Tradycyjna włoska wersja pomija krem ze śmietany, ale większość ludzi w krajach europejskich są przyzwyczajeni do podawania śmietany, śmietanki czy też kremów w formie sosów do makaronów. Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego wędzonego 1 natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 drobno posiekanej cebulki 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek makaron do spaghetti pieprz
ClauditteMissCookingPołączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze starcie(...)obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie. Teraz należy przygotować sos – do miski dodajemy śmietanę, wbijamy 3 jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Do sosu można ewentualnie dodać zioła, pietruszkę, szczypiorek czy starty ser żółty. Mi jednak odpowiada taka
Fabryka pomysłówrozpływa się w ustach, a danie ma swoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy(...)kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy się jak najdokładniej odsączyć bułkę z wody. Następnie bułkę mieszamy z mielonym i jajkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki lub kotleciki i układamy w koszyku do gotowania na parze. Gdyby kotleciki nie chciały się formować nalezy mięso podsypać
Kolizje Smakówdomówce, tym bardziej, że niedługo Sylwester ;) Sałatka pyszna, minimalizm składników nadaje jej lekkości, a w połączeniu z kremem z karczochów po prostu bajka! Składniki: 4 cytryny 3 jajka 2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal 1 ogórek 5 łyżek majonezu 1/2 pęczka koperku 2 gałązki natki pietruszki świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz cukier 1 pomidor krem z karczochów
Blondynka Gotujegroszek, ogórki, pieczarki i filety z pstrąga w sosie chrzanowym. Wyszło smacznie i ciekawie. Składniki: 1 puszka filety z pstrąga w sosie chrzanowym Graal 4 łyżki groszku z puszki 10 pieczarek marynowanych 3-4 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 7 jajek ugotowanych na twardo pieczarki, groszek i koperek zielony(...)dekoracji Przygotowanie: Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i całą zawartość łącznie z sosem fileta z pstrąga, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka przekroić na pół na wierzch nakładać łyżką sałatkę. Ułożyć na talerzu i udekorować
Ala piecze i gotujetuńczykiem, oliwkami i kaparami , pasta jajeczna z tuńczykiem i żółtym serem , pasta jajeczna z tuńczykiem . Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym - przepis: Składniki: 4 jajka "M" puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duży lub 2 mniejsze ogórki kiszone pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu opcjonalnie - ulubione kiełki Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym
Moje Qulinariawielkości. Po tym czasie wyjmujemy i od razu wkładamy je do zimnej wody. P odajemy z sol ą, majonezem, szczypiorkiem lub np. z sosami ( np. chrzanowym). Tak ugotowane jajka są bardzo dobre same w sobie, jak i stanowią wspaniały dodatek do różnych sałatek
Kulinarnie z Polką na Kresachłyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy z nutą curry: 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry(...)czasie dokładnie ją odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajko, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy bułkę wymieszaną z parmezanem. Ponownie mieszamy i toczymy ręką małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej
Poezja smakusałatkę: na 1-2 porcje sałata lodowa lub ulubiona mieszanka sałat 1 00 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 łyżka oliwy suszony tymianek i oregano 1-2 ugotowane jajka (żółtko powinno być lekko płynne) Paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni grillowej(...)rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę, posypując ją ziołami. Grillujemy z obu stron, aż będzie miękka. Na talerzu (półmisku) układamy sałatę, paprykę, odsączone kawałki tuńczyka i ugotowane jajko, przekrojone na pół. Całość polewamy sosem winegret. składniki na sos: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 ½ łyżki soku z cytryny 120 ml oleju rzepakowego szczypta soli szczypta pieprzu W szklanej
bistro mamaprzygotowałam z niej placki , które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia Na sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól Sposób przygotowania: Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać(...)stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polać placki i natychmiast podawać. Smacznego! Wyliczenia: dynia 3 zł jajko 0,7 zł cebula 0,3 zł mąka, olej, przyprawy 1 zł jogurt 1,3 zł czosnek 0,9 zł Koszt całego dania
Obiad za dychęjajek. 6. Żółtka, serek kanapkowy, kindziuk, drobno pokrojona gruszka, szczypiorek – metoda postępowania jak wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone wcześniej, szczypiorek, ser żółty i drobno pokrojony ananas. Jajka fajnie jest ułożyć na sosie z jogurtu, majonezu i koperku, a wkoło poukładać roszponkę, rukolę lub miks sałat. Kombinujcie z połączeniami, bo może się okazać, że najbardziej absurdalne zestawienia są tymi najsmaczniejszymi. Smacznego
ladykitchennich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe. Składniki na placki: -ok. 1,5 kg obranych ziemniaków -1 cebula -2 jajka -2 łyżki mąki pszennej -pieprz ziołowy -sól Składniki na sos: -ok. 30 dkg karkówki -ząbek czosnku -2 łyżki mąki -pieprz, sól -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej -woda Zaczynamy od przygotowania sosu. Mięso(...)mieszając. Przyprawiamy przyprawą warzywną i barbecue do smaku. Przelewamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 minut. Sos jest gotowy. Ziemniaki i cebulę przecieramy na tarce na drobnych oczkach lub w maszynie. Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę
Maminek kulinarnyniby słodkie, ale nie. Smaku i wyrazistości nadaje sos lub sok z cytryny, same w sobie też smaczne, ale na pewno inne ziemniaczane. Bardzo lekkie. W 100% nadają się na drugi dzień do pracy, nawet na zimno. Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 4 łyżeczki zielonej pasty curry 10 łyżek mleka kokosowego(...)łyżki posiekanej bazylii 2 szczypty chili lub mała świeża papryczka chili S&P olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry, mleko kokosowe i połowę kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/przepis bierze udział w konkursie (trzymajcie kciuki!). Pamiętajcie też – nie dajcie się nabrać na sos carbonara na śmietanie – prawdziwy włoski makaron z sosem carbonara nie opiera się na śmietanie, ale na… jajkach! Najlepiej też wykorzystać boczek guanciale albo pancettę, ale jeśli nie macie ich pod ręką w zupełności wystarczy zwykły surowy wędzony boczek (im chudszy, tym lepszy(...)więc uwaga – makaron z sosem carbonara zabiera Was prosto do Włoch! Składniki: 300-400g makaronu penne rigate Lubella 180 g boczku pokrojonego w drobną kostkę (guanciale, pancetta lub boczek surowy wędzony) 7 żółtek 1 całe jajko 120-130g tartego parmezanu lub pecorino świeżo zmielony pieprz czarny – do smaku pieprz biały – do smaku sól
Pociąg Do Kuchni