sos do jajek - 5296 przepisów (strona:40/354)

Racuszki z serkiem homogenizowanym i sosem jeżynowym. 226

serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 2 jajka 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżka octu szczypta soli Sos jeżynowy: szklanka jeżyn 3 łyżki cukru pudru Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy serek, sól i ocet - mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na rozgrzaną patelnie, skropioną odrobiną oleju wykładamy łyżką ciasto. Smażymy

Miksturownik
Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym 296

pulpeciki świetnie nadają się do odgrzewania nawet następnego dnia ....  Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym  SKŁADNIKI: pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 4 - 5 łyżek kaszy manny sól i pieprz sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu sól i pieprz papryka słodka i ostra do smaku(...)PRZYGOTOWANIE: Pulpety: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, sól pieprz i kasze mannę - wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie pulpety.  Przekładamy na deskę i wstawiamy na 20 minut do lodówki.  Sos: Cebule i czosnek obieramy, siekamy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę i czosnek i szklimy. Pomidory blendujemy. Zalewamy cebulę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka hiszpańska 476

jest nie do opisania, to jest ona bardzo lekka i nie obciąża na długo naszego żołądka:)  Układamy kolejno warstwami od dołu: makaron "wstążki" ugotowany; tuńczyk w sosie własnym (rozdrobniony); 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki; 1 słoiczek marynowanych pieczarek pokrojonych w plasterki; 2 średnie pomidory pokrojone w ósemki; 1 szklanka zielonych oliwek; 1 mały słoik marynowanej

In my kitchen
Jajka inaczej 222

różnymi farszami ale dziś pokażę chyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek bułka tarta sól pieprz Sos: 1 mała Activia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy(...)białko, żeby przypominało całe jajko :) Jajka możemy również podać w takiej postaci, ,muśnięte majonezem i posypane szczypiorkiem. Ja jednak robię ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym.  Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem i pieprzem. *do farszu można dodać natkę pietruszki

Olikowa kuchnia
SAŁATKA CHRZANOWA 166

WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE. Zapraszam :) SKŁADNIKI: Sałatka: 10 dag Polędwicy Sopockiej  1/2 słoika selera konserwowego  10 dag sera żółtego tartego  2 jajka 3 ogórki kiszone  1 łyżka natki pietruszki  Sos: 3 łyżki majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego(...)łyżka tartego chrzanu  sól i pieprz do smaku  Dodatkowo:  PIECZYWO CHRUPKIE  WASA WIELOZIARNISTE NA ZAKWASIE  PRZYGOTOWANIE: Polędwicę, ogórki, jajka drobno kroję. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Składniki sosu łączę ze sobą. Mieszam całość. Podaję z PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE

Gotowanie Patki
Kopytka z sosem 268

Składniki:   kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula,  1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:      Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy(...)garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką

Aga w kuchni
Klopsy jaglane z kalafiorem , kiełbasą bekonową zapiekane pod sosem bolońskim. 207

Hańderek 1 mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego  szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki  bułki tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.Podsmażyć(...)pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza na cieście z otrębami owsianymi, Pizza ze szpinakiem, ricottą i słonecznikiem 149

pieprzem i pokrojoną na drobno papryczką chili. Gdy szpinak zmięknie. Mieszamy go z ricotta (zostawiamy troszkę ricotty do przystrojenia). Szpinak formujemy w podłużne kulki coś na kształt jajka i kładziemy na sosie. Piec: 15-25 minut w temperaturze: 200-230 stopni. Po upieczeniu dekorować serkiem ricottą, świeżą chili, liśćmi świeżej bazylii, ziarnami słonecznika i parmezanem. Smacznego

KreatywnePiny
Wiosenna sałatka z łososiem 443

się też podczas majówkowych wycieczek. Składniki na 1 porcję: Pół puszki łososia w oleju (75g) Pół pomidora lub 1 mniejszy 1-2 jajka ugotowane na twardo 1,5 łyżki groszku konserwowego kilka liści porwanej sałaty lodowej Sos musztardowy: Jogurt naturalny(...)małego pojemnika Łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć sałatę, na to ułożyć groszek konserwowy, pomidora pokrojonego w kostkę oraz kawałki łososia. Na wierzch ułożyć jajka ugotowane na twardo pokrojone na ćwiartki. Sos: wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Polać nim sałatkę. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 198

jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI  1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół(...)łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli  pół łyżeczki pieprzu słoiczek suszonych pomidorów puszka brzoskwiń 2 łyżki oleju WYKONANIE Robimy marynatę z jajek mąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej. Marynata do indyka Indyka wyjmujemy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka jajeczna z chrzanem + film 575

sycąca, najlepiej smakuje podana z pieczywem. składniki na 3 porcje 6  jajek ugotowanych na twardo 150 g kabanosa 25 dag wędliny drobiowej 1 duża czerwona cebula                      sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy 3 łyżeczki(...)oraz wędlinę kroimy w kostkę a kabanosa na mniejsze kawałeczki. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy w plasterki a następnie przeciskamy przez kratkę do krojenia jajek, do miski z sałatką, dodajemy sos i wszystkie składnimki razem łączymy. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki

Smakowite Dania
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 319

Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy(...)patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu

Kolizje Smaków
Jajka po benedyktyńsku, włoskie (Jak gotować jajka w koszulce) 189

Jajka w koszulce po włosku (dla dwóch osób) 1 bułka typu kebab lub dwie okrągłe bułeczki pszenne  2-3 jajka 2 duże plastry włoskiego salami z pieprzem lub papryką (najlepiej pikantne) 4 plastry mozzarelli 4 plastry pomidora kremowy sos balsamiczny szczypiorek, pietruszka posiekane, do dekoracji Sos: 2 duże łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka siekanej(...)ćwiartki. Każdą połówkę opiecz krótko w tosterze. Na każdej ćwiartce/połówce bułki połóż plaster salami, na to po 2 plastry mozzarelli i gorące jajko. Na to plastry pomidora i sos w dowolnej ilości. Przykryj drugą ćwiartką (połówką) bułki i jedz, polewając sosem w razie potrzeby

Kuchnia Prezydentowej
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 210

Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone(...)buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku  Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku.  4. Bruschetta ze śledziem

SMYKWKUCHNI