używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli farsz 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki mleko ok 1 szklanki (jeśli będzie za gęste dodajmy jeszcze trochę) sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku świeżo(...)rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut
Basia w kuchniIndii . Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan. Możemy w nim znaleść witaminy
Słodkości i nie tylkoodstawiamy na 30 minut do odcieknięcia . Po tym czasie , wyjmujemy warzywną masę , raz jeszcze wyciskamy z niej rękami nadmiar soku i wkładamy do miski . Dodajemy sól , pieprz , mąkę i jajko . Dokładnie mieszamy łyżką , aż do połączenia składników . Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest już porządnie gorący , kładziemy ostrożnie łyżkę farszu , delikatnie rozprowadzając w formę placka – nie może być(...)jednej strony , po czym przekładamy na drugą . Placuszki zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik ,żeby odprowadzić nadmiar oleju . Gotowe , są chrupiące i pyszne , szczególnie pasują do nich wszelkiego rodzaju sosy i dipy jogurtowe . Post Smażone, chrupiące, placki z cukinii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżymnie bez siarki od Olini 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko olej do smażenia Krewetki rozmrażamy i zdejmujemy z nich ogonki. Następnie wsypujemy oczyszczone krewetki do rozkłóconego jajka. Kolejnym krokiem jest obtoczenie krewetek w panierce przygotowanej z wiórek kokosowych i mąki pszennej. Tak przygotowane krewetki wkładamy ma rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym(...)pistacji, u mnie od Gospodarstwo Rolne Pliczko Sałatę kroimy, bądź rwiemy na kawałki. Pistacje lekko siekamy nożem. Na sałacie układamy plastry ogórka i posypujemy pistacjami po polaniu sosem z opisu poniżej. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu, u mnie majonez kielecki od WSP Społem szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, bądź ziół przeznaczonych typowo
MamaOskarkaświeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie: Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2-3 minut. Następnie przygotowujemy farsz z lekko podgotowanego ryżu, mięsa mielonego, jajek. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Na środek matowej części liścia nakładamy łyżeczką farsz. Prawą i lewą stronę liścia zawijamy do środka i zwijamy tworząc rulonik. Na dnie garnka(...)Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem
Aga w kuchniparę słów. To jest moje must have w grzybowym sezonie. Pieczeń z dodatkiem grzybów leśnych robi się szybko i nada się zarówno jako danie obiadowe polana sosem lub jako wędlina na kanapki do pracy lub szkoły. Mogłabym ją jeść bez końca. I mimo że nie znam się na grzybach, nie lubię na nie chodzić (byłam raz i nigdy więcej – jestem(...)jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała. Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby usmażyć na odrobinie oleju
Fabryka pomysłówPyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce posolić odcisnąć powstały sok do szklanki - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk i szczypior(...)solą pieprzem - Dodać mąkę i skrobię która osadzi się na dnie szklanki wszystko razem wymieszać doprawić smażyć na oleju - Podawać z śmietaną lub dowolnym sosem
W królestwie smaków Beatykolendrą (Kamis) 1 łyżeczka oleju rzepakowego tortilla pszenna 1 pomidor 1 mały por 1 jabłko 1 łyżka majonezu tymianek Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, zamoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni ( z kawałkiem papieru do pieczenia położonego na rozgrzanym oleju). Gdy rybka jest już rumiana z obu stron ściągamy ją z patelni. Pora(...)majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy. Tortillę zwijamy wg. własnych upodobań i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpszennej 2 jajko 1/4 łyżeczki soli 0,5 kg truskawek cukier Truskawki obrać z szypułek, opłukać,osuszyć, i pokroić na 4, pocukrować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy(...)chwilę turlać w dłoni podsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wkładać partiami knedle. Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze sosem ze zmiksowanych truskawek z cukrem
W kuchennej krainiestówkę w dawno nie noszonych spodniach? Albo chociaż dyszkę? Pamiętacie tę radość? Taką samą odczuliśmy, gdy w przepastnych przestrzeniach zamrażalnika znaleźliśmy paczkę zamrożonych latem malin… Przyrządzony z nich sos świetnie dopełnił leciutki sernik z ricotty. Gdyby przyszło Wam jednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę i „nie grzejcie zamrażalnika(...)mrożonkę. składniki: 100 g ciastek (np. herbatników) 1/4 kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki 36% 4-5 łyżek cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka malin garść płatków migdałowych wykonanie: Ciastka kruszycie w robocie kuchennym. Masło klarujecie, studzicie i dodajecie do ciastek. Na koniec wlewacie 2 kieliszki amaretto. Mieszacie
GRUBY WAŁEKDzisiaj przedstawiam ciekawą propozycję dla najmłodszych. Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony SOS rodzice, a podesłała mi go czytelniczka, Pani Ola :) Ciasteczka w konsystencji przypominają bardziej placuszki niż ciasteczka, są mięciutkie i nie za słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami(...)ogóle nic nie dodawać. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-24 ciasteczka: 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko kawałki gorzkiej czekolady lub inne ulubione dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Kaszę gotujemy na sypko wg. zaleceń na opakowaniu. Przelewamy dużą ilością zimnej wody i dokładnie odcedzamy. Dodajemy cukier, mąkę
My Culinary Artokoło 20 sztuk: 25 dag chudego twarogu 6 łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżeczki czubrycy 1 łyżeczka wegety 10 listków bazylii sól, pieprz Bazylię drobno kroimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, najlepiej malakserem lub mikserem. Powstanie gęsta masa. Gotujemy wodę z solą (jak na makaron) i na gotującą się wodę łyżką nakładamy kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek(...)mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego
Humanistka w kuchnibardzo drobno posiekanymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy. Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do małej tortownicy ( u mnie 12 cm) ze spodem(...)suchego patyczka! ) DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy. Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia
Ostra na Słodkołyżeczki niepełne szafranu - 5-6 łyżek wody - 140 g szynki gotowanej , pokrojonej w paski - 175 g śmietany słodkiej 12% lub tłuściejszej - 50 g startego parmezanu - sól, pieprz - 2 żółtka jajka Nastaw duży garnek z wodą, przynajmniej 3 litry wody , solimy.Gdy się zagotuje wrzucamy makaron na 10 min . ale sprawdź dokładnie na opakowaniu. W tym czasie dwie łyżeczki szafranu zagotuj(...)Pokrój szynkę w cienkie, drobne pask i. Zetrzyj parmezan i naszykuj śmietanę oraz oddziel żółtko od białka. Białko możesz wykorzystać dodając je do jajecznicy lub ciasta. Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę, parmezan, pieprz i szczyptę soli do szafranu z wodą na patelni. Na wolnym ogniu zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 6-7 min. MIESZAJ Co chwila mieszaj
Pasje JolkiBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste(...)rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino
Moja smaczna kuchniaMateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i lubczykiem. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół(...)kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Lubczyk
Moje domowe kucharzenieSkładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na krem budyniowy: 2op. budyniu śmietankowego 0,5litra mleka 0,5 szklanki cukru pudru 250g masła Składniki na krem śmietankowy: 200g śmietanki kremówki 30% 2 śmietan fixy 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika(...)żelu czerwonego (do wykończenia) Dodatki: 200g dżemu truskawkowego Banan 100g borówek 2 rurki z kremem Sos czekoladowy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką
Emcia Pichci