sos do jajek - 5296 przepisów (strona:220/354)

Pulpeciki drobiowe. 144

mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej* bazylia, papryka ostra mielona, szczypta soli Mięso i pozostałe składniki mieszamy razem dokładnie. W między czasie wstawiamy wodę na gaz i czekamy aż się zagotuje. Z mięsa formujemy kuleczki i wrzucamy do gotującej się wody. Kiedy pulpety wypłyną gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub wrzucamy do zupy

Moje-pitraszenie
Sezamowy majonez 270

byłoby go nazwać sezamowym sosem. Ma lekko brązową barwę i pobudzający zapach prażonego sezamu. Myślę, że jeśli nie lubisz tahini to nie ma sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki musztardy, np. od Primavika pół łyżeczki białego pieprzu sok z połowy cytryny 1 jajko 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki

MamaOskarka
Królowa sałatek - sałatka jarzynowa wg Ewy Wachowicz 16697

groszku konserwowego 5  jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu natka pietruszki sól pieprz Warzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować. Wystudzić. Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą

Jadło i czytadło
Naleśniki z grzybowym farszem 268

roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka,  mieszamy  i przygotowujemy ciasto do panierowania    Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej,  moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni. Podsmażamy na rumiano z obu stron.     Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym

Maminek kulinarny
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 212

możemy przygotować koktajle, sosy, dipy i kruszyć lód. Posiada również wyciskarkę do cytrusów i łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:) (ale na tarce zostały nieduże kawałeczki warzywa). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu.     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka

Mała Cukierenka
Kopytka 346

dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo sosem. Świetnie też smakują na słodko

prawdziwe jedzenie
Sycąca sałatka ziemniaczana 342

kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki. Podobnie postępujemy z awokado, zdejmujemy skórkę, rozdrabniamy. Brokuły i kalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki chilli dla chętnych. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sosy oraz przyprawy i mieszamy. Smacznego

Taste Of My Day
Kapuściany pasztet. 164

zupełnie kremowy. Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi. Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min. P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją  sosem z orzechami włoskimi

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z niespodzianką 183

jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować w mące,  wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut.   Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów. Sos zagęścić śmietaną, gdyby

Kuchnia Danusi
Placuszki z cukinii z fetą 281

feta , sos jogurtowo-ziołowy  lub   tzatziki .  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Placuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut  Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki

Kulinarne przygody Gatity
Slonce, kasztany i losos 203

niego posiekany koperek, jajko, pokrojonego w duza kostke lososia oraz 50ml smietany. Wszystko mieszamy i doprawiamy bialym pieprzem. Mieszanke ta rozkladamy na ciescie francuskim i zwijamy w rulon. Gotowa rolade przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego oliwa i wkladamy do nagrzanego wczesniej pierarnika do 200°C. Pieczemy przez 30 minut. Z pozostalej smietany robimy sos. Smietane przelewamy do garnuszka i lekko

Przysmaki Karolki
Sałatka z makaronu orkiszowego nadziana zdrowiem 333

zimno. Jego wysoką jakość zapewnia stała kontrola nad procesem tłoczenia. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany  OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy  Skworcu ser koryciński(...)vinaigrette Monini classico jajo na twardo mieszanka sałat – umytych i gotowych do spożycia herbatka owocowa classic  BiFix Najpierw filtrujemy wodę i gotujemy makaron fusilli al dente. Międzyczasie gotujemy jajka. Gdy makaron ugotuje się, przecedzamy go. Przelewamy filtrowaną wodą. Przekładamy do szklanej miski i dodajemy oleju lnianego, aby nam się nie skleił i aby tym zdrowym olejem dodatkowo nasiąkł

Z Kuchni Do Kuchni
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 207

mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy do niego mąki pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor. Jeśli(...)zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy go ze śmietaną, posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu posypaną szczypiorkiem tak, by można było je łatwo "pomaczać". ;) Święta nasza ojców mowo, Jakaż twoja moc, Że przetrwało polskie słowo Przez wiekową noc. M.Zientara-Malewska

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza na kalafiorowym spodzie 202

brązowego ryżu)  2 jajka gałka muszkatołowa pół łyżeczki soli Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i mielimy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do formy lub na papier do pieczenia. Wyrównaj brzegi i spód, tak aby uzyskać wgłębienie na sos. Podpiecz 30 minut

AZgotuj!
Caramelle z mozzarellą w pomidorach 142

kulkę sera, rozmąconym jajkiem smarujemy ciasto tak jak na zdjęciu, zwijamy w rulonik, przyciskamy w miejscu dookoła sera, a następnie zawijamy na boki jak cukierka. Odkładamy na oprószony blat kuchenny.  3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok. 2 minut, wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach, a następnie polewamy sosem pomidorowym. Podajemy na gorąco

Apetyczna babeczka
Złociste talarki ziemniaczane 215

szybko z mąkami, jajkiem i przyprawami (ciasto ziemniaczane ma tendencję do "rozpływania się"!).  3. Formujemy od razu małe, płaskie talarki, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na gorącą patelnię lub tackę. Smażymy lub grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Podajemy z łagodnym keczupem Pudliszki lub dipem ziołowym, pyszne są też z sosem zaziki. Ja jestem niepoprawną

Kuchnia Prezydentowej
Pasztet z kaczki 296

przestygnięciu wyjmujemy z sosu z duszenia i również blendujemy na gładko. Z upieczonej kaczki usuwamy skórę, mięso kroimy na mniejsze kawałki, po czym blendujemy – dość starannie, ale niekoniecznie tak gładko jak boczek i wątróbkę. Zblendowane składniki umieszczamy w jednej dużej misie. Urabiamy starannie i powoli na jednolitą masę, dodając w międzyczasie: roztrzepane 1 duże jajko, resztę soli, pieprz, gałkę muszkatołową

Kulinarna Pokusa
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 217

żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy

Smakowy Raj
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 218

drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i  łyzeczką musztardy kilka liści włoskiej kapusty obgotować 2 minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy  placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 207

kubka 2% -woda gazowana Jajko ubijamy na puszysto dolewając mleka. Dodajemy mąki, mieszamy intensywnie podlewając wodą gazowaną. Dodajemy tyle wody, by ciasto było spójne i lejące. Zapytacie jak lejące, też zapytałem i odpowiedź "ono jest tak lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana

BaRepas
Dietetyczna tortilla 208

sycący posiłek. Składniki: Tortilla: - jajko; - czubata łyżka jogurtu naturalnego; - 3 czubate łyżki otrębów owsianych; - sól, pieprz, ewentualnie dodatkowe zioła Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Patelnie rozgrzać. Wylać masę na patelnię i smażyć bez tłuszczu z obu stron na średnim ogniu. Farsz: - liść sałaty; - kawałek papryki czerwonej, zielonej, żółtej; - 2 rzodkiewki; - plasterek chudej wędliny; - 2 pomidorki; - kiełki - sos czosnkowy (jogurt naturalny+zmiażdżony

dom-agi.pl
Zapiekanka wszystko co mam 161

pieprzem. Jajka roztrzepać dodać do makaronu i jeszcze raz wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , i przełożyć wszystkie składniki . Na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego. Zapiekać w temperaturze 180 stopni  około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika .  Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny .  Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem

Sama słodycz i szczypta chili
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1414

zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte na jeden raz. Polecam Wam serdecznie, nie tylko na lunch. Tarta z porami i kurczakiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 125 g zimnego masła 1 jajko farsz: 380 g piersi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczaczki goujons- chicken goujons 986

Maczamy w jajku i na koniec w bułce tartej z obu stron. Kładziemy na gorący olej- smażymy z obu stron na złoty kolor- po 2-3 min na każdą stronę.Usmażone układamy na ręcznikach papierowych , aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kurczaczki gotowe. :) Kurczaczki podajemy z dipem czosnkowym- przepis tutaj  lub z innym ulubionym sosem. Polecam i życzę smacznego

Smaki Edyty
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 215

ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie: Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić

Walijskie Pichcenie
Golabki bez piòrek 200

mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy. ( Ryz mozna zastapic kasza ) Mozna dodac troszke smazonych grzybow...wszystko zalezy od naszej fantazji ... Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor. W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć. Sos nie musi byc pomidorowy

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania