sos do jajek - 5296 przepisów (strona:249/354)

Szarlotka z patelni z sosem czekoladowym. 178

przedszkola i on przejmuje kontrolowane dowodzenie. Planów ogrom, pomysłów jeszcze więcej. Zaczęliśmy od śniadania. Bąbel wymyślił sobie racuszki. Ja poszedłem trochę dalej; nie byłbym sobą. Czego użyłem? Do ciasta: -jajko -1/4 szklanki mleka -4 łyżeczki kopiaste mąki TYP500 -łyżeczka oliwy -mała garść cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy na jednolitą, lejącą masę. Smażymy do zrumienienia(...)składniki na jedną porcję, możecie dodać mąki i mleka, by zrobić tego więcej. Masa: -starta połówka jabłka -cukier -pół łyżeczki masła Jabłka podsmażamy na maśle, zasypujemy cukrem, karmelizujemy. Sos: -dwie kostki czekolady -1/2 małej łyżeczki masła Czekoladę roztapiamy z masłem, mieszamy. Z ciastka wykrawamy równe okrągłe placuszki, przekładamy jabłkami, posypujemy cukrem puderem i polewamy sosem. Nie zdążyłem bąblowi życzyć

BaRepas
Kopytka, czyli kluski ziemniaczane 141

Początkowo nie zauważyłam, ale dzisiaj po przyjściu do pracy wzbudziłam zaciekawienie.. ;-) A teraz coś na kolację .. Ulubione.. nie tylko moje ;-) kluski kopytka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 , 5 kg ziemniaków Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować, wystudzić  a następnie  zmielić lub przepuścić przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić.Z gotowego ciasta formować paski(...)czasie rolowania ciasta na paski podsypywać mąką. Zagotować wodę i posolić. Wrzucać kluski na wrzącą wodę. Gotować od chwili wypłynięcia 3 minuty. Podawać na gorąco ze skwarkami, sosem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kurczak w Cieście Naleśnikowym 526

smakuje wyśmienicie, a ponadto efektownie wygląda. Kurczak w Cieście Naleśnikowym - Składniki: 2 piersi z kurczaka vegeta pieprz czosnek w proszku ciasto: szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody jajko szczypta soli szczypta pieprzu łyżka oleju łyżeczka octu Kurczak w Cieście Naleśnikowym - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mięso "smarujemy" niewielką ilością vegety, czosnku i pieprzu. Odstawiamy(...)przygotowanym cieście i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor w głębokim oleju (po ok. 4 min.). Gotowe kurczaczki podajemy np. z frytkami oraz dowolnymi sosami. Moje posty

Słodka Strona
346. 142

Śmierć jest łatwa, prosta, życie jest trudniejsze.”  Naleśniki* z ricottową chmurką**, borówkami,jagodami i miodem *Julii Child z dodatkiem cynamonu **ubite jajko+ricotta  Nie lubię takiej pogody. Jest taka nijaka. Niby jest ciepło, ale nie, aż tak bardzo, duszno, tak jak by za chwilę miało zacząć padać, nie jest wystarczająco chłodno by pójść biegać mimo(...)najlepiej co Ci w ten dzień wychodzi to spanie. Pomimo praktycznie całej przespanej nocy, przespałabyś drugie tyle w dzień. A może tak owsiankę?  cynamonowa owsianka z borówkami, sosem jagodowym i czekoladowym Nie umiem sobie wyobrazić jaki to jest ból, jak bardzo ma się wtedy ochotę krzyczeć, ale nie jest się wstanie. Jak bardzo człowiek ma ochotę wbić sobie palce

More food, love and dreams
Sałatka Kijowska 124339

masła  100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :)  Ale już się poprawiam i dziele się(...)typowa warstwowa sałatka, która wyróżnia się brakiem jakichkolwiek przypraw. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to składniki naprawdę dobrej jakości, ponieważ to one odpowiadają za smak całości. Masło zamrozić. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać na drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić. Sałatkę przygotować

Świat Domowej Kuchni
Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki. 237

ew.sól i pieprz ) - przyprawa do pizzy - kilka plastrów szynki - ser żółty ok.10-15 dkg - kawałek czerwonej papryki - kilka pomidorków koktajlowych - zielona cebulka - olej do smażenia Wykonanie Mąkę, mleko,wodę, jajko i proszek do pieczenia miksuję jak na ciasto naleśnikowe z tym, że jest ono dużo gęstsze. Do ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę szynkę, paprykę,cebulkę i pomidorki plus starty(...)ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu. Smacznego :) Przepis pochodzi z tej strony z delikatnymi zmianami

Kuchnia z widokiem na ogród
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 144

szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy  200 g suszonych pomidorów na słońcu bez zalewy  1 jajko  sól  pieprz cytrynowy  1 mały ząbek czosnku  Sposób przyrządzenia:  Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki.  Soczewicę namoczyć w zimnej(...)krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi.  Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia.  Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym posypane pomidorkami lub podsmażone na masełku. Smacznego

pieprzny smaczek
Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne ) 181

Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta 2 jajka 100-120 g sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące(...)papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory - smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając. Odstawić sos do wystygnięcia. Zimny sos pomidorowy zmiksować z serem ricotta i jajami - dopraw do smaku. Ser zetrzeć na tarce. W naczyniu do zapiekania, średnicy około

kolorowotorcikowo
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 216

pierwszy jadłam u mojej nieżyjącej już teściowej, Babci Heleny, która wychowała się na Kresach, w okolicach Mińska. Babkę ziemniaczaną zwano u niej w domu "tarciakiem" i jedzono z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. Pamiętam, że gdy pierwszy raz zobaczyłam to danie jakieś 15 lat temu, nie spodobała mi się ani jego forma, ani wygląd. Po raz pierwszy upiekłam(...)ziemniaków, obranych i opłukanych 1 cebula czerwona 2 cebule białe 200 g boczku pokrojonego w kostkę kilka suszonych grzybków namoczonych wcześniej i pokrojonych w kostkę 2 jajka 2 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżki majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta płatków chili sól, pieprz (dość sporo, bo ziemniaki

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki żytnie z nadzieniem kokosowym i jagodami 142

Mamy sezon na jagody, więc zdecydowałam się podać naleśniki z orzeźwiającym musem z tym owoców. Oczywiście w wyborze dodatków obowiązuje pełna dowolność :) Naleśniki :   100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy  Twarożek kokosowy: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych   Dodatkowo(...)jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Jagody zmiksować na mus. Twarożek wymieszać z jogurtem i wiórkami. Na jeszcze ciepły naleśnik nałożyć nadzienie, złożyć na pół, polać sosem jagodowym i jogurtem naturalnym. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 142

drożdży -garść cukru -posiekany świeży szczypiorek -jajko -duża szczypta soli Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy widelcem z solą, wbijamy jajko i dolewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto dodając szczypiorek. Formujemy walec i odkładamy pod ścierką na 30 minut. Po tym czasie, nacinamy ciasto na 4 części, z każdej układamy mniejsze wałki(...)przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać.  Sos: -pół cebuli posiekanej -kawałek pora posiekanego -wino białe półwytrawne -ser starty długodojrzewający -kostka serka topionego -śmietana 12% -masło -sól, pieprz Na maśle szklimy cebulę i pora. Solimy i pieprzymy, podlewamy

BaRepas
Krokiety 152

dodajemy starty ser. ( jak zwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę(...)dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy

upichcic
Ryba w cieście 176

godzinę.    W tym czasie przygotowujemy ciasto. W szklance rozcieramy drożdże z cukrem i łyżką ciepłej wody. Nie muszą rosnąć.    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże. Miksujemy.    Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku. Mieszamy i ciasto mamy gotowe.    Na patelni z olejem smażymy na rumiano(...)zapiekło. Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.    Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.    Ryba jest gotowa. Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 151

Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem. Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód. Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci. Ostudzić w uchylonym(...)zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować.  Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe jeżyny rozłożyć na tarcie, polać sosem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego! Ja wiem, że temat psich kupek może nie za bardzo pasuje do kulinarnego bloga. Ale moim zdaniem to temat

Pożeraczka, czyli raz adobrze