pomocą łyżeczki Jajka faszerowane nowalijkami na Wielkanoc: 4 jajka sól z pieprzem w młynku 1/3 ogórka pęczek rzodkiewek 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki 1 łyżka sosu wiosennego z koperkiem Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścinamy górną część i wydrążamy wyciągając żółtko. Odcięte białka wraz z żółtkami przekładamy do blendera, wraz z ogórkiem i rzodkiewkami, siekamy niezbyt dokładnie, powinno(...)widać strukturę warzyw. Posiekane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sos i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą widelca. Wydrążone połówki jajek napełniamy farszem warzywnym. Jajka na Wielkanoc układamy na półmisku z sałatami, każde jajko dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! The post Jajka faszerowane nowalijkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrybny można zastąpić dodatkową łyżką jasnego sosu sojowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki (dla 2 osób): 2 papryki żółte 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki kolendry mielonej(...)łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy na drobne kawałeczki,. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej
Tajskie smakikażdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 2 łyżki pokrojonego szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Filety razem z sosem przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Ogórki
Ala piecze i gotujeZapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut. Kolejne 2 równorzędne miejsca, a więc produkty Folwark dla Eweliny za jej donuty Składniki mokre: 2 szklanki obranego bobu 4 łyżki sosu sojowego 4 jajka 3/4 szklanki oleju ziołowego z suszonymi pomidorami 1/2 szklanki wody Składniki suche: 1 i 1/3 szklanka mąki pełnoziarnistej 8 suszonych pomidorów 4 łyżki tartego sera 1/2 łyżeczki sody
Z Kuchni Do Kuchnitego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Sałatka: Kilka liści sałaty
Fabryka pomysłówmajonezu 2 przeciśnięte ząbki czosku sól, pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 3 jajka Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki. Zdecydowanie polecam tą sałatkę do zjedzenia tego samego dnia(...)Cebule obrać i drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Teraz (najlepiej w przezroczystej misce) ułożyć warstwami: kurczaka, pory, kukurydzę, Ogórki z sosem, posiekaną cebulę i jajka. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem. Inspiracja: gregorhspeed.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniLekka sałatka z kolorowych, soczystych listków z gotowanym jajkiem i pysznym sosem. Na lunch albo lekką kolację będzie w sam raz. Na szczaw krwisty natknęłam się niedawno na targu. Zaintrygował mnie kolorem liści, które bardziej przypominają liście buraczka niż szczawiu zwyczajnego. Smak też jest inny - nie taki kwaśny jak się spodziewałam. Przyznacie, że w sałatce prezentują się bardzo ładnie. Zobacz
Smaczna Pyzamarchewka 1 pęczek naci z selera ( to zielone) pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany łyżka sosu sojowego 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Wbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać
pieprzny smaczekrazem dusić jeszcze przez kilka minut. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pieczarki i cebulę, gotować przez kilka minut. Zagęść sos mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju(...)Pulpeciki rzucić do sosu i pogrzać. Podawać z makaronem lub ziemniakami. Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej
Pasja Smakudanie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są różne, jednak oryginalnie ten sos przygotowuje się na jajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania. W skład mojej Carbonary wchodzi podsmażony boczek
Kraina Miodem Płynącagotuje sama :) nie trzeba za bardzo zaglądać :) Jeżeli zmielimy gotową masę łatwiej ją będzie formować w większe kotleciki :) Składniki: 200 g ciecierzycy (ugotowanej) 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 2 łyżki bułki tartej sól do smaku Sposób(...)przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy posiekaną cebulę wraz z sosem sojowym. W misce łączymy ugotowaną cieciorkę z cebulą, wbijamy jajko, przyprawiamy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki i smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano (na wolnym ogniu). Gotowanie ciecierzycy: dzień wcześniej zalewamy ją wodą w stosunku (minumim) 1:2, pozostawiamy
Kolorowy Przepisownikszybkie przekąski zawsze jest dobra pora! Czy to imprezowo, czy domowo czy świątecznie czy grillowo:) Jajko z tuńczykiem Proponowane składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 pomidory 1 ogórek 1 puszka tuńczyka kiełki rzodkiewki Składniki na sos: 1/4 szklanki(...)jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 2 łyżki majonezu sól, pieprz Składniki na sos dokładnie wymieszać. Pomidory pokroić w grube plastry, ułożyć na nich ćwiartki jajek, porcje tuńczyka, łyżkę przygotowanego sosu, plaster ogórka i kiełki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBardzo smaczne burgery. Jeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami. Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning składniki(...)burger 600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonej szczypta imbiru 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 40 g tartej bułki jajko sól, pieprz sos pomidorowy łyżka oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka gorczycy (zmielonej lub zgniecionej w moździerzu
Stare Garyselera 1 cebula 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wywaru grzybowego - może być z kostki 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki chrzanu gałka muszkatałowa Seler zetrzeć na tarce, cebulę poszatkować - wszystko to ugotować do miękkości w wywarze grzybowym razem z sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie dodać 3 roztrzepane jajka, roztopione masło
Jadło i czytadłołyżeczki cukru - 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego - mielone sansho (pieprz syczuański) - olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare: - 6 łyżek stołowych wina Mirin - 3 łyżki stołowe sosu sojowego - 3 łyżki sake (dałam białe wino) Sunomono z ogórka: - 1 duży ogórek szklarniowy - 40 ml octu ryżowego - 2 łyżeczki cukru - różowa sól himalajska - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru(...)posypania - 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego W garnku zagotowujemy wodę. Mięso – piersi drobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej
mojewypiekiinietylko