sos do jajek - 5296 przepisów (strona:245/354)

Kluski z serem 168

Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :) ~  Kluski z serem podane z wiśniami ~ Składniki: 200g mielonego twarogu 2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa) 1 jajko 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + dowolne dodatki, pasować będą zarówno słodkie jak i wytrawne  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę(...)minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerz. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy dodatki i pałaszujemy. Kluski świetnie będą smakować z pysznym  sosem wiśniowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy 208

łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika karmelizowane gruszki: 3 gruszki 4 łyżki cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo: 2 łyżki masła Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Chałkę maczać w masie jajecznej z obu stron tak, żeby dobrze nasiąknęła. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle(...)gorącej patelni rozpuścić cukier, dodać kremówkę i przyprawę do piernika. Gdy masa nabierze karmelowej barwy, dodać gruszki, smażyć kilka minut. Na talerzach układać kromki chałki, obok gruszki, polać pozostałym sosem. Podawać ciepłe. Smacznego! Jeszcze tylko dwa tygodnie! Wiem, że jestem już nudna, ale naprawdę nie mogę się doczekać - wyjazd do Polski zaprząta wszystkie moje myśli. Jeszcze troszkę i zacznę się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka z majonezem 419

pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy(...)zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce. Babka z majonezem Składniki: 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 2 jajka 100g cukru 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki majonezu Wykonanie: - białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry - do ubitej piany dodać

Smakołyki Bereniki
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 215

false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dzisiejsza propozycja na LunchBox to sposób na wykorzystanie domowych przetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać

Fabryka pomysłów
Ziemniaczane kuleczki z serem 1139

panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki(...)środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane kuleczki z serem 1139

panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki(...)środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
A może by tak coś wydestylować? 163

warto, o czym spróbuję przekonać- zapraszam do czytania:-) Zastawialiście się kiedyś dlaczego gotujecie i jecie? Oczywiście, żeby żyć. Ale przecież można by sobie łyknąć jakąś odżywkę z plastikowego jajka rodem z "Seksmisji" i też można funkcjonować. Hm- po tej stronie klawiatury nie da rady. A co z tymi wszystkimi aromatami, konsystencjami, temperaturami? Dla mnie przygotowywanie jedzenia i  samo jedzenie(...)świetle, w samochodzie. Ale kiedy tylko mogę montuję "kęs idealny"- po odrobinie z każdego elementu potrawy, i sprawdzam jak one wszystkie grają ze sobą. W kuchni tkam paluchy w sos, inhaluję się nad garnkami i z wielkim skupieniem dolewam kropelki ciekawych składników, dorzucam szczypty aromatycznych przypraw. To trochę jak magia, a ja już parę razy słyszałam, że jestem czarownicą (czarny

les mirabelles
Zielone placuszki z cukinii z natką pietruszki - prosto, a jakże smacznie 202

grubych oczkach. Dodajemy do niej szczyptę soli i odstawiamy na 5-10 minut. Jeśli nasza cukinia puści dużą ilość wody należy ją odsączyć. Do startej cukinii dodajemy całe jajka, 2 łyżki śmietany lub jogurtu i pieprz, mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę, znów mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, mieszamy delikatnie. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy(...)ładnie rumiane. Następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki z cukinii po ściągnięciu z patelni odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, jogurtem lub innym sosem. Smacznego

Słodkie okruszki
Zapiekanka trzy sery z makaronem i bazylią 184

stopni C Do naczynia wlewamy połowę porcji serka mascarpone z jajkami... ... i układamy połowę makaronu Posypujemy połową porcji posiekanych listków bazylii Na to wlewamy drugą połowę mascarpone z jajkami... układamy plasterki jednej kulki mozzarelli... i posypujemy mozzarellą - żółtym serem i doprawiamy Następnie układamy drugą warstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy(...)pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette . Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
GOŁĄBKI Z JAJKIEM 145

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/goabki-z-jajkiem.html  dukielskie golabki z jajkiem składniki: 1 kapusta włoska ½ kg ryżu 10 jaj 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka margaryny sól, pieprz wykonanie: Kapustę sparzyć, ryż ugotować. Jaja ugotować na twardo. Cebulę i czosnek zeszklić na margarynie. Ryż jaja pokrojone w kostkę, zeszkloną cebulę wymieszać i doprawić solą, pieprzem, można dać 1 łyżeczkę wegety lub kucharka(...)zawinąć i zalać 1 litrem wrzącej wody z 1 łyżką kucharka. Smażyć w piekarniku 1 ½ godz. w 200 C      Do gołąbków sos kurkowy

w mojej kuchni
Udany majonez podstawowy 256

zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany: "wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach i z jajami " :) Uff... Do świątecznych sałatek będzie akurat. Składniki : 1 żółtko, skorupkę jajka dobrze myjemy i parzymy wrzątkiem płaska łyżeczka musztardy, u mnie sarepska 3/4 szklanki oleju, u mnie rzepakowy rafinowany (szklanka ma 250 ml) sól i cukier puder do smaku(...)łyżką, tak by składniki połączyły się - zrobiłam to w niedużym wąskim garnuszku Olej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była

Proste Potrawy
Pierogi ze szpinakiem 227

Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko szczypta soli 300 ml ciepłej wody Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (400-450g) 2 ząbki czosnku 1 kostka twarogu półtłustego (200-250g) 150g wędzonego boczku sól, pieprz 1/2 kostki masła 1 cebula Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2. Szpinak przełożyć do patelni i na wolnym ogniu odmrozić(...)Dodać pokruszony twaróg oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia. 3. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie. 4. Podawać na ciepło z cebulą podsmażoną na maśle

A Ty Smakuj Mnie
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 208

łyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia(...)palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym

Smaczne Zdrowe
Kluski kładzione drożdżowe 125

mąki pszennej, 20 g drożdży, 2 jajka, 500 ml mleka, 20 g masła, 1 łyżeczka soli, Mąkę wsypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, roztopione masło, jajka, sól. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być lśniące i gładkie. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę(...)będą się odklejały od łyżki. Gotować 6-8 minut. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Wyjmować łyżką cedzakową. Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko. Kluski należy przygotować tuż przed podaniem. Nie lubią leżeć, twardnieją. zastawa

królestwo garów
Domowe burgery 173

razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burger(...)letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650  1 łyżeczka soli  3 łyżki cukru  2 żółtka  5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam  KOTLETY : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego b/k (u mnie z braku czasu było gotowe:( - mieszane wołowo-wieprzowe) 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego  2 czubate łyżki musztardy

cucinare