sos do jajek - 5296 przepisów (strona:224/354)

Pulpeciki drobiowe. 112

mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej* bazylia, papryka ostra mielona, szczypta soli Mięso i pozostałe składniki mieszamy razem dokładnie. W między czasie wstawiamy wodę na gaz i czekamy aż się zagotuje. Z mięsa formujemy kuleczki i wrzucamy do gotującej się wody. Kiedy pulpety wypłyną gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub wrzucamy do zupy

Moje-pitraszenie
Klopsiki w sosie koperkowym 117

maszynce. Do mięsa wrzucić jajko, sól, pieprz, len,utartą marchewkę, cebulę drobniutko pokrojoną, wyciśnięty czosnek i wlać wodę. Dobrze wyrobić. Można to zrobić mikserem. Formować małe klopsiki i piec na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu z dwóch stron wlać wywar dodać liść i ziele, dusić jeszcze ok 15 min, wlać śmietankę i pokrojony koperek, zredukować sos. Dodanie lnu powoduje

harrisa
Sezamowy majonez 209

byłoby go nazwać sezamowym sosem. Ma lekko brązową barwę i pobudzający zapach prażonego sezamu. Myślę, że jeśli nie lubisz tahini to nie ma sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki musztardy, np. od Primavika pół łyżeczki białego pieprzu sok z połowy cytryny 1 jajko 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki

MamaOskarka
Kotleciki ziemniaczane z twarogiem. 164

oraz twaróg. Dodać całe jajko, wsypać kaszę manną, mąkę oraz przyprawić solą i pieprzem. Masa nie może być zbyt gęsta bo kotleciki wyjdą twarde. Z przygotowanej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, następnie obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubioną surówką, sosem mięsnym lub sosem beszamelowym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Królowa sałatek - sałatka jarzynowa wg Ewy Wachowicz 16636

groszku konserwowego 5  jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu natka pietruszki sól pieprz Warzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować. Wystudzić. Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą

Jadło i czytadło
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 155

ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym. Sos: 2 łyżki oleju

Czerwień i błękit
Kluski śląskie 194

maki pszennej i 1 jajko. Całość zagniatamy na jednolitą masę. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę, którą solimy. Dodajemy do niej 2-3 łyżki oliwy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i robimy w nich dziurkę. Wrzucamy do wrzątku. Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 3 minut.Podajemy z naszymi ulubionymi sosami. Ja podałam z gulaszem

tojestpyszne.blogspot.com
WegeBurgery z karmelizowanymi na słono szaronami 116

sytuację uratuje dodanie jednego jajka i odrobiny mąki. Składniki: WegeBurgery (porcja na ok 12 dużych burgerów): 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1/2 szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu wyjdzie jej ok 1 i 1/2 szklanki), 1/2 szklanki prażonego sezamu, 1/2 szklanki prażonego słonecznika, 1 duża marchew, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pokrojonej natki

Pełna Lodówka
Naleśniki z grzybowym farszem 228

roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka,  mieszamy  i przygotowujemy ciasto do panierowania    Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej,  moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni. Podsmażamy na rumiano z obu stron.     Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym

Maminek kulinarny
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 168

możemy przygotować koktajle, sosy, dipy i kruszyć lód. Posiada również wyciskarkę do cytrusów i łatwo zakładany pojemnik robota kuchennego ze specjalnymi tarczami do krojenia, siekania, szatkowania i rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:) (ale na tarce zostały nieduże kawałeczki warzywa). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu.     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka

Mała Cukierenka
Kopytka 307

dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo sosem. Świetnie też smakują na słodko

prawdziwe jedzenie
Sycąca sałatka ziemniaczana 305

kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki. Podobnie postępujemy z awokado, zdejmujemy skórkę, rozdrabniamy. Brokuły i kalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki chilli dla chętnych. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sosy oraz przyprawy i mieszamy. Smacznego

Taste Of My Day
Kapuściany pasztet. 126

zupełnie kremowy. Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi. Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min. P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją  sosem z orzechami włoskimi

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z niespodzianką 142

jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować w mące,  wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut.   Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów. Sos zagęścić śmietaną, gdyby

Kuchnia Danusi
Placuszki z cukinii z fetą 243

feta , sos jogurtowo-ziołowy  lub   tzatziki .  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Placuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut  Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki

Kulinarne przygody Gatity