śledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :) zastawa
królestwo garówdomu pociągiem, trzymając na kolanach szparagową zdobycz. JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. /autorski;/ na 4 porcje pęczek świeżych białych szparagów 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam(...)zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko. Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzez chwilę przyglądały, a potem ze smakiem wszystko pozjadały. Trochę szkoda myszek, bo zjedzone zostały, ale one o tym doskonale wiedziały. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 6 ugotowanych jajek, 125 g bryndzy, kiełki brokułów, 12 ziarenek pieprzu czarnego lub zielonego, 1 pomidor koktajlowy, ser żółty w kawałku, 12 plasterków oliwek, pieprz zielony świeżo mielony, 12 liści szpinaku(...)ziarna kapary. Przygotowanie: Tuńczyka odcedzamy z nadmiary sosu własnego i mieszamy z bryndzą. Jajka przekrawamy po długości na połowę. Na każde jajko nakładamy tuńczyka z bryndzą. Myszkom z oliwek robimy uszka, z ziaren pieprzu oczka, a z kawałeczków pomidorka buźki. Z połowy liści szpinaku odkrawamy boki, tak aby powstały z nich ogonki. Na talerz nakładamy kiełki, na nich układamy myszki
Moniki SmakołykiŚwietny dodatek do dań głównych. Składniki 100 g ryżu 1 łyżka masła 2 jajka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Odcedzamy. Na maśle smażymy jajka (na sucho), dodajemy ryż, chwilę razem smażymy. Do ryżu dodajemy sos rybny
R'n'G KitchenLekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa jeśli lubicie mocno czosnkowe sosy)wymieszać(...)pokroić w plasterki. Ułożyć jako kolejna warstwę. Polać 3 łyżkami sosu Warstwa 4 – ser zetrzeć na tarce i ułożyć w kolejna warstwę. Osolić, popieprzyć i wlać resztę sosu. Warstwa 5 – jajka ugotowane na twardo i wystudzone drobno posiekać i ułożyć w wierzchnia warstwę sałatki. Posolić i popieprzyć Sałatka gotowa. Ładnie wygląda w szklanych miskach. The post Sałatka warstwowa z marynowanymi
Kulinarna Patilogiamielony czarny pieprz Sos: 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki oliwy z oliwek półtora łyżeczki musztardy sarepskiej półtora łyżeczki syropu klonowego Przygotowanie Ugotowałem jajka. Po obraniu pokroiłem na ćwiartki, doprawiłem solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowałem sos mieszając składniki w miseczce. Obrałem awokado, przekroiłem na pół, usunąłem pestkę. Miąższ pokroiłem na kawałki. Skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem(...)oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem także sokiem z cytryny. Ogórek i awokado wymieszałem z połową sosu. Na talerzu rozłożyłem sałatę , dodałem ogórki i awokado. Na wierzchu ułożyłem jajka i oliwki, polałem resztą sosu
R'n'G Kitchenkakao) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) W garnuszku topimy masło i czekoladę cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki "sos". Lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo, ciągle ubijając dodajemy "sos czekoladowy" (może być ciepły), miksując do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i miksujemy. Spód tortownicy(...)trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę serową. Po wyjęciu formy z piekarnika owijamy ją dwukrotnie folią aluminiową. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~1kg zmielonego trzykrotnie twarogu ~3 duże jajka ~100g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej (użyłam 70% kakao) ~szklanka cukru ~łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować
chili & sugarróżnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 10 białych szparagów 2 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta soli sos: 2 żółtka 2 łyżki masła łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ( opcjonalnie) pół(...)szparagach wlać łyżkę octu, poczekać aż się zagotuje. Łyżką zrobić delikatny wir i wbić do niego jajko. Gotować 2-3 minuty, aż białko się całkowicie zetnie a żółtko pozostanie płynne. Jako wyjąć z wody łyżką cedzakową i umieścić na szparagach. Całość polać sosem i udekorować bazylią i truskawką. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego
DefinicjaSmakuWielkanocnym stole, wszak jajo rządzi w ten dzień! Składniki: 3 jajka 1/2 brokuła kilka pomidorków koktajlowych tymianek, rozmaryn, bazylia po pół łyżeczki łyżka prażonych pestek słonecznika sos czosnkowy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na połówki. Brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidorki przekrawamy na połówki. Na talerzu układamy połówki jajek, pomiędzy układamy różyczki brokuła
Z Majeczką w kuchnikolendry, łyżeczka pół laski cynamonu cukier, sól Podanie: makaron ryżowy (grube wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny(...)ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki. Całość mieszamy, by składniki i smaki połączyły się ze sobą, po czym jemy :) Smacznego
Taste Of My Dayszklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić(...)Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bullioszklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić(...)Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
BullioSkładniki: Kotlety: 8-10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)mąkę, wszystko razem mieszamy na gładką masę. Formujemy kotlety, jeżeli ciasto bardzo się klei, możemy podsypać mąką. Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy razem z sosem. Z podanej porcji wychodzi około 6 kotletów. Inspiracją był przepis z bloga Choochla
Czerwona Porzeczkapozytywnie zaskoczycie swoją rodzinę lub gości. Zapraszam. Składniki: 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy(...)miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy
Słodkie okruszkiDodatek chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor obrać ze skórki(...)usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. -Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. -Wszystkie składniki ułożyć w dowolnej kompozycji na półmisku lub w salaterce. -Doprawić do smaku solą , pieprzemi skropić sosem sałatkowym. -Wierzch posypać orzeszkami
Zakamarki mojej kuchnipomidor 1/2 zielonego ogórka 4 łyżki kukurydzy 1/2 puszki zielonej fasolki 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 czerwonej papryki puszka tuńczyka w sosie własnym sos vinaigre (tym razem dodałam dość dużo musztardy) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam się przez telefon ;p Przyrządzamy sos (przepis tu ). Warzywa myjemy. Rozkładamy sałatę(...)talerze, polewamy lekko sosem. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy tuńczyka. Polewamy resztką sosu. Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego
Kitchens AlphabetWielkanoc to jajka, a jak jajka to dla mnie tylko sos tatarski, jakoś za chrzanem nie przepadam. Kiedyś bardzo często używałam kupnego sosu tatarskiego, ale kiedy pierwszy raz zrobiłam go sama to już wiem że żaden nie smakuje tak jak ten domowy zrobiony na własnoręcznie ukręconym majonezie. Do tego własne marynowane ogórki i grzybki i pełnia szczęścia gotowa. Uwierzcie
Bernika - moj kulinarny pamietnik