składniki * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 300 g mięsa mielonego wołowego * 2 średnie cebule * 1 ząbek czosnku * 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego * 6 płaskich łyżek kaszy manny błyskawicznej * 3-4 średnie pieczarki * 1 jajko * sól, pieprz * bułka tarta Sposób wykonania Jedna cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulka lekko podsmażyć na oliwie. Przestudzić(...)następnie razem z surową cebulą zmiksować na papkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn ze średnimi oczkami. Do mięsa mielonego dodać cebulę, jajko, kaszę mannę, 4 łyżki wody, sos sojowy, pieczarki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotleciki, odtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Mix smakuobiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki : * 4-5 filetów z dorsza * jajko * bułka tarta * sok z cytryny * sól , pieprz Sos słodko kwaśny : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego * papryka zielona , czerwona * mała marchewka * kostki ananasa z puszki * 3 łyżki cukru * 3 łyżki octu balsamicznego(...)kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki. Wyłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym
Magiczne Życie Martyżurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni 2-3 łyżki mąki 2 jajka 250 - 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni(...)pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać. Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark. Przepis bierze udział w konkursie Śniadanie TYMBARK
Jadło i czytadłoktórym gotowały się żołądki, dodajemy umyty, poszatkowany koperek, zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Nie ma się co rozpisywać nad smakiem, bo chyba każdy wie czym jest sos koperkowy. Opcja łódeczek z jajka na twardo pływających w tym biało-zielonym zbiorniku gęsto-wodnym znana jest chyba wszystkim możliwym podniebieniom. Jeśli jednak trafi się jakiś ewenement, który tego nie próbował
Wypisz Wymalujciekawy w smaku, a najważniejsze, że bardzo zdrowy :) Zapraszam na moja wersję dania z bobem :) Składniki: 0,5 kg bobu 3-4 jajka 3 pomidory rukola po główce czerwonej i białej cebuli papryka (u mnie pomarańczowa) miodowy sos vinegret (przepis znajdziecie ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Bób gotujemy w wodzie z odrobiną cukru. Kiedy woda się zagotuje solimy bób. Odcedzamy(...)skórki. Cebulę kroimy i lekko solimy.Pomidory kroimy w ósemki, a paprykę w talarki. Rukolę wykładamy na talerz, na której znajda się warzywa i ugotowane na twardo jajka, które dzielimy na ćwiartki. Sałatkę polewamy sosem vinegret (przepis --->; TUTAJ ) Smacznego
ChilliJemyMarzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko, które ścina się w trakcie dolewania, kiedy zupa się gotuje. Powinny z tego wyjść eleganckie niteczki, ale nie udało mi się osiągnąć tego efektu. Oprócz kwestii wizualnej w niczym to nie przeszkadza. Zachęcam(...)czarnego pieprzu 1 czerwona papryczka chilli posiekana drobno bez pestek 100g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski 1 jajko Sposób przygotowania Mąkę kukurydzianą, wodę, sos sojowy, wino ryżowe, pieprz i chilli wsypać/wlać do słoiczka, zamknąć i potrząsając dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć 3 minutę cebulę aż zmięknie
W kuchni wieczoremwięc nie prześpijcie ich! Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka(...)połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, aż brzegi tarty będą zarumienione
GRUBY WAŁEKczerstwa buleczka 2 lyzki bulki tartej 2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy) sok z 1/2 limonki 1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze lepszy) 1 jajko sol 3-4 lyzki sezamu do panierownia Skladniki na sos z orzeszkow ziemnych: 100 g orzeszkow ziemnych(u mnie solonych z puszki) 120 g mleka kokosowego 2 lyzki octu ryzowego pieprz cytrynowy garstka podprazonych orzeszkow(...)ewentualnie usunac osci.Lososia pokroic w drobna kostke,mozna jeszcze dodatkowo przesiekac nozem. Wymieszac z przyprawami,dodac bulke i jajko,dokladnie wymieszac. Wilgotnymi dlonmi uformowac kotleciki,obtoczyc w sezamie. Smazyc na patelni posmarowanej olejem przy pomocy pedzla lub na patelni grilowej. PRZYGOTOWANIE SOSU Z ORZESZKO ZIEMNYCH : Przygotowanie sosu jest bajecznie proste.W malym rozdrabniaczu zmiksowalam orzeszki na gladka paste,dodalam mleko kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roślinnego (lub oliwa z oliwek) 1 szklanka cukru skórka otarta z jednej limonki 1/4 szklanki soku z limonki 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/8 łyżeczki soli sos 300g świeżych jeżyn (zamrożone rozmrozić i dodać mniej wody) 1/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka soku(...)limonki przygotowanie sos : Zmiksować na gładko razem jeżyny, wodę , cukier i sok z limonki . Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach aby usunąć nasiona . Przykryć i przechowywać w lodówce. ciasto : Rozgrzać piekarnik do 175 st C .Pomarować boki i spód tortownicy (23 cm) , spód można wyłożyć papierem do pieczenia . ciasto W dużej misce zmiksować jogurt, olej, cukier
Stare GaryTenderloin and elderflower umbels. Składniki. 1 polędwiczka wieprzowa 4 baldachy bzu czarnego sól, pieprz Ciasto. 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól olej do smażenia Sos z mango. 1 mango 100ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie. Polędwiczkę pokroić w plastry 1-1,5 cm i lekko rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem. Składniki ciasta
Kulinarny karnet Christopheraobiad. Jest pyszny, naprawdę. Ostro- kwaśny, z wyczuwalną nutą chrzanu. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości sól pieprz sól czosnkowa lub czosnek granulowany 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję(...)wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia . Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową
Bea(u)ty kitchenSzczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry. Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych
Magiczne Życie Martyporcje ) 2 średnie pomidory 2 ogórki małosolne 2-3 listki kapusty lodowej kawałek papryki żółtej 1 kiełbasa biała delikatesowa 1 cienka parówka 2 jajka 1 łyżka masła klarowanego szczypiorek kilka łyżek sosu winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos winegret (można przygotować na kilka porcji i przechowywać w lodówce), sałatę rwiemy na kawałki kropimy sosem , pomidory kroimy w półkrążki, ogórki(...)słupki, paprykę w cieniutkie słupeczki, warzywa układamy na sałacie, polewamy sosem, kiełbaski przekrawamy na pół, nacinamy, smażymy na maśle, smażymy jajko sadzone ze szczypiorkiem, solą i pieprzem
Kuchnia Beatysałąty pekińskiej 2 ogórki małosolne 3 jajka 6 pomidorków koktailowych 3-4 łyzki jogurtu naturalnego pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Sałatę kroimy, dodajemy jajka, ogórki I pomidory przekrojone na pół. Robimy sos: Wszystkie składniki - jogurt, pieprz I sok z cytryny mieszamy. Sos dodajemy do naszej sałatki - mieszamy . Sałatka gotowa. Smacznego :) * o jajkach
Smaki Edytystrony, czy to taka wada?;-) Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1kg kiełbasy (np. śląska), 3 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 150g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, majeranek lub bazylia, oregano Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok 0,5cm lub w ćwiarteczki. Gotujemy do miękkości w osolonej(...)cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor. 3. Przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z jogurtem i jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce dodajemy do sosu.Doprawiamy do smaku. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub masłem, aby zapiekanka nie przywarła. Układamy warstwowo kolejno ziemniaki, cebulę
Kuchnia Pełna Pasji