sos do jajek - 5296 przepisów (strona:231/354)

Czekoladowy tort z czereśniami 191

czereśniami Wyjątkowo czekoladowy, pyszny tort z dodatkiem wakacyjnego smaku czereśni. Mocno czekoladowe, wilgotne, ciągnące ciacho- przygotowane według sprawdzonej angielskiej receptury (Old Fashioned Chocolate Cake), przełożone bitą śmietanką, oblane czekoladowym sosem ganache, a na wierzchu wygrzane w lipcowym słońcu czereśnie. Macie jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że to musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak lata na talerzu(...)SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej

Domowe Torty
Szarlotka z solonym karmelem 138

łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki mąki Dodatkowo: 1/4 łyżeczki płatków soli morskiej cukier perlisty 1 roztrzepane jajko Przygotowanie: Solony karmel:  W rondelku mieszamy wodę z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Dodajemy masło i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Kontynuujemy gotowanie na średnim ogniu(...)natychmiast, ale powoli dodajemy śmietanę (uwaga, bo mieszanina szybko zacznie parować i "bąbelkować"). Karmel dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia. *Z podanych proporcji otrzymamy więcej sosu karmelowego niż potrzebujemy do szarlotki (dzięki większym proporcjom łatwiej uniknąć spalenia). Resztę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Kruche ciasto:  Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 174

duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa Chumeli Suneli, sos sojowy Papryki, cebulę i cukinię kroimy w grubsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią pokrojone warzywa. Przesmażamy ok. 5 minut(...)dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem. Danie jest gotowe :) Teraz czas na ziemniaki. Składniki: 1/2 kg ziemniaków na frytki 2 jajka mąka pszenna mąka ziemniaczana maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy

vegetanie
Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowo - warzywnym 131

Dziś na obiad miały być mielone. Ale tak sobie pomyślałam, że dawno nie było żadnych klopsików. No i jak pomyślałam to postanowiłam zrobić. Oczywiście zapomniałam, że

Ewa w kuchni
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 131

ręką. Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie. Składniki masy mięsnej: pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki), 3 łyżki zimnej wody , 2 łyżki bułki tartej , 1 jajko , 1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko, 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę, 3 większe ząbki(...)wyłożyć w niej nafaszerowane połówki papryki. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 -180 stopni na około 30 -40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym. Składniki sosu: niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć świeżych), 3 średnie pomidory , 1 mała cebula , 3 ząbki czosnku , 2 - 3 łyżki masła , sól , pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grissini z makiem - włoskie paluszki 110

ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży płaska łyżka cukru trzcinowego pół łyżeczki soli 3,5 łyżki oliwy z oliwek łyżka maku jajko do posmarowania

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jagodowe z kruszonką 137

jednym jajku. Miksuj masę na puszysto. W drugiej misce przesiej mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym

codojedzenia
Warzywne calzone 148

Dodać jajko, wymieszać. Dolać ciepłą wodę/mleko, wymieszać i dodać olej. Wyrabiać ciasto i dodawać mąkę krupczatkę, tak długo, aż nie będzie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut w misce przykrytej ścierką. Farsz: - 1 mała cukinia - 1 duża, czerwona cebula - 3 pomidory obrane ze skórki - 2 garści ugotowanej fasolki szparagowej - kilka pieczarek - 1 mozarella Sos: - jogurt naturalny

Corner With Recipes
Tort makaronowy bolognese 152

sosie pomidorowym. Zapieczone pod serową pierzynką. Osoby dbające o linię, proszę przymknąć oczy :) Inspiracja zaczerpnięta z jednej z kobiecych gazet. Składniki na 4 porcje (tortownica o średnicy 21 cm) : 100 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 450 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g makaronu penne 4 jajka 2 łyżki koncentratu

Moja Galeria Smaku
Racuszki dyniowe z kiełbasą 117

jajka, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżka masła, sól do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Dynię obrać, usunąć pestki drobno posiekać blenderem. Kiełbasę również drobno posiekać lub zmielić, a żółtka utrzeć z masłem. Połączyć wszystkie składniki, dodać ubitą pianę z białek, posolić do smaku i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i podawać z dodatkiem sosów np. pomidorowym

Tradycyjna Kuchnia
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 2 175

pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad 8 euro, ale danie jest naprawdę duże i moim zdaniem warte swojej ceny. Nie można opuścić Grecji bez spróbowania tej propozycji :) TOM &JOHN Już sama nazwa wskazuje, że Anglicy znajdą tu coś dla siebie. Śniadania w stylu jajka, bekon

Mój Smak na Życie
Klopsiki z kozim serem 41

jajko. Doprawiamy do smaku.Ser kroimy w kosteczkę i  wciskamy w środek uformowanych klopsików.Mięso obtoczone w mące obsmażamy z każdej strony.Do gotującego bulionu wrzucamy klopsiki i gotujemy przez 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.Wyjmujemy je z garnka i dodajemy do niego pomidory-miksujemy całość na gładką masę.Wkładamy mięso do środka i gotujemy w sosie ok.10 minut. Smacznego

Wielki apetyt
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 181

zredukowania sosu. Chrzanowa surówka z marchwi: kilka marchewek 3 czubate łyżeczki jogurtu typu greckiego (można oliwę; chodzi o dodatek tłustego składnika, by witamina A z marchwi mogła się rozpuścić) 2-3 czubate łyżeczki tartego chrzanu Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i chrzanem. Tempura (w ostatniej chwili): środkowe listki selera naciowego jajko ok. łyżki

Weekendy w domu i ogrodzie
WIOSNA WIOSNA ,ACH TO TY -SAŁATKA 131

jajka pokroić w ósemki. Oczyszczone rzodkiewki i ogórek pokroić na cienkie plasterki.Umyty i osuszony szczypiorek pokroić drobno. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać  łyżkę  lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem

w mojej kuchni