Pyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć powstały sok do szklanki - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk i szczypior(...)solą pieprzem - Dodać mąkę i skrobię która osadzi się na dnie szklanki wszystko razem wymieszać doprawić smażyć na oleju - Podawać z śmietaną lub dowolnym sosem
W królestwie smaków Beatykolendrą (Kamis) 1 łyżeczka oleju rzepakowego tortilla pszenna 1 pomidor 1 mały por 1 jabłko 1 łyżka majonezu tymianek Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, zamoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni ( z kawałkiem papieru do pieczenia położonego na rozgrzanym oleju). Gdy rybka jest już rumiana z obu stron ściągamy ją z patelni. Pora(...)majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy. Tortillę zwijamy wg. własnych upodobań i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpszennej 2 jajko 1/4 łyżeczki soli 0,5 kg truskawek cukier Truskawki obrać z szypułek, opłukać,osuszyć, i pokroić na 4, pocukrować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy(...)chwilę turlać w dłoni podsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wkładać partiami knedle. Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze sosem ze zmiksowanych truskawek z cukrem
W kuchennej krainiestówkę w dawno nie noszonych spodniach? Albo chociaż dyszkę? Pamiętacie tę radość? Taką samą odczuliśmy, gdy w przepastnych przestrzeniach zamrażalnika znaleźliśmy paczkę zamrożonych latem malin… Przyrządzony z nich sos świetnie dopełnił leciutki sernik z ricotty. Gdyby przyszło Wam jednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę i „nie grzejcie zamrażalnika(...)mrożonkę. składniki: 100 g ciastek (np. herbatników) 1/4 kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki 36% 4-5 łyżek cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka malin garść płatków migdałowych wykonanie: Ciastka kruszycie w robocie kuchennym. Masło klarujecie, studzicie i dodajecie do ciastek. Na koniec wlewacie 2 kieliszki amaretto. Mieszacie
GRUBY WAŁEKDzisiaj przedstawiam ciekawą propozycję dla najmłodszych. Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony SOS rodzice, a podesłała mi go czytelniczka, Pani Ola :) Ciasteczka w konsystencji przypominają bardziej placuszki niż ciasteczka, są mięciutkie i nie za słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami(...)ogóle nic nie dodawać. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-24 ciasteczka: 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko kawałki gorzkiej czekolady lub inne ulubione dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Kaszę gotujemy na sypko wg. zaleceń na opakowaniu. Przelewamy dużą ilością zimnej wody i dokładnie odcedzamy. Dodajemy cukier, mąkę
My Culinary Artokoło 20 sztuk: 25 dag chudego twarogu 6 łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżeczki czubrycy 1 łyżeczka wegety 10 listków bazylii sól, pieprz Bazylię drobno kroimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, najlepiej malakserem lub mikserem. Powstanie gęsta masa. Gotujemy wodę z solą (jak na makaron) i na gotującą się wodę łyżką nakładamy kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek(...)mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego
Humanistka w kuchnibardzo drobno posiekanymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy. Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do małej tortownicy ( u mnie 12 cm) ze spodem(...)suchego patyczka! ) DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy. Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia
Ostra na Słodkołyżeczki niepełne szafranu - 5-6 łyżek wody - 140 g szynki gotowanej , pokrojonej w paski - 175 g śmietany słodkiej 12% lub tłuściejszej - 50 g startego parmezanu - sól, pieprz - 2 żółtka jajka Nastaw duży garnek z wodą, przynajmniej 3 litry wody , solimy.Gdy się zagotuje wrzucamy makaron na 10 min . ale sprawdź dokładnie na opakowaniu. W tym czasie dwie łyżeczki szafranu zagotuj(...)Pokrój szynkę w cienkie, drobne pask i. Zetrzyj parmezan i naszykuj śmietanę oraz oddziel żółtko od białka. Białko możesz wykorzystać dodając je do jajecznicy lub ciasta. Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę, parmezan, pieprz i szczyptę soli do szafranu z wodą na patelni. Na wolnym ogniu zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 6-7 min. MIESZAJ Co chwila mieszaj
Pasje JolkiBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste(...)rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino
Moja smaczna kuchniaMateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i lubczykiem. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół(...)kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Lubczyk
Moje domowe kucharzenieSkładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na krem budyniowy: 2op. budyniu śmietankowego 0,5litra mleka 0,5 szklanki cukru pudru 250g masła Składniki na krem śmietankowy: 200g śmietanki kremówki 30% 2 śmietan fixy 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika(...)żelu czerwonego (do wykończenia) Dodatki: 200g dżemu truskawkowego Banan 100g borówek 2 rurki z kremem Sos czekoladowy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką
Emcia Pichcirzepakowy 2 spore garście szpinaku 10 pomidorków cherry 5 rzodzkiewek Boczniaki umyć i osączyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Jajka roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Boczniaki panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować sałatkę. Pomidorki i rzodkiewki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać ze szpinakiem. Wszystkie składniki(...)sałatki użyłam olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujejajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Farsz: 100 g żółtego sera 150 g szynki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą(...)każdy naleśnik nałożyć ser, szynkę i złożyć w trójkąt lub zwinąć . Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące z ulubionym sosem lub ketchupem. naleśniki z serem i szynką
O kuchni z uczuciemKulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które(...)poprzedniego. W podanym poniżej przepisie wykorzystuję dużo ziół. Można je oczywiście zmieniać według własnego uznania. Składniki: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka czubricy 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka imbiru sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić
Mama GotujeSuflet serowy robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że pierwszy raz może być obarczony sukcesem. Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2
Humanistka w kuchnipieprz, 4 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka ) 25 ml czerwonego wytrawnego wina przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy ) 1 średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill(...)się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu. Smacznego
Gaździnka warzyObrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieram na drobno (żeby było szybko i sprawnie robię to w sokowirówce - po skończonym tarciu łączę miąższ z powstałym sokiem). Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, łyżkę mąki oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Na rozgrzany olej nakładam masę ziemniaczaną i rozprowadzam aby powstał cienki placek, na którym układam plaster mięsa(...)warstwą masy ziemniaczanej . Smażę około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki układam na blaszce i wkładam do piekarnika z termoobiegiem, aby były ciepłe zanim usmażę pozostałe. Podaję z sosem pieczarkowym. Smacznego
Magiczna kuchnia Dariiopłukać i zetrzeć również na średniej tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i selera opłukać i posiekać. Wszystkie warzywa dodać do ziemniaków wraz z jajkami, mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;) Placki(...)mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki, gdyż wolę placki bardziej jarzynowe niż mączne. Takie placki podaję najczęściej z kwaśną śmietaną, czasem z sosem czosnkowym lub mięsnym, albo gulaszem. Na lato polecam jednak najzwyklejszą śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy smakują jak wakacje u babci :) Smacznego! Zapraszam Was do wzięcia udziału w tym konkursie
Codzienna kuchnia niecodziennawszystkie składniki, miksuję i odstawiam na 10-15 min. Krem serowo-cynamonowy 1 jajko 40g cukru 1 cukier wanilinowy 1 cukier cynamonowy 100g śmietany 12 lub 18% 400g twarogu Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram przez kilka minut. Następnie dodaję ser i śmietanę. Wszystko miksuję na puszystą masę. Naleśniki smażę na patelni z obu stron na złoty kolor(...)Naleśniki nadają się od razu do zjedzenia lub też można podsmażyć je na maśle lub zapiec w piekarniku. Można również do farszu zamiast cukru cynamonowego dodać rodzynki lub zrobić sos malinowy lub truskawkowy. (przepis niebawem na blogu
Olikowa kuchniagdzieś kieruje mnie myślami do dalekich krajów- ciepłych krajów, do słońca. I wymyśliłam, że zrobię pierożki ze słonecznym nadzieniem, z dużą ilością mango, serkiem Papaja Curry w ociekającym aromatem sosie z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem, na bazie cydru, polskiego miodu i oliwy z oliwek, całość dopełniła czarnuszka. Danie jest tak wyśmienite, tak zupełnie inne, zupełnie nowe smaki i aromaty. Uwielbiam eksperymentować(...)dodajemy tyle aby zagnieść ciasto, w zależności od wilgotność w kuchni) - 1/4 łyżeczki soli farsz: - 1 serek Arla Apetina Papaja i Curry - 1 dojrzałe i soczyste mango - 1 jajko małe - 2 czubate łyżki kaszy manny instant - 1 łyżka bułki tartej - sól do smaku Całość miksujemy blenderem na gładką masę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki Wykonanie: Na stolnicę wysyp
SMYKWKUCHNImaszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy. Masa serowa Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Pieczenie Do każdej papilotki (o średnicy 5 cm) włóż 1 łyżkę masy makowej i zalej czubatą(...)się zetnie. Solony karmel Podczas pieczenia przygotuj solony karmel. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Na każdy serniczek wylej cienką warstwę karmelu i udekoruj orzechami pekan. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia
Food Squarejakże mogło by być inaczej) w kuchni francuskiej. Na początku wieku XX popularnym daniem został ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana z sosem tatarskim. Pierwsze wydanie gastronomicznej encyklopedii „Larousse Gastronomique” maksymalnie skróciło nazwę dla tego dania i pozostało dobrze nam dzisiaj znane „steak tartare”. Tatar jest jedzony pod każdą szerokością geograficzną. Chilijczycy(...)kuchniach Dalekiego Wschodu – Koreańczycy jedzą np. yukhoe. Jedni lubią go z musztardą, inni potrafią niemiłosiernie zalać go Maggi. Amerykanie podają go często z „sunny side up” czyli z jajkiem sadzonym. Ja nie jestem fanem zabijania smaku mięsa, tylko jego podkreślania. Ta ilość dodatków zawartych w przepisie idealnie współgra z befsztykiem swoją kwaśnością, słonością i słodyczą. A dodane do tatara
Karo in the Kitchensałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie koniecznie typowo grillowe. Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem(...)przepis na frykadelki można znaleźć w książce od Dobrej Kiełbasy: KLIK FRYKADELKI: 1 czerstwa bułeczka 1 cebula świeża natka pietruszki 500 g mieszanego (wołowo-wieprzowego) mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę odciskamy z wody
Marder&Marder Manufacturedodatkiem do ciast, babek, tortów i ciasteczek, używa jej się do wyrobu większości słodyczy, w tym lodów i czekolady. Specyfikiem tym można przyprawiać także słone dania – znakomicie ożywia on sosy podawane do ryb, mięs (szczególnie cielęciny) czy niektórych owoców morza. Aromat wanilii idealnie zazębia się z cynamonem, goździkami i kakao. doskonale sprawdzi się we wszystkich potrawach, w których dodaje(...)zmielone w całości strączki waniliowe. Nie zawiera ona dodatków cukrów, barwników ani konserwantów. Składniki (porcja): 5 łyżek otrębów żytnich z zarodkami Skworcu 0,5 łyżeczki mielonej wanilii Skworcu jajko 180g sera białego chudego 0,5 szklanki mleka Stevja (w pudrze) wg. smaku truskawki jako dodatek Sposób przygotowania: Mleko, otręby, wanilię, mieszamy, a następnie przekładamy na teflonową patelnię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: Ciasto 250 g mąki 250 ml wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie(...)grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Sos Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Na patelnię wsypać cukier podgrzewać do momentu aż zrobi się jasny karmel, dodać masło skórkę z pomarańczy i soki. Gotować na silnym ogniu około 3 minut. Naleśniki
O kuchni z uczuciemdużej łyżki. Dobrze rozgrzewamy i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu jak omlet francuski podsuwając delikatnie masę jajeczną od skraju patelni do środka. Czynność tą powtarzamy, aż jajka będą już dobrze ścięte pod spodem. Potrząsamy od czasu do czasu patelnią, aby omlet nie przyklejał nam się do spodu patelni. Teraz czas na dodanie pieczarek i sera bałkańskiego pokruszonego(...)koniec wysypujemy garść roszponki. Jeszcze na chwilę przykrywamy omleta, aby roszponka zmiękła. Wystarczy 2-3 minuty. Omleta zsuwamy na talerz i kroimy jak pizzę. Podajemy z surówką i sosem salsa. Surówkę zrobiliśmy oczywiście z pozostałej części roszponki, do której dodaliśmy 2 rzodkiewki, 1/4 rzodkwi lodowej, 2 łyżki kukurydzy, połowę szalotki i 6 pokrojonych w kostkę winogron. Wszystko polaliśmy oliwą
vegetanienaleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane. Do innego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni(...)pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli
Kto ugości moich gości?Idealne na chłodny jesienny wieczór, akurat taki jak dzisiaj, czyli początek lipca... :( Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni, w pierogach z sosem karmelowym (to przysmak zapożyczony z jednej restauracji z Brzegu), w kompocie wigilijnym. Wydaje mi się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre(...)śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe. murzynek (piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm) 3/4 kostki margaryny 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 słoika powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu Margarynę, cukier, mleko, kakao razem
bistro mamaczystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków. Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu(...)celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwy Na każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowego. Smacznego
Stare GaryDrożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym... Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło(...)dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :) Bułeczki: * dynia- 1/2 kg * mąka pszenna- 200 g * mąka orkiszowa- 180 g* * drożdże świeże- 35 g * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 80 g * mleko- 125 ml * masło- 75 g * sól- szczypta Masa budyniowa: * budyń- 1 opakowanie * mleko- 350 ml Polewa: * śmietana 18%- 250 ml * cukier puder trzcinowy
Kraina Miodem Płynącamiękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino miało nadać im wytrawnego smaku. Bułkę namoczyć w wodzie i odciśniętą dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić. Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć(...)sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład. Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie i delikatne. Smacznego! Szczerze polecam suszone śliwki Kresto . Są miękkie i delikatne w swojej strukturze, pięknie pachną. Czasem zdarzało mi się kupić takie, które były twarde
Codzienna kuchnia niecodziennapojawiły się gorące zupy, czosnkowa i z owocami morza. Obydwie aromatyczne, gęste i bardzo smaczne. W tej z owocami morza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla(...)krewetki i małże. Jak widać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny
Kulinarne przygody GatityPostanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się(...)obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły na obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus” z ziołami prowansalskimi Drobno pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię teflonową i na małym ogniu odparowujemy z nich wodę
Gotuj z Misiem