiele frajdy, a gdy potrawa wyjdzie smaczna (i na dodatek dostanę pochwały od męża czy gości) jestem szczęśliwa i
Ana Mari's worldkroku". Burgery z Lososia na 4 małe kotleciki: 300 g łososia bez skóry i ości szczypta płatków chili pół łyżeczki soli 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej pół jajka pół łyżki masła sos: pół startego jabłka pół pęczka szczypiorku, posiekanego
Dzieje kuchennej Wiewióryszparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki: 1 jajko 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 30 g drożdży 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania Polewa czosnkowa: 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przegotowanej
Oryginalny smakzostawić je do wystudzenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu - do jedzenia będą dobre po miesiącu papryczki są smacznym, ostrym dodatkiem do mięs na zimno, wędlin, jajek, twarogu, sałatek, surówek, sosu, zupy..........SMACZNEGO!!! papryczka jagodowa odmiana Iranian Cherry to roślina obficie owocująca, daje owoce o przekroju 2-2,5 cm i bardzo ostrym smaku - dla mnie jest bardziej ostra
W Mojej Kuchni LubięOmlet z łososiem i sosem tzatziki SKŁAD: 2 jajka L 50 g łososia wędzonego 50 g jogurtu przyprawa tzatzyki (użyłem z prymatu najlepsza jest) PRZYGOTOWANIE : Oddzielamy żółto od białek Ubijamy białko na sztywno Dodajemy żółtko do białka, lekko mieszamy Dodajemy łososia pokrojonego w kawałki, sól,pieprz Na patelnie wlewamy niewielka ilość oleju i rozsmarowujemy papierowym
Sylwetka Od Kuchnigarść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz 10 krążków papieru ryżowego olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 2 łyżkami sosu
Kulinarne przygody Gatity